SKAPER SINNE: Hosni Mubaraks forsvarsminister og nåværende leder av Egypts militærråd, Mohamed Hussein Tantawi, er blitt upopulær blant aktivistene i Egypts demokratibevegelse. Søndag hevdet han at Mubarak aldri ga ordre om å drepe demonstranter under opprøret. Foto: REUTERS

Hevder Mubarak aldri ga ordre om skyting

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ga ikke ordre om at hæren skulle skyte på demonstranter, hevder Egypts nåværende leder, Mohamed Hussein Tantawi.

- De væpnede styrkene kjemper for Egypt. Ingen ba oss om å åpne ild, hevdet Tantawi i en tale søndag.

Tantawi var Mubaraks forsvarsminister fram til presidenten ble styrtet i februar, og siden har feltmarskalken styrt landet, i posisjonen som leder for militærrådet.

LES ALT OM OPPRØRET I EGYPT HER!

Nylig forklarte militærlederen seg i den pågående rettssaken mot Mubarak, som er tiltalt blant annet for å ha beordret drapene på 850 regimekritiske demonstranter.

- Jeg vitnet foran Gud og jeg fortalte sannheten, sa Tantawi søndag.

Militærlederens forklaring ble avgitt bak lukkede dører i retten, og den tidligere forsvarsministeren var innkalt av Mubaraks forsvarere.

Ved å kreve Tantawis forklaring forsøker trolig Mubaraks forsvarere å implisere de nåværende makthaverne i det ekspresidenten er tiltalt for, mener eksperter.

Kritiske røster har påpekt at personer fra Mubaraks innerste krets som president, trolig kvier seg for å legge ansvaret for volden under opprøret på Mubarak.

Det neste rettsmøtet i saken mot Mubarak holdes 30. oktober.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder