BESLAGLAGT: Et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda. Foto: PRIVAT/EPA

Beslaglagt brev tilbyr trening for Nkunda

(VG Nett) I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Laurent Nkunda sitter nå i husarrest på hemmelig sted i Rwanda, men så sent som i fjor høst utgjorde opprørsgeneralens hær en alvorlig trussel mot president Joseph Kabila i nabolandet Kongo.

Nkunda er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

I brevet tilbys Nkunda trening av sine tropper, slik at de vil kunne gjennomføre «spesialiserte operasjoner på et høyt militært nivå», samt feltoppgaver som «innhenting av etterretning bak fiendens linjer».

Det er lederen for den ugandiske etterforskningen mot Moland og French, sjef for militæretterretningen brigader James Mugira, som har gitt brevet til VG.

- Dette brevet viser at de to fengslede nordmennene hadde en intensjon om å opprette kontakt med Nkunda, sier Mugira til VG.

VGTV:Se treningsvideoen med Moland og French(VG Nett advarer mot sterke bilder og sterkt språk)

- Utskrift fra Molands PC

VG har ikke fått tilgang til originalfilen på PC-en, og har kun fått overlevert utskriften av brevet. Derfor kan VG ikke vurdere ektheten utover at brevet er en del av de offisielle beslagene mot Moland og French.

Mugira kan heller ikke si sikkert om brevet noen gang ble sendt, eller om det kun er et utkast.

- Hvordan kan dere være sikre på at dette brevet ikke er en ren forfalskning?

- Brevet er skrevet rett ut fra Molands egen PC, som vi beslagla da vi undersøkte SIG-kontoret i Uganda. Vi har ikke konkludert om betydningen av brevet utover det.

LES OGSÅ:- Moland og French planla elitestyrke i Afrika

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DØDSDØMT: Joshua French og Tjostolv Moland er dømt til døden for blant annet drap og spionasje, og sitter fengslet i Kongo. Foto: SCANPIX


- Aldri nevnt kontakt med Nkunda

Moland og French selv vil ikke uttale seg til VG, men henviser til deres norske advokat Morten Furuholmen. VG har tilbudt Furuholmen en kopi av brevet, men det har ikke vært mulig for advokaten å motta det siden han er på ferie.

- Jeg er ikke kjent med noe slik brev. Jeg har hatt veldig åpne samtaler med mine klienter, og de har aldri nevnt noe om kontakt med Nkunda. Det finnes ingen beviser for at et slikt brev skal være sendt, og ingen beviser for at mine klienter faktisk har hatt kontakt med Nkunda, sier Furuholmen til VG.

- Hvis det skulle finnes et notat på en pc som er beslaglagt i Uganda, men som ikke har vært sendt eller ført til kontakt, mener jeg det er irrelevant i forhold til dommen og tiltalen mot mine klienter i Kongo, fortsetter Furuholmen.

LES OGSÅ:- Forsøkte å verve norske soldater til væpnede oppdrag i Afrika

Shannon Invest

BREVET: Det beslaglagte brevet er tilsynelatende skrevet av Tjostolv Moland. Foto: PRIVAT

Brevet bærer ikke noen underskrift, og har ingen SIG-logo. Det vises til firmaet Shannon Invest, som ikke tidligere er omtalt, og nederst står epost adressen shannoninvest@inbox.com - en epost som ikke er i bruk nå.

I brevet står det at Tjostolv Moland er «Chief Executive Officer» i det private militærselskapet Shannon Invest. Tittelen er den samme som Moland brukte i sitt lovlig registrerte selskap Special Intervention Group (U) i Uganda.

Videre forklarer brevskriveren at han sammen med sin partner John Hunt har fulgt utviklingene i Øst-Kongo med stor interesse. John Hunt er dekknavnet Joshua French brukte i Uganda.

I brevet står det at Moland er tidligere offiser fra Norge, mens French' tjeneste i de britiske fallskjermstyrkene listes opp. Det står at de to er godt egnet til å trene Nkundas tropper til å gjennomføre «kommandooperasjoner», og det står videre at Nkunda er «rett mann til å lede dette massive landet».

LES MER OM NKUNDA-BREVET I VG I MORGEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder