ISHAV: Arktis byr på store naturressurser som også russerne er interesserte i. Foto: Scanpix

Forsker mener København-møtet er viktigst i historien

Tysk forsker tror USA kan bli bremsekloss, men mener likevel at klimaforhandlingene i København blir verdenshistoriens viktigste møte.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Målet til forhandlerne og politikerne som samles i den danske hovedstaden, er å bli enige om en ny internasjonal avtale om å kutte utslippene av klimagasser. På den måten skal den menneskeskapte globale oppvarmingen bremses.

- Vi snakker rett og slett om systemet som sikrer at denne planeten overlever, sier Hans Schellnhuber, leder av Potsdam-instituttet for forskning på klimakonsekvenser.

Les også:Stoltenberg: - Haster med klimafremgang

Han tror likevel ikke at verdens land vil forplikte seg til egne, ambisiøse mål for utslippskutt under møtet i København. I stedet håper han på enighet om et langsiktig rammeverk som kan legge grunnlaget for videre forhandlinger på et senere tidspunkt.

Schellnhuber er bekymret for at USA kan bli en bremsekloss i forhandlingene, og mener noe av årsaken er manglende kunnskap om klimaproblemet i den amerikanske befolkningen.

Les også:Tørke i Øst-Afrika truer 23 millioner

- Globale meningsmålinger viser at det selv i Brasil og Kina er flere mennesker som kjenner til problemet og mener store kutt i utslippene er nødvendig.

Den tyske forskeren mener USA i en viss forstand fortsatt er en «klimaanalfabet» og at holdningene blant politikere i Det republikanske partiet gir grunn til pessimisme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder