SKAPER SINNE: Hosni Mubaraks forsvarsminister og nåværende leder av Egypts militærråd, Mohamed Hussein Tantawi, er blitt upopulær blant aktivistene i Egypts demokratibevegelse. Søndag hevdet han at Mubarak aldri ga ordre om å drepe demonstranter under opprøret. Foto: REUTERS

Hevder Mubarak aldri ga ordre om skyting

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ga ikke ordre om at hæren skulle skyte på demonstranter, hevder Egypts nåværende leder, Mohamed Hussein Tantawi.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- De væpnede styrkene kjemper for Egypt. Ingen ba oss om å åpne ild, hevdet Tantawi i en tale søndag.

Tantawi var Mubaraks forsvarsminister fram til presidenten ble styrtet i februar, og siden har feltmarskalken styrt landet, i posisjonen som leder for militærrådet.

LES ALT OM OPPRØRET I EGYPT HER!

Nylig forklarte militærlederen seg i den pågående rettssaken mot Mubarak, som er tiltalt blant annet for å ha beordret drapene på 850 regimekritiske demonstranter.

- Jeg vitnet foran Gud og jeg fortalte sannheten, sa Tantawi søndag.

Militærlederens forklaring ble avgitt bak lukkede dører i retten, og den tidligere forsvarsministeren var innkalt av Mubaraks forsvarere.

Ved å kreve Tantawis forklaring forsøker trolig Mubaraks forsvarere å implisere de nåværende makthaverne i det ekspresidenten er tiltalt for, mener eksperter.

Kritiske røster har påpekt at personer fra Mubaraks innerste krets som president, trolig kvier seg for å legge ansvaret for volden under opprøret på Mubarak.

Det neste rettsmøtet i saken mot Mubarak holdes 30. oktober.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder