BLIR HJEMME: Dalai Lama må avlyse sin planlagte tur til Sør-Afrika etter at sørafrikanske myndigheter ikke har innvilget ham visum. Foto: REUTERS/SCANPIX

Lama fikk ikke visum - Aung San Suu Kyi langer ut

Dalai Lama avlyser sitt planlagte besøk til Sør-Afrika fordi han ikke har fått visum. Burmas demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi gir Sør-Afrika det glatte lag.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Den tibetanske åndelige lederen og tidligere fredsprisvinneren var invitert til Sør-Afrika av sin fredspriskollega og menneskerettsforkjemper biskop Desmond Tutu i forbindelse med feiringen av Tutus 80-årsdag.

- Hans hellighet skulle ha reist til Sør-Afrika 6. oktober. Men han har ennå ikke fått innvilget visum, heter det i en uttalelse fra Dalai Lamas kontor i India, der han bor i eksil.

Meldingen kommer etter flere dager med gjentatte spørsmål fra medier og andre til blant annet Sør-Afrikas president Jacob Zuma om han gir etter for press fra Kina.

Sør-Afrika hevdet straks at myndighetene ikke hadde nektet Dalai Lama visum, men at han selv hadde trukket søknaden.

Skarp kritikk

NOBELVINNER: Aung San Suu Kyi fra Burma. Foto: Reuters

Sør-Afrika må denne gangen finne seg i relativt skarp kritikk fra en annen høyt profilert demokratileder i den tredje verden, nobelprisvinner Aung San Suu Kyi fra Burma.

- Noen ganger får vi en følelse av at Sør-Afrika, eller hvis jeg er direkte, Sør-Afrikas myndigheter, ikke støtter kampen for demokrati og menneskerettigheter like entusiastisk som for eksempel erkebiskop Desmond Tutu, sa Suu Kyi i en videooverført tale til et arrangement på universitetet i Johannesburg.

- Sjelefrender

Hun understreket at hun og partiet NDP ser på sørafrikanerne som «sjelefrender, brødre og søstre som gjennomgikk den samme kampen som vi gjør nå», men hadde mer på hjertet:

- Men det ville vært så bra om de som hadde overvunnet sine problemer, ville huske dem som fortsatt kjemper for å overvinne sine, fortsatte hun.

Sør-Afrikas store helt og leder, Nelson Mandela, var en varm tilhenger og støttespiller for Aung San Suu Kyi. Men etterfølgerne har endret kurs. I 2007 stemte Sør-Afrika imot en resolusjon i Sikkerhetsrådet om demokrati i Burma.

Visum før

Også Dalai Lama ble hyllet i Sør-Afrika som demokrati- og fredsforkjemper da apartheidregimet falt. Men i takt med Kinas voksende økonomiske innflytelse i Afrika har også landets politiske innflytelse økt.

Så sent som i forrige uke inngikk Kina og Sør-Afrika avtale om kinesiske investeringer for nesten 15 milliarder kroner under visepresident Kgalema Motlanthes besøk i Beijing.

Erkebiskop Desmond Tutu sa i en uttalelse forrige uke at behandlingen av Dalai Lamas visumsøknad minnet ham om hvordan myndighetene behandlet svarte som skulle reise til utlandet under apartheidregimet.

Mangler respekt

- En grunnleggende mangel på respekt overfor to nobelprisvinnere som er blant de mest respekterte åndelige ledere på jorden, sier Tutu-stiftelsen i en uttalelse.

- En moralsk korrupt beslutning for å holde seg inne med den voksende supermakten Kina, skriver avisen Mail and Guardian.

Dalai Lama besøkte Sør-Afrika tre ganger etter apartheidregimets fall. Men i 2009 ble han første gang nektet visum, og da innrømmet myndighetene åpent at det var etter press fra Kina.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder