BILDER: Rolling Stone publiserte mandag kveld sterke bilder fra Afghanistan på sine nettsider. Foto: Faksimilie: Rolling Stone

Nye sjokkerende bilder og videoer ryster Pentagon

Amerikanske soldater tok trofébilder med drepte, sivile afghanere

(VG Nett) Sent i går kveld gikk Pentagon ut med en offisiell beklagelse. De kaller bildene «opprørende» og «i sterk kontrast til hærens standard og verdier».

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det var magasinet Rolling Stone som i går offentliggjorde 17 bilder og to videoer på sine nettsider. De viser blant annet hvordan amerikanske soldater poserer med drepte, sivile afghanere. De viser også hvordan man har plassert hodet til en død mann på en stolpe. Flere av bildene blir omtalt som «grusomme».

Videoene viser soldater som jubler etter at et luftangrep tar livet av to sivile og viser nedskytingen av to afghanere på en motorsykkel.

Detaljene i det amerikanske magasinets artikkel er like sjokkerende som bildene. De forteller om hvordan soldatene dannet en slags dødsskvadron, eller «Kill Team», som de blir døpt. Disse drepte sivile, for så å mishandle de døde kroppene.
Blant annet skal soldatene ha kuttet av fingeren til en 15 år gammel gutt, for så å beholde den som et slags trofé. Dette skjedde angivelig etter at man først hadde kastet en granat på ham. Ifølge magasinet skal fingeren senere ha blitt brukt som sjetong i kortspill.

- Det var helt forferdelig, har en kvinnelig sanitetssoldat fortalt etterforskere om episoden.

SE BILDENE PÅ ROLLING STONES SIDE HER (NB! DET ADVARES MOT SVÆRT STERKE BILDER!)

- Forsøkt stoppet

Ifølge magasinet, som går langt i å beskrive grusomhetene i detaljer, ble det å drepe sivile afghanere etter hvert mer en grunn til feiring enn en grunn til bekymring.

DØMT: Jeremy Morlock er allerede dømt til 24 år i fengsel. Foto: AP

Rolling Stone beskriver også hvordan høyerestående offiserer ikke klarte å stoppe brutaliteten. Etter at bildene ble oppdaget internt i hæren forsøkte man heller å stoppe dem fra å bli spredt. Bildenes eksistens skal ha vært kjent helt på øverste nivå siden mai i fjor, da tidligere Afghanistan-sjef i det amerikanske forsvaret, general Stanley McChrystal, ble orientert om dem. Det samme skal Afghanistans president, Hamid Karzai ha vært.

Det militæret ville for all del unngå et nytt tilfelle som det i Abu Ghraib-fengselet i Irak i 2004. Den gang ble bilder av amerikanske soldateres brutalitet mot fanger spredd rundt til hele verden. Flere soldater er blitt dømt for den mishandlingen i ettertid.

Men forsøket på å stoppe at bildene kom ut har altså mislyktes, selv om man ifølge magasinet gikk langt i forsøket. Dermed måtte altså Pentagon i går kveld offentliggjøre en beklagelse på sine nettsider. I tillegg til å kalle dem «opprørende» og «i sterk kontrast til hærens standard og verdier» presiserer de at man nå er midt i en rettsprosess og at de tiltalte har krav på en rettferdig behandling.

En militærtalsmann hevder overfor Fox News at bildene ikke ble forsøkt sensurert, men at man skal ha konfiskert dem som en del av etterforskningen.

- Vi henrettet ham

Tre av bildene ble allerede i forrige uke publisert av tyske Der Spiegel. Rolling Stone hevder å sitte på 150 bilder, men har så langt bare publisert 17. Selv om nye bilder, videoer og detaljer nå kommer frem, har saken allerede vært kjent en stund. I forrige uke innrømmet soldaten Jeremy Morlock (23) at han deltok på flere av hendelsene. Han er dømt til 24 år i fengsel. Fire andre soldater venter på sin dom. Mellom januar og mai i fjor skal de ha utført minst fire henrettelser.

SE VIDEOENE PÅ ROLLING STONE SIDE HER OG HER (NB! DET ADVARES MOT SVÆRT STERKE BILDER!)

Hver gang skal de på ulikt vis ha forsøkt å dekke til at det faktisk var rene henrettelser, ved å skape et inntrykk av at de selv var under angrep. Om en konkret episode har en av soldatene sagt følgende til etterforskerne:

- Vi gjorde et desperat forsøk på å rettferdiggjøre at vi drepte denne fyren. Men han var egentlig bare en gammel, døv, tilbakestående mann. Vi regelrett henrettet ham.

Det amerikanske militæret hevder likevel fremdeles at mannen er skyld i sin egen død fordi han fortsatte å gå mot dem etter at soldatene hadde avfyrt varselsskudd.

Syv andre soldater i samme bataljon er også tiltalt, men ikke for like alvorlige forbrytelser. Fire av dem har allerede erklært seg skyldig. Så langt er ingen offiserer tiltalt. Etterforskningen ble i sin tid utløst av gransking av hasjrøyking blant amerikanske soldater i Afghanistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder