KRISETEAM: Amdassadør Arne Walther leder den norske ambassadens sitt kriseteam i Tokyo som nesten kontinuerlig er samlet for å koordinere innsatsen for nordmenn i et kriserammet Japan. Foto: Heiko Junge, Scanpix

Norges ambassadør i Tokyo: - Vi er i en katastrofe-situasjon

Ber nordmenn i Japan kontakte ambassaden

NIIGATA (VG) Ambassadør Arne Walther i Tokyo ber alle nordmenn i Japan om å registrere seg ved ambasssaden. Han vurderer nå situasjonen fra minutt til minutt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi er i en katastrofesituasjon under utvikling, sier Walther til VGs team i Japan.

VGTV i tsunamiødeleggelsene: - Det er fullstendig kaos

Grytidlig i morges norsk tid var 30-40 nordmenn i ambassaden for å bli orientert om situasjonen og få anledning til å stille spørsmål

Til sammen 350 nordmenn som oppholder seg i Japan har registrert seg ved ambassaden. Walther tror det er flere nordmenn i landet, og oppfordrer dem innstendig om å ta kontakt med de norske diplomatene i Tokyo.

- Hvordan har de norske i Japan reagert på de siste nyhetene om kjernekraftverkene?

VGTV: Her er dødsbølgen på vei mot land

- Jeg tror at alle føler usikkerhet, sier ambassadøren.

- Dette startet med et voldsomt jordskjelv, så kom tsunamien og nå sist skadene på kjernekraftverkene. Det er vanskelig å orientere seg, jeg kan bare oppfordre alle til å følge med, også på ambassadens hjemmeside.

Det tre dager gamle norske reiserådet om å unnga alle reiser i de verst rammede områdene langs kysten nord for Tokyo, står fortsatt ved lag. Walther sier at reiserådene og alle andre tiltak blir løpende vurdert i av UD i Oslo sammen med ambassaden, andre lands myndigheter, og IAEA når det gjelder atomsikkerheten.

VGTV: Her eksploderer det på atomkraftverket

- Finnes det evakueringsplaner for nordmenn i Japan?

- VI har beredskapsplaner som skal forutse nye, tenkbare situasjoner. De blir vurdert kontinuerlig ut fra hvordan ting utvikler seg her.

- Er det aktuelt å sende familiemedlemmene til ambassadens ansatte ut av området?

- Hvis noen ønsker å reise, særlig de som har små barn, er det et arbeidsgiveransvar for oss å følge opp det. Foreløpig sender vi ikke folk ut. Men nå følger vi med døgnet rundt for å gjøre aktuelle vurderinger til enhver tid, sier Arne Walther.

Dette er saken:

- Det har brutt ut brann i en av reaktorene ved atomkraftverket Fukushima, opplyser statsminister Naoto Kan.

LIVE: Følg direktesendinger på japansk TV

Kabinettsekretær Yukio Edano, som har fungert som pressetalsmann for de japanske myndighetene etter katastrofen, hevdet på en pressekonferanse ved 08.30-tiden norsk tid at brannen i reaktor fire «mest sannsynlig var slukket».

Brannen oppstod i et deponi for brukt brensel ved reaktor 4.

Ifølge det internasjonale atomenergibyrået IAEA har radioaktivitet blitt sluppet direkte ut i atmosfæren, som følge av brannen.

VGTV: Unik video fra Japan: Se tsunami-dramaet på farlig nært hold

Samtidig med brannen gikk det også av en eksplosjon utenfor reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi-anlegget.

Sprengte av skallet på kraftverket

I eksplosjonen gikk skallet rundt reaktoren i lufta, opplyser myndighetene.

Les også: - Har 24 timer på å unngå atomkatastrofen

Statsminister Kan sier at den radioaktive strålingen rundt kraftverket har økt betydelig, og myndighetene sier at den nå har nådd et helsefarlig nivå.

Her er nattens utvikling:** Brutt ut brann i reaktor 4 ved Fukushima-anlegget** Ny eksplosjon ved reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi** Det er målt stråling ved Tokai-mura, som ligger 100 km nord for Tokyo** Myndighetene: - Strålefaren er helsefarlig høy nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder