VRIENT: Bortsett fra noen nye måter å formulere problemet på, har det kommet lite nytt ut av arbeidsgruppen som Erik Solheim leder på klimatoppmøtet. Foto: Scanpix

Solheim: - Dette er skikkelig vanskelig

KØBENHAVN (VG Nett) Det er langt igjen før landene kan bli enige om en ny klimaavtale.

 • Anne Vinding
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over ti år gammel

- Dette er skikkelig vanskelig. Det vet alle. Det vanskeligste er kampen mot klokka. Den tikker ned time for time mot fredag, sier Solheim.

I dag er deadline for klimaforhandlingene. I morgen kommer statslederne, og da må det meste være klart. Når politikerne er på plass, skal kun de aller vanskeligste spørsmålene gjenstå.

Men det er langt fra det som er situasjonen i København nå.

- Det er mange uløste spørsmål. I alle forhandlingstekstene er det en rekke parenteser. Det er ikke uten videre lett å se hvordan man kommer videre med dem.

- Er dere egentlig noe nærmere en avtale i dag enn for en og en halv uke siden?

- Nei, vi er ikke veldig mye nærmere. Men samtidig har vi lang erfaring fra internasjonale forhandlinger om at ingenting løses før alt løses, svarer Solheim.

Lederrolleog problemer

I går fikk Erik Solheim ansvaret for å lede konsultasjoner rundt handel, skipsfart og luftfart. Men heller ikke disse temaene er det noen avklaringer på.

- Vi har fått noen nye måter å formulere de samme problemene på. Det kan vi bygge videre på, men utover det er det ikke noen avklaringer, sier Solheim til VG Nett.

Et nytt utkast til erklæring som ble lagt fram tirsdag mangler konkrete tall på de viktigste stridspunktene: Konkrete utslippskutt for de rike landene og finansiering av klimatiltak i sårbare utviklingsland. Utkastet inneholder heller ikke noe tallfestet langsiktig mål for utslippsreduksjoner, ifølge AFP.

- Det er ikke lagt noen penger på bordet i det hele tatt. Der driver man å diskutere ulike modeller. Det mest konkrete man har der er det norsk-meksikanske forslaget. Når det gjelder kortsiktige penger så hører vi hva land kan tenke seg å bidra med. Så det er mer på skinner enn den langtidsprosessen, forteller forhandlingssjef Hanne Bjurstrøm.

- Når du ikke klarer å ta dem når de er helt utslitte, så er det ikke noen større sannsynlighet for å ta dem når de er uthvilte, legger hun til med et smil.

Dårlig tid

Miljøministre jobber rundskift i København for å få bevegelse i de fastlåste klimaforhandlingene før statslederne kommer til byen.

- Vi har altfor lange tekster med altfor mange parenteser. Statsledere diskuterer ikke 170 sider med parenteser, utdyper Bjurstrøm.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener tiden nå renner ut.

- Rike og fattige land må slutte å legge skylda på hverandre, og legge mer ambisiøse mål på bordet. Dersom alt overlates til topplederne i siste øyeblikk, risikerer vi en svak avtale eller ingen avtale i det hele tatt. Og det vil være et feilslag med potensielt katastrofale konsekvenser, mener Ban

Toppledere

Noen av topplederne har framskyndet avreisen til København, for å få mer tyngde i forhandlingene. Blant dem er Storbritannias statsminister Gordon Brown og Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva. Statsminister Jens Stoltenberg reiser til klimatoppmøtet onsdag.

Rundt 120 stats- og regjeringssjefer er ventet til avslutningen av toppmøtet fredag, som er blitt omtalt som etterkrigstidens viktigste toppmøte.

USA mot Kina

Forhandlingene er også preget av harde verbale konfrontasjoner mellom USA og Kina. Kina beskylder USA for «skitne triks», mens USA forlanger internasjonal kontroll for å sikre at Kina gjør det de har lovet og reduserer veksten i CO2-utslippene.

Kina anklager på sin side de rike landene for å gå tilbake på forpliktelser om å bekjempe klimaforandringer. Kinesiske myndigheter advarte samtidig tirsdag om at klimatoppmøtet i København nå er i en kritisk fase.

Kilde: VG Nett/NTB

Les også

 1. Griller regjeringen om klima

  (VG Nett) Høyre vil i morgen kreve svar fra hele ti statsråder om hva regjeringen gjør for å redusere norske utslipp av…
 2. Arnold Schwarzenegger: - FN vil aldri gjøre nok

  KØBENHAVN (VG Nett) Arnold Schwarzenegger mener statsledere og FN kun vil løse klimakrisen når folk i alle land samler…
 3. Statsministeren tar privatfly til klimatoppmøtet: Frp: - Stoltenberg er en hykler

  (VG Nett) Både opposisjonen i Stortinget og miljøorganisasjonene reagerer kraftig på at statsminister Jens Stoltenberg…
 4. Forskningsdirektør: - Å stanse is-smeltingen krever utholdenhet og hardt arbeid

  OSLO/KØBENHAVN (VG Nett) Hvis vi skal forhindre at byer og land slukes av havet, må både samfunnet og du og jeg ta…
 5. Støre: - Man må være merkelig skrudd sammen hvis man ikke skjønner at dette er alvor

  KØBENHAVN (VG Nett) Jonas Gahr Støre (Ap) og fredsprisvinner Al Gore la i dag fram ny forskning som viser at havet vil…
 6. Gore og Støre slår klimaalarm

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Al Gore legger i dag frem en rapport som forteller at havene vil kunne stige…

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Sarkozy legger skylden på kineserne

 2. Kina utelukker klimaavtale i København

 3. Solheim vil hjelpe fengslet Greenpeace-aktivist

 4. Norge får lederrolle i klimaforhandlingene

 5. Solheims senker København-ambisjoner: - København-avtalen må bli juridisk bindende i 2010

Fra andre aviser

 1. Solheim: - Det vanskeligste er kampen mot klokken

  Aftenposten
 2. Seiler videre uten klimakutt

  Bergens Tidende
 3. Stillstand og steile fronter i København

  Bergens Tidende
 4. Ban Ki-moon:- Slutt å peke på hverandre

  Aftenposten
 5. Elendig klima for fremskritt

  Bergens Tidende
 6. Blandet mottakelse av finansieringsforslag

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder