EKSTRASOLARE PLANETER: I dette illustrasjonsbildet viser NASA frem hvordan de mener flere planeter går i bane rundt stjerner utenfor vårt eget solsystem. Illustrasjonsfoto: Ap

NASA: Oppdaget 715 nye planeter

NASA: Dette er bare begynnelsen

Flere planeter som ligner på Jorden

NASA kunngjorde onsdag at de har oppdaget 715 nye planeter utenfor vårt solsystem. Flere av dem kan ifølge forskerne være beboelige.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den utrolige oppdagelsen skyldes NASAs romteleskop Kepler, som i 2009 ble skutt ut i verdensrommet for å søke etter planeter i vår egen galakse.

- Dette er den største mengden med oppdagede planeter som er kunngjort noensinne, sier NASA-forskeren Douglas Hudgins til BBC.

Alle planetene er ifølge CNN såkalt ekstrasolare, noe som vil si at de går i bane rundt andre stjerner enn Solen. Ifølge NASA er fire av dem plassert i den «beboelige sonen» i sitt solsystem, det vil si det området rundt stjernen hvor temperaturen er god nok til å muliggjøre eksistensen av liv.

Inkludert gårsdagens kunngjøring har forskerne ved Kepler-observatoriet oppdaget totalt 961 ekstrasolare planeter, men ifølge NASA er det mer i vente.

Sannsynlighetsberegning

Måten Kepler-teleskopet finner planeter på er basert på en komplisert sannsynlighetsberegning. Ved å fokusere på én stjerne og analysere variasjoner i lyset fra den kan forskerne beregne hvor mange planeter som går i bane rundt.

I begynnelsen slet NASA med å verifisere om de observerte planeter eller bare andre stjerner som gikk rundt hverandre.

Nå mener forskerne at de har utviklet en teknikk som ikke bare kan skille mellom disse to, men også, med ganske stor sikkerhet, fortelle noe om størrelsen på de forskjellige planetene.

- Jo mer vi utforsker, jo flere spor finner vi blant stjernene som minner oss om jorda, sier Jason Rowe, som er nestleder for forskningsprosjektet.

Bare begynnelsen

De 715 planetene er funnet ved å analysere data som Kepler-teleskopet har samlet inn mellom 2009 og 2011. Det vil si at det fortsatt er flere år med innsamlet informasjon som foreløpig ikke har blitt undersøkt.

Av planetene som ble kunngjort onsdag er 95 prosent av dem mindre enn Neptun, som igjen har en radius som er fire ganger så stor som jorda. De fire planetene som ifølge forskerne kan være beboelige er alle cirka dobbelt så store som vår egen planet.

- Teknikken vi har brukt for å bekrefte disse planetene vil hjelpe oss i fremtiden. Disse resultatene er basert på to år med observasjoner, men for hvert år som går vil vi kunne oppdage flere hundre planeter til, sier NASA-forskeren Jack Lissauer til BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder