Japan: Full krangel om hvor alvorlig katastrofen er

SISTE: Forskergruppe i USA tror en atomsky vil nå Tokyo

(VG Nett) Atommyndighetene i Frankrike og Japan krangler om hvor alvorlig situasjonen er.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Franske myndigheter kom tidligere tirsdag med alvorlig nytt om situasjonen ved Fukushima 1-anlegget i Japan.

Det franske nasjonale atomsikkerhetsbyrået ASN uttalte til AFP at forseglingen på reaktor 2 var brutt. Det betyr at det strømmer radioaktivt materiale ut i luften rundt atomanlegget.

SAMLESIDE: LES ALT OM KATASTROFEN I JAPAN

Meldingen ble umiddelbart avvist av japanske myndigheter, som sier at forseglingen til kapselen som ligger rundt brenselskjernene, fortsatt er inntakt.

IAEA usikre

Noe senere kommer det internasjonale atomsikkerhetsbyrået (IAEA) med informasjon som er i strid med de japanske meldingene. Ifølge IAEA er det ting som tyder på at forseglingen er brutt, men man er ikke sikre.

- Eksplosjonen som skjedde klokken 06.10 tirsdag morgen lokal tid, kan ha påvirket integriteten til sikkerhetskapselen, skriver IAEA på sine nettsider.

ALLE VIDEOER: Følg utviklingen i levende bilder

Franske myndigheter er også de første til å oppgradere situasjonen ved Fukushima 1-anlegget til kategori seks, der syv er det høyeste nivået. Det har bare blitt nådd en gang tidligere, og det var Tsjernobyl-katastrofen i 1986.

- Kan ikke sammenlignes med Tsjernobyl

Ifølge professor emeritus, Egil Lillestøl, ved Universitetet i Bergen medfører ikke det betydelige konsekvenser.

Saken fortsetter under bildet

SJEKKES: Tusenvis av japanere blir sjekket for radioaktivitet som følge av krisen. Foto: AP Photo/Wally Santana

- Faktisk vil jeg si at reaksjonene fra franske myndigheter gjør meg litt perpleks. Det får meg til å tenke på hva det er jeg ikke forstår. Slik jeg ser det vil dette aldri bli en katastrofe på linje med Tsjernobyl, sier Lillestøl til VG Nett.

FRYKTEN BRER SEG I JAPAN: - Katastrofen nærmer seg «Tsjernobyl-nivå»

- Hvis det er slik at det er sprekker i tanken som omslutter brenselskjernene så kan det komme støv ut. Hvis du senere får en nedsmelting, så vil den smeltede massen ikke spres, men det kan lekke radioaktivt støv rundt, og det kan fraktes med vinden. Men det vil være små mengder, sier den rutinerte forskeren.

NETTMØTE: Eksperter svarte om krisen i Japan

Han får støtte av driftsleder Thomas Elisenberg ved Halden-reaktoren. Også han mener sammenligningen med Tsjernobyl er søkt, og mener de to situasjonene er dramatisk annerledes fra hverandre.

Mangelfull informasjon

- I Tsjernobyl skjedde nedsmeltingen og den eksplosive brannen mens reaktoren var i drift. Her ble alle reaktorene stengt ned før man fikk problemer med nedkjølingen. Forskjellen er at reaktorene bare er på en halv prosent av drifteffekten i Japan, sier Elisenberg til VG Nett.

Han legger til at man likevel ikke har den hele og full oversikten, fordi man ikke er sikker på at den nyeste og beste informasjonen blir delt ut.

Hva gjør du, hvis du er utsatt for radioaktivt utslipp?

- Man vet ikke helt hva som skjer, det er ikke lett å ha hele oversikten, sier han.

Et nøkkelpoeng når man sammenligner dagens atomkrise i Japan med Tsjernobyl er hvordan brenselskjernene er sikret. I Tsjernobyl ble kjernene oppbevart i grafitt. Da nedsmeltingen var et faktum tok grafitten fyr, og den eksplosjonsartede brannen førte til at enorme mengder energi ble utløst, og skjøt kjernefysisk avfall høyt til værs.

De norske ekspertene mener det ikke kan skje ved den japanske reaktoren.

- Spredningen av kjernefysisk materiale kommer an på hvor stort trykk man får. Hvis det ikke er noe eksplosjon, vil spredningen i hovedsak være lokal, sier Elisenberg.

Atomskyen kan nå Tokyo

En amerikansk forskergruppe sier at kjernefysisk støv fra Fukushima 1-anlegget kan nå Tokyo, melder Reuters.

Gruppen, kalt Union of Concerned Scientists sier også at en midlertidig kjøleanordning ville være vanskelig å opprettholde hvis man evakuerer alle arbeiderne fra anlegget.

Forskergruppen sier de er veldig bekymret over det som skjer på anlegget nå. Hvis det kommer en større sky med radioaktivt materiale vil det kunne fraktes hundrevis av kilometer, mener gruppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder