Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

KÖLN (VG) Syriske flyktninger avviser at masseovergrep er et utbredt fenomen i hjemlandet, og oppfordrer tyske myndigheter til å utvise kriminelle asylsøkere.

 • Stian Eisenträger
 • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fire år gammel

«Fenomenet ‘taharrush gamea’ har kommet til Tyskland» slo den tyske storavisen Welt am Sonntag fast i tittelen til et intervju med sjefen for det tyske kriminalpolitiet (BKA) forrige helg.

Tirsdag ble det kjent at politiet i Köln har mottatt over 560 anmeldelser for overfall, voldtekt og seksuelle overgrep, lommetyveri og ran. Forbrytelsene ble begått nyttårsaften av det som beskrives som en gruppe på rundt tusen menn som beskrives som «arabiske eller nordafrikanske».

Köln på nyttårsaften: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

Ifølge politi-toppen kjenner de til fenomenet, der kvinner blir trakassert av grupper av menn, fra noen arabiske land, hvor forbrytelsen går under betegnelsen taharrush gamea - som altså betyr seksuell gruppetrakassering.

Flere syriske flyktninger VG har møtt i Köln avviser imidlertid at dette er noe utbredt fenomen i hjemlandet.

– Hvis noen hadde gjort noe slikt i Syria, ville de ha fått store problemer. Disse kriminelle handlingene er ikke noe uttrykk for vår mentalitet eller kultur. I Egypt så man imidlertid mye av dette i forbindelse med revolusjonen, sier den syriske flyktningen Sakher Al-Mohamad (VG) til VG.

Bakgrunn: Kvinner ble befølt og angrepet

VENNLIG: Shady (29) fra Damaskus var en av flere syriske flyktninger som tirsdag delte ut flyveblader hvor de uttrykker sin fordømmelse av overgrepene. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Kan ikke sammenlignes med Egypt

Han får støtte av den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Mariam Kirollos, som har jobbet med å kartlegge seksuelle overgrep mot kvinner i Egypt.

– Slike seksuelle overgrep mot kvinner er blitt brukt som en politisk undertrykkingsmetode i Egypt, og det kan ikke sammenliknes med det som har skjedd i Tyskland. Dette er kriminelle handlinger, sier Kirollos til VG.

Hun understreker at man ikke kan hevde at forbrytelsen har etnisk eller kulturell bakgrunn, og advarer mot en rasistisk tolkning.

– Det er ingen foreldre som oppdrar barna sine i at det er greit å forgripe seg på kvinner, fastslår den egyptiske aktivisten

Les også: Svensk politi anmelder seg selv

TAR AVSTAND: Flere syriske flyktninger hadde møtt opp ved Kölnerdomen for å vise sin avsky over forbrytelser som kan være begått av andre syrere. Foto: Fredrik Solstad , VG

Hun mener også politiet i Köln må ta selvkritikk for ikke å ha håndtert situasjonen på nyttårsaften godt nok.

– Nyttårsaften er en feiring hvor man vet at det brukes mye alkohol, og det burde politiet vært forberedt på, sier hun og legger til:

– Gruppeovergrep skjer i sosiale sammenhenger også, ikke bare i politiske. Alt koker ned til sjåvinistiske metoder for å ekskludere kvinner, som ikke er begrenset til land i sør, men er et globalt fenomen, sier Kirollos.

Amnesty: Kvinner voldtas midt i demonstrasjonene

INNSKJERPELSE: Vera Just mener seksualforbrytelser må straffes hardere i Tyskland. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Skjer også på Oktoberfest

På jernbanetorget i Köln, selve åstedet for masseovergrepene som fant sted nyttårsaften, møter VG flere tyske kvinner som avviser kulturell bakgrunn som eneste forklaringsfaktor.

– Seksuell trakassering og overgrep begås også av tyske menn på Oktoberfest og i forbindelse med karnevalet. Straffene for seksuelle overgrep må skjerpes betraktelig, mener tyske Vera Just.

– Det er totalt likegyldig hvilken kulturell bakgrunn en overgriper har. Alkoholiserte menn tar seg alltid friheter, mener Köln-kvinnen.

Les også: Mener overgrepene i Köln virker planlagte

Charlotte Kolvenbach (17) syns masseovergrepene er skrekkelige, samtidig som at hun mener det er galt at dette brukes til å spre fremmedfrykt.

– Kvinner blir generelt sett på som mindre verdt i samfunnet, og dette må vi gjøre noe med, sier hun.

– Må endre menns holdninger

Den 19 år gamle legestudenten Eva Christiani mener måten overgrepene ble utført på kan være kulturelt betinget.

