STERKE MENINGER: Barack Obama aber Pakistan fjøre mer for å ta terrorister. Foto: Reuters

Klimaverstingen i København

KØBENHAVN (VG Nett) Bare fem prosent av verdens befolkning bor i USA. Likevel står landet for 20 prosent av verdens utslipp.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Pål Prestrud

En amerikaner slipper i gjennomsnitt ut 22 tonn CO2 i året. For den jevne nordmann i gaten er tallet 12, mens en vanlig svenske har et utslipp på 6 tonn CO2. I India er tallet 1,7 tonn CO2.

- Svenskene viser at det går an å ha et velferdssamfunn som også er et lavutslippssamfunn. En svenske slipper ut en tredjedel av hva amerikanerne gjør - og ingen kan si at de har en tredjedel av levestandarden til en amerikaner. Snarere tvert i mot, mener klimaforsker og direktør Pål Prestrud ved CICERO.

VG Nett følger klimatoppmøtet i København. Har du tips eller innspill?Kontakt VG Netts reporter Anne Vinding.

For å nå målet om at gjennomsnittstemperaturen i verden maks skal bli 2 grader høyere, må alle land på sikt ned til Indias utslippsnivå i løpet av tre generasjoner ifølge FNs klimaforskere. Og der står konflikten i København. For hvem skal betale regningen? Og hvilke land skal kutte mest?

Les også:Kina, India og Brasil avviser EUs klimamål

- Det er veldig avhengig av hva amerikanerne gjør. Obama venter og ser på hva han kan få gjennom på hjemmebane før han vil forplikte seg. EU ønsker seg en overnasjonal politisk avtale. Det tviler jeg sterkt på at Obama får til, sier klimaforsker og direktør Pål Prestrud ved CICERO til VG Nett.

HVILKE LAND SLIPPER UT HVA? SE OVERSIKT HER!

Uenighet

USAs president prøver nå å få igjennom at landet forplikter seg til å kutte rundt 16 prosent av sine utslipp sammenlignet med 2005 innen 2020. Samtidig er amerikanerne svært opptatt av at de ikke vil forplikte seg til utslippskutt dersom ikke Kina også gjør det.

Les også:Stoltenberg angriper USAs klimapolitikk

Og Kina er i likhet med resten av u-landene svært opptatt av hvem som skal betale for utslippskuttene og klimatilpasningen. De mener de rike landene bør ta denne regningen.

- København blir en viktig milepæl. Det byggverket man er i gang med å bygge er så uhyre komplisert, at man må gjøre det stein for stein, sier Prestrud.

- Forventningene til dette møtet er blitt dempet den siste tiden. Vi får ikke den folkerettslige forpliktende avtalen som vi hadde håpet på, legger han til.

DISKUTÉR: - Vi må forby flyreiser

Kyoto

Mens landene som har forpliktet seg til Kyoto-avtalen bruker 1990 som referanseår, velger Barack Obama å kun se tilbake til 2005. Det betyr at når Obama snakker om et kutt på 16 prosent så tilsvarer det rundt 3 til 4 prosent sammenlignet med 1990.

Les også:Nordmenn mer bekymret for muslim-konflikt enn klima

FNs klimapanel mener de rike landene nå må forplikte seg til å redusere sine utslipp med mellom 25 og 40 prosent innen 2020, mens de fattige landene må bremse kraftig sin utslippsvekst.

I klimaforliket har Regjeringen forpliktet seg til å kutte Norges utslipp med minst 30 prosent. To tredjedeler av dette skal tas hjemme.

- Amerikanernes mål er langt mer realistiske enn Norges. Med den politikken som føres i Norge vil vi aldri nå våre mål. Våre utslipp har bare økt og økt den siste tiden, påpeker Prestrud og legger til:

- Norges klimapolitikk har vært en sammenhengende historie med spenstige målsetninger som ikke har blitt innfridd.

HVA LURER DU PÅ? HVA ER VIKTIG I KØBENHAVN - OG HVORFOR? Klokken 12 svarer Prestrud på spørsmål fra leserne. Still dine spørsmål her!

Stort

I dag starter klimaforhandlingene i København. I formiddag er det åpningsseremoni ute på det gigantiske Bella Center hvor rundt 5000 journalister, 5000 delegater og 5000 personer fra ulike organisasjoner er samlet. Ifølge nyhetsbyrået AFP har 34.000 mennesker registrert seg som deltakere, mens konferansesenteret bare har plass til 15.000.

- Dette må være det største internasjonale møtet som noen gang er arrangert, mener Prestrud.

Les også:Klimakutt koster deg 17.000 kroner

Men allerede klokken 8 i dag tidlig hadde den norske forhandlingsgruppen sitt første møte. I tillegg har forhandlingslederne sittet i gruppemøte med blant annet Japan, Canada, USA og Russland fra klokken 9.

Les også

 1. Stoltenberg angriper USAs klimapolitikk

  Statsminister Jens Stoltenberg går hardt ut mot USAs klimapolitikk, tre dager før USAs president kommer til Norge.
 2. Danskene snur - sier ja til atomkraft

  Danskene har snudd i synet på atomkraft og mener dette kan være et middel i kampen mot global oppvarming.
 3. - Barn rammes hardest av klimakrisen

  Det neste tiåret vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer hvert år.
 4. Solheim om utviklingslandenes klima-avvisninger: Solheim: - Pressmiddel og strategi fra utviklingslandene

  (VG Nett) Miljøvernminister Erik Solheim mener de viktigste utviklingslandenes klima-avvisninger kun er strategi.
 5. Klimakutt vil koste deg 17.000 kroner

  (VG) 72 milliarder kroner. 17.000 kroner per snute. Det er hva det vil koste å innfri Norges klimakutt-løfter innen 2020.
 6. FNs klimapanel skal undersøke «Climategate»

  FNs klimapanel IPCC vil starte sin egen gransking av de stjålne e-postene som ifølge klimaskeptikere viser at flere…
 7. Bellona: - Vi må gjøre mer hjemme for å ha troverdighet

  (VG Nett) Bellona-leder Frederic Hauge mener Norge mangler troverdighet på flere områder før klimaforhandlingene i…
 8. Kina, India og Brasil avviser EUs klimamål

  De store fremvoksende økonomiene Kina, India og Brasil avviser EUs klimamål, ifølge EU-diplomater.
 9. Bellona vil gjøre Sahara grønn med superprosjekt

  - Her kan du få biodieselen din, Jens. Vi skal gjøre Sahara grønn, sier Frederic Hauge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder