Profil: Helle Thorning-Schmidt

UTENRIKS

Helle Thorning-Schmidt var sin families første sosialdemokrat. Nå kan hun bli Danmarks første kvinnelige statsminister.

Publisert: Oppdatert: 14.09.11 22:14

44 år gamle Thorning-Schmidt kommer ikke fra noen arbeiderbakgrunn, hennes foreldre hadde akademisk utdannelse og stemte borgerlig. Hun ble den første sosialdemokraten i familien da hun som 26-åring meldte seg inn i Socialdemokratene, i 1993.

Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i København og jobbet som konsulent for dansk LO i EU-spørsmål før hun ble valgt til å representere Danmark i EU-parlamentet i 1999. Der satt hun til 2004. Det var da hennes partifelle Freddy Blak ga henne kallenavnet Gucci-Helle på grunn av hennes sans for dyre klær, et klengenavn hun fortsatt sliter med å bli kvitt.

SE OGSÅ: Profil: Lars Løkke Rasmussen

Thorning-Schmidt har to døtre med sin ektemann Stephen Kinnock, som er sønn av tidligere leder i britiske Labour, Neil Kinnock. Ekteskapet har ført til at hun, til tross for sin borgerlige bakgrunn, blir beskyldt for å tilhøre et sosialdemokratisk aristokrati.

Da hun ble valgt til partileder, ble hun regnet som høyresidens kandidat, men hun har gjort mye for å samle fløyene i partiet og har strukket ut en hånd til partiene til venstre for Socialdemokraterne. Thorning-Schmidt er kjent som en glitrende debattant.

I forrige uke ble hun anklaget for å ha utnyttet et smutthull i skattesystemet som sosialdemokratene ønsker å tette. Dette kommer på toppen av fjorårets avsløring om at ektemannen skatter til Sveits, noe skattemyndighetene har frikjent henne for.

Da Thorning-Schmidt i 2005 til manges overraskelse ble valgt til Socialdemokraternes partileder etter Mogens Lykketoft, lovet hun å «slå Anders Fogh». Det greide hun ikke. Nå får hun i stedet prøve seg på en ny Rasmussen, Lars Løkke.

Her kan du lese mer om