IKKE REDD: Legestudent Eva Christiani (19) er ikke blitt redd for å bevege seg i Köln etter masseovergrepene. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Det er noe nytt at grupper av menn går til angrep på den måten. At de var fulle hjalp nok heller ikke. Uansett er dette forferdelig for flyktningenes situasjon. Man kan ikke skjære alle over en kam. Samtidig er vi nødt til å bli bedre på integrering, og raskt lære dem som kommer til oss hva som er lov og ikke, mener hun, og legger til:

– Dessuten må vi endre en del menns holdninger generelt!

Rabeaa Mohamad kom til Tyskland fra Syria for 17 år siden, og har det siste halvannet året jobbet frivillig som tolk.

– Jeg forstår at en del tyskere er skeptiske til å ta imot så mange syriske flyktninger, det var jeg også, men det store flertallet er gode, lovlydige mennesker, sier hun.

INTEGRERING: Rabeaa Mohamad fra Syria har bodd i Tyskland i 17 år, og er frivillig flyktningetolk. Hun understreker viktigheten av rask integrering, og at den store majoriteten er lovlydige mennesker. Foto: Fredrik Solstad , VG

Flyktninger vil ha gjerningsmennene ut

Sakher Al-Mohamad sier flyktninger fra Syria er de første som ønsker at gjerningsmennene blir pågrepet, straffet og sendt ut av landet.

– Disse mennene er kriminelle og representerer kun seg selv, og vi vil ikke ha dem her. Du må huske at de er voldelige mot flyktninger også, som jo er nødt til å bo sammen med en del av disse folkene i asylmottakene, påpeker 27-åringen.

Journalisten fra den borgerkrigsherjede byen Homs kom til Tyskland for halvannet år siden, har funnet seg godt til rette og er i ferd med å lære tysk, og håper å ta en mastergrad i globale mediestudier.

I etterkant av masseovergrepene og de andre forbrytelsene som ble begått nyttårsaften, har han tatt initiativ til en aksjon blant mannlige flyktninger fra Syria, som fordømmer ugjerningene.

– Aksjonen heter «Syrere mot sexisme». Vi ønsker å vise at vi tar sterk avstand fra vold, overgrep og kriminalitet. Vi kom til Tyskland for å finne fred, for å redde våre barn og familier mot krigsforbrytelser. Det som skjedde med tyske kvinner på nyttårsaften ga oss mer smerte, sier han.

BLOMSTER: "Den som misbruker oppholdstillatelsen slik bør utvises, for han skader alle flyktningfamilier" står det på kortet på en av blomsterbukettene som er lagt ned på åstedet for masseovergrepene i Köln. Foto: Fredrik Solstad , VG

Skremt av Pegida-demonstranter

Forrige lørdag ble han med noen tyske venner for å se på den store Pegida-demonstrasjonen i Köln. Den voksende fremmedfiendtligheten i Tyskland skremmer ham.

– Jeg ble kjempeskremt. Flere av demonstrantene var aggressive, beskyldte oss for å være forbrytere og ropte at de ville ha oss ut av landet, forteller 27-åringen.

Kommende lørdag står han i spissen for en demonstrasjon mot seksuell vold i sentrum av Köln.

– Vi inviterer syrere, tyskere og alle arabiske folk til å være med på arrangementet, understreker Al-Mohamad.

Les også

 1. Voldsforsker: En ny form for overgrep i vestlige samfunn

  Voldforsker Ragnhild Bjørnebekk slakter svensk politi for å tie om overgrep mot kvinner.
 2. Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

  DUISBURG (VG) Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i Köln.
 3. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

  Det kokte i Kölns gater under lørdagens Pegida-demonstrasjon.
 4. Politisjef må gå etter masseovergrep

  Politisjefen i Köln trekker seg etter massiv kritikk for sin håndtering av masseovergrepene i Köln på nyttårsaften.

Mer om

 1. Tyskland
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Syria

Flere artikler

 1. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 2. Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

 3. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

 4. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

 5. Politisjef må gå etter masseovergrep

Fra andre aviser

 1. Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

  Bergens Tidende
 2. Tyske innvandringskritikere får rekordoppslutning i ny måling

  Aftenposten
 3. Frykten har flyttet inn i Köln

  Bergens Tidende
 4. Masseangrepene i Köln snur innvandringsdebatten i Tyskland

  Aftenposten
 5. Gjenger angriper innvandrere i Köln

  Aftenposten
 6. Overfallene i Köln koster politisjef jobben

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder