ETTERSØKT: Her er den ettersøkte Salah Abdeslam (26) som jaktes av politiet etter terrorangrepene i Paris. Foto: , Ap

Delte bil med terroristen: Han var kanskje klar for å sprenge seg selv

Den mistenkte terroristen Salah Abdeslam (26)skal ha vært klar til å sprenge seg selv i luften. Det sier advokaten til en av de mistenkte som plukket opp Abdeslam i Paris, få timer etter det blodige terrorangrepet.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ifølge de siste uttalelsene til min klient, var Salah ekstremt opprørt og var kanskje klar for å sprenge seg selv. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier forsvarsadvokat Carine Couquelet til AFP.

Terrorberedskapen i Belgia ble i dag satt til det høyeste nivået. Kollektivtransport, idrettsarrangement og omtrent alt annet er stanset. Millitært personell er i gatene i hovedstaden Brussel og kjøpesentre holder stengt.

Lørdag kveld søker politiet i Belgia etter to personer som de mistenker er utstyrt med en bombe av samme type som ble brukt i angrepet mot Paris 13. november, skriver Le Soir.

Det er statsminister Charles Michel som opplyser at de frykter lignende angrep i Belgia, som har hevet trusselnivået i landet til det høyeste - nivå fire.

VG-spesial: Dette er terrorangrepet mot Paris

Det som blir omtalt som den «åttende terroristen,» Salah Abdeslam ble sist sett i den belgiske hovedstaden for en uke siden.

Siden det har det foregått en storstilt politijakt på mannen politiet mener har en sentral rolle i terrorangrepet, enten som ansvarlig for logistikken eller en mer direkte rolle. Broren til Salah Abdeslam, Ibrahim, var en av de som sprengte seg til døde utenfor resturant Voltaire denne blodige natten.

Kommentar: Muslimene må selv ta ansvar for islams fremtid

TERRORBEREDSKAP: Belgiske soldater på patrulje i Brussel lørdag kveld, etter at beredskapen i landet var hevet til det høyeste nivået. Foto: Yves Herman , Reuters

Ringte på natten for å bli hentet

Couquelet forsvarer den den belgisk-marokkanske Mohammed Amri Attou (27), en av de to mennene som en av to som er mistenkt for å ha hjulpet Abdeslam med transport tilbake til Belgia. Den tredje i bilen var 21 år gamle Hamza Attouh.

Ifølge The Guardian skal Salah ha ringt de to og bedt om transport hjem til Belgia klokken 02 på natten, bare få timer etter de blodige angrepene.

De plukket han så opp klokken 05 på morgenen i Paris og kjørte tilbake til Brussel. De skal ha begge ha vært venner og kommet fra samme område som Abedsalam, Molenbeek.

Venn til den mistenkte terroristen: Tror han er på flukt fra terrorgruppen IS

Ifølge advokaten skal de tre ha snakket veldig lite i bilen tilbake til Belgia.

– Men min klient var veldig redd. Han snakker ikke om våpen, men om en stor jakke som Salah Abdeslam hadde på seg, kanskje et selvmordsbelte eller noe sånt, sier hun til AFP.

VG i Belgia: Her drev