PALME-ARKIVET: Kriminalinspektør Lennart Gustafsson har lest mange Palme-dokumenter de siste 30 årene. Foto: JOSTEIN MATRE ,

Bli med inn i politiets Palme-arkiv i Stockholm: Palme-saken: Historiens mest omfattende drapsetterforskning

STOCKHOLM (VG) Den har passert både Lockerbie-ulykken og drapet på John F. Kennedy i antall saksdokumenter. Fremdeles får politiet stadig inn nye tips etter drapet på Olof Palme i 1986.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Saken passerte Lockerbie-bombingen og Kennedy-drapet for noen år siden i papirvolum, forteller kriminalinspektør Lennart Gustafsson i stockholmspolitiet til VG.

VG møter mannen som har jobbet med etterforskningen av drapet på Sveriges statsminister fra det skjedde for snart 30 år siden, 28. februar 1986, dypt nede i kjelleren på politihuset i Stockholm.

Politiet: – Det var mye hat mot Palme

87.000 personer

STATSMINISTER: Olof Palme har ledet Sverige i to perioder. Først fra 1969 til 1976. Deretter fra 1982 til han ble skutt i 1986. Foto: Sigurd Eidsøren , VG

Vi har gått gjennom lange ganger og passert tykke, oransje ståldører for å komme inn et rom fylt til randen av dokumenter. Hyllemeter på hyllemeter. Totalt skal det være 250 hyllemeter med papirdokumenter. Videomateriale og annet kommer utenom. Mye av det er samlet her nede i kjelleren, men en god del befinner seg også noen etasjer over oss, der Hans Molander leder Palmegruppen, som fremdeles etterforsker drapet.

På en pressekonferanse i Stockholm torsdag, i forbindelse med årsmarkeringen for drapet, viste Molander og hans kolleger statistikk som viser at det finnes navn på over 87.000 mennesker i disse dokumentene.

Nesten 4300 kjøretøy er registrert. 10.225 personer er avhørt. Politiet har registrert mer enn 52.000 hendelser de i etterforskningen har ment det var verdt å titte nærmere på. 133 personer har tilstått drapet.

Men fremdeles har man ikke funnet en eneste gjerningsmann.

Ifølge Aftonbladet har politi og påtalemyndighet totalt brukt over en halv milliard norske kroner på saken. Det blir altså regnet for å være verdens mest omfattende drapsetterforskning.

JFK-ekspert: Ser paralleller mellom drapet på Kennedy og Palme

Ikke optimist

Likevel forblir det 30 år gamle drapet et mysterium.

– Det er vanskelig å svare på om vi kommer til å løse saken, sier Hans Molander, og fortsetter:

– Etterforskningen er unikt omfattende. Vi får stadig inn nye tips.

– Hva tror du er årsaken til at saken ikke er oppklart?

– For å si det enkelt så mangler vi biter i puslespillet. Å få inn drapsvåpenet ville vært interessant, men det er ikke slik at det er den eneste brikken som kan løse dette, mener palmegruppelederen.

Alt om Palme-saken: Drapet som rystet Sverige

METERVIS: Dette er bare noen av dokumentene i Palme-saken. Lennart Gustafsson er en av de som kjenner etterforskningen best. Foto: JOSTEIN MATRE ,

Påtaleansvarlig Kerstin Skarp nekter å gi opp håpet. Målet er å finne Palmes drapsmann. På spørsmål fra VG om hun mener de er i nærheten av å klare det er svaret derimot dystert.

– Nei, vi er ikke nære å løse saken. Vi har ingen mistenkte nå.

– Er du optimistisk med tanke på å klare det?

– Nei.

I arkivkjelleren kan heller ikke Lennart Gustafsson tilby en løsning. Han skulle gjerne visst, men det er mange aktuelle kandidater. Palme var en politiker mange mislikte sterkt. En ting er likevel den erfarne politimannen overbevist om:

– Jeg tror ikke det var Christer Pettersson som gjorde det.

Pettersson er den eneste som både er dømt og frikjent for drapet på Olof Palme.

Husker du? Pettersson i debattinnlegg i 2001: – Jeg skjøt Palme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder