LOKKER TIL SEG UNGE: Terrororganisasjonen Den Islamske Stat har maktet å lokke til seg et stort antall vestlige fremmedkrigere til borgerkrigen i Syria og Irak. Minst 3000 fremmedkrigere med vestlig statsborgerskap befinner seg i landene. Foto:,Ap

Gravid 15-åring skal befinne seg i Syria: – Hun vil hjem til Sverige

Den svenske jentas 19 år gamle kjæreste mistenkes av svensk politi for bortføring.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 15 år gamle fosterhjemsplasserte jenta forlot Göteborg sammen med sin 19 år gamle kjæreste 31. mai i år. Nå skal hun befinne seg i et IS-kontrollert område i Syria, være gravid i sjette måned – og vil hjem, hevder jentas far overfor den svenske avisa Dagens Nyheter.

– Det er et mareritt. Hun vil hjem, men det er ingen som kan hjelpe henne, forteller han.

Har du fått med deg? Slik lokkes jihadist-kvinnene til Syria

Til tross for at 15-åringen aldri skal ha vært utenlands tidligere, og hverken har pass eller annen identifikasjon, skal hun ha lyktes med å ta seg gjennom hele Europa, til Tyrkia og siden til Syria.

Faren har hatt kontakt med datteren over internett og hevder at hun befinner seg i landet mot sin vilje. Ifølge avisens ubekreftede opplysninger så har hennes 19 år gamle kjæreste sluttet seg til en av opprørsgruppene i landet, og svensk politi mistenker 19-åringen for bortføring.

– Men dette bør nesten betraktes som en teori, siden vi ikke har kunnet snakke med henne. Foreløpig har vi bare annenhåndsopplysninger om hva som har skjedd og hvor hun befinner seg, sier Cecilia Bergsten ved politiet i Halland.

Fremmedkrigere i Syria: Derfor ble vi IS-krigere

Svensk UD bekrefter at 15-åringen befinner seg i Syria. Både jenta og kjæresten er etterlyst internasjonalt.

Også her hjemme, i takt med IS-krigernes blodige henrettelser, øker antallet nordmenn som vil hjem fra de terrorherjede områdene i Syria.

Men i Sverige, som i Norge, er det lite myndighetene kan gjøre. Ingen av landene har diplomatiske forbindelser med den krigsherjede nasjonen, og kan kun bidra med råd og støtte.

Oppunder 600 kvinner har dratt til Irak og Syria for å melde seg til tjeneste hos Den islamske staten (IS). De får som regel ikke delta i selve krigføringen, men er forventet å gifte seg med IS-krigerne, gjøre husarbeid og føde barn. Samtidig driver de aktivt propaganda, forteller en britisk forskningsrapport.

PST frykter de er aktive i rekrutteringen av nye kvinner.

VG avslørte tidligere i sommer at tre Oslo-jenter på 20 år i løpet av fjoråret dro for å leve som koner i Syrias terrorkalifat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder