150.000 får ordre om å evakuere før Irma treffer Florida

Rundt 150.000 mennesker i Florida har fått beskjed om å evakuere før orkanen Irma treffer den amerikanske delstaten.

Artikkelen er over to år gammel

Den kjente turistbyen Miami Beach er et av områdene som folk har fått beskjed om å forlate, skriver avisen Miami Herald.

Som den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet, rammet Irma øya Barbuda i Det karibiske hav tidlig onsdag lokal tid. Timer senere slår statsminister Gaston Browne i Barbuda og Antigua fast at uværet har forårsaket store ødeleggelser, og at rundt 60 prosent av de om lag 1400 innbyggerne på øya er blitt hjemløse

Til nyhetsbyrået AP sier statsministeren at han anslår at nesten alle bygninger på øya er ødelagt.

Orkanen rammet også De amerikanske Jomfruøyer og flere småøyer i den østlige delen av Karibia, og så langt har ni personer mistet livet i orkanens herjinger.

Orkanen «Irma» på vei: Florida beordrer evakuering

Oppfordrer til å evakuere nå

Evakueringsordren til ordfører Carlos Gimenez i fylket Miami-Dade trer i kraft torsdag morgen lokal tid. Mange øyer langs kysten og lavtliggende områder på fastlandet er omfattet av ordren, som er den største evakueringen siden orkanen Wilma i 2005.

– Irma er fortsatt en sterk kategori 5-orkan. Det er ikke ventet at den skal avta noe særlig i styrke, sier Gimenez på en pressekonferanse torsdag.

Ordføreren oppfordret innbyggere som ønsket å forlate regionen om å gjøre dette fort.

– Hvis du avventer å forlate området kan du bli fanget i oversvømmelser eller trafikk. Du kan risikere å befinne deg i en bil under orkanen, og det er ikke det beste stedet å være, forteller ordføreren.

I tillegg har beboere i såkalte mobile homes – enkle, flyttbare boliger – fått beskjed om å evakuere over hele fylket. Til sammen omfatter evakueringen 150.000 mennesker i Miami-Dade.

Utsolgt for bensin og drikkevann

Norske Martin Ower (19) er i Kissimee i Florida for å studere engelsk. 19-åringen forteller at bensinstasjonene i byen er tomme for bensin, og at flere av matbutikkene er utsolgt for drikkevann.
– Jeg føler at amerikanerne tar situasjonen veldig alvorlig. Vi fikk en briefing av skoleinspektørene både i går og i dag, og de kommer til å stenge universitetet i morgen, fredag og trolig også mandag, sier han til VG.

I MIAMI: Den norske studenten Martin Owen (19) befinner seg i byen Kissimee i Florida. Han forteller at amerikanerne tar situasjonen svært alvorlig. Foto: Privat


Studentene har også fått beskjed om å kjøpe inn brød og drikkevann, samt mat som kan tilberedes uten strøm. Ower bor i et hus eid av hans far i Kissimee, en liten by i Osceola county sentralt i Florida, sammen med to andre norske medstudenter. Ifølge ham er det stor trafikk nordover i delstaten, ettersom folk ønsker å forlate Florida før orkanen er ventet å treffe fredag ettermiddag.
– Vi har fått beskjed om at universitetet skal brukes som et slags shelter for hjemløse i byen, forteller Owen.
Selv har han ikke tenkt å forlate Kissimee i forkant av orkanen, og har brukt onsdagen på å sikre utemøbler og kjøpe inn nødvendige ting før orkanen treffer.
– Vi hadde faktisk en medelev fra Latin Amerika som ble veldig nervøs under briefingen i går, så hun har reist til California. Vi var heldige og fikk full tank på bilen, så vi ser an situasjonen, sier Owen:
– Når det er sagt så er det orkansesong her hvert år. De er flinke til å ta det alvorlig,
men jeg skjønner at det er spesielt i år.

Artikkelen fortsetter under videoen av Irmas enorme ødeleggelser:

Flere stater har innført unntakstilstand

Det er i første omgang områder spesielt utsatt for flom som er påvirket av evakueringsorderen som ble iverksatt torsdag. Evakueringssonen kan imidlertid øke i omfang etter hvert som Irma nærmer seg land, og kan ende opp med å omfatte 400.000 mennesker.

Også innbyggerne i fylket Broward fått ordre om å forlate hjemmene sine. Tidligere er innbyggere og turister i fylket Monroe, som omfatter øyer lengst sør i Florida, blitt evakuert.

Også deler av statene Georgia, Sør- og Nord Carolina har erklært unntakstilstand i forkant av Irma. Usikkerhet i værsvarslingen har gjort at innbyggerne ikke tar noen sjanser. Til og med områder som ikke har blitt truffet direkte av en orkan på mer enn hundre år forbereder seg nå på et eventuelt møte med orkanen, melder AP.

Orkanen Irma er ventet å treffe USA i løpet av helgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder