Nordmenn anklaget for kidnapping og menneskehandel i Italia

Den norske sikkerhetsgruppen ABP World Group har spesialisert seg på å hente bortførte barn hjem til Norge. Nå er to nordmenn tilknyttet gruppen etterlyst for kidnapping og menneskehandel, ifølge italiensk politi.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De slo nylig til mot gruppen, og opplyser at de har arrestert tre italienske menn og en ukrainsk kvinne. I tillegg er to nordmenn og en svenske etterlyst i saken, melder AFP.

Politiet i Italia har siktet de sju personene for blant annet menneskehandel og kidnapping.

En av dem som angivelig er etterlyst, er direktør i ABP World Group, Martin Waage. Han sier til VG at det ikke finnes noen internasjonal arrestordre på ham.

- Det har vært en hektisk dag, men dette er bare tull. Jeg har sjekket med Interpol, og jeg er ikke internasjonalt etterlyst, sier han.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Flere titall operasjoner

Han sier at den andre nordmannen som italiensk politi har knyttet til saken ikke har noe med ABP World Group å gjøre.

- Vedkommende har vært med meg på ferie til Palermo en gang, men har ingenting med våre operasjoner å gjøre, sier han.

ABP World Group gjennomfører årlig flere titall operasjoner hvor barn hentes tilbake til hjemlandet over hele verden. I år har gruppen hentet hjem mellom åtte og ti norske barn.

Barna som blir hentet av gruppen er ofte kidnappet til utlandet av en av sine foreldre. VG var tidligere i år med ABP Group da de hentet en bortført toåring i Japan. Gutten som ble hentet var blitt bortført av sin far, og gruppen hadde blitt engasjert av guttens mor for å hente ham tilbake. Aksjonen kostet 1,3 millioner kroner.

Denne type hjemhentinger kom for alvor i søkelyset da norske spesialsoldater i 2009 deltok i en privat aksjon for å smugle barnene til tidligere OL-vinner Khalid Skah fra Marokko til Norge.

VGTV: Mor fikk sønnen bortført av barnefaren

Omstridt

Samtidig er metoden omstridt. Norske myndigheter uttalte til VG i mars at slike operasjoner kan være traumatiske for barna som er involvert.

- I tillegg kan slike aksjoner være straffbare i vedkommende land, noe som igjen kan føre til straffeforfølgning og utlevering av den forelderen som har satt i gang oppdraget, sa kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard ved Justis- og beredskapsdepartementet.

Operasjonene er heller ikke risikofrie. I november ble en norsk kvinne pågrepet og siktet for barnebortføring i Tunisia i forbindelse med et lignende oppdrag. Kvinnen skulle da hentet hjem sin fire år gamle datter. Ifølge norsk politi hadde faren (40) kidnappet fireåringen til Tunisia.

Også da var det ABP Group som skulle få barnet tilbake til Norge, og denne aksjonen er en av to aksjoner italiensk politi nå legger til grunn for siktelsene. To svenske menn ble pågrepet av tunisisk politi etter aksjonen i Tunisia, og en av disse er blant de sju som er siktet av italiensk politi. De to svenskene skal ifølge Aftonbladet stilles for retten i Tunisia 11. november.

- Drittpakke

Waage frykter ikke å bli stilt for retten i Italia.

- Vi tar anklagene fra italiensk politi med knusende ro. Ingen av oss har gjort noe ulovlig i Italia. Vi kan egentlig bare takke italiensk politi for all PR-en vi får. Vi har fått en rekke henvendelser i dag, sier Waage.

Han tror at beskyldningene fra italiensk politi kan være en del av en drittpakke.

- Vi prøver nå å finne ut av hvem som står bak dette. Men når vi blir siktet for menneskesmugling, skjønner vi at dette må være styrt ovenfra. Her tror jeg det er tunisiske myndigheter som står bak, sier han.

Siktelsen mot gruppen stammer fra aksjonen i november i fjor og en tilsvarende aksjon i Tunisia rundt en måned tidligere. Waage sier at det i begge sakene var snakk om en far som hadde kidnappet barnet sitt.

- Her var det snakk om fedre som ulovlig hadde bortført barna sine. De var begge internasjonalt etterlyst av Interpol. Det vi gjorde, var å sørge for at mødrene kunne hente barna sine og komme seg trygt hjem, sier han.

Avviser våpenbruk

Italiensk politi sier i en uttalelse at gruppen var bevæpnet med skytevåpen, pepperspray og elektrovåpen. Ifølge politiet hadde de planlagt lignende operasjoner i både Kypros, Libanon, Egypt og Ukraina.

- Med slike aksjoner setter de barnas liv i fare, sier politiet.

Waage avviser også at gruppen bruker våpen og pepperspray i sine operasjoner.

- Vi løper ikke rundt som leiesoldater med skytevåpen. Vi bruker aldri våpen i våre aksjoner. Hvis et oppdrag er så risikofylt at vi burde vært bevæpnet, ville vi sagt nei til oppdraget. Av og til må vi skuffe kundene og si at et oppdrag er for farlig, sier han til VG.

Flere italienske medier melder at gruppen som er siktet hadde base i den italienske byen Palermo på Sicilia. Sicilia ligger kun et par hundre kilometer fra det tunisiske fastlandet, og politiet mener at gruppen har smulet barn med båt fra Tunisia til Sicilia, før barnet ble fraktet videre til Norge.

Utenriksdepartementet sier til VG at de er kjente med saken.

- Vi kjenner saken gjennom media, men yter ikke noen form for bistand til de involverte nordmennene, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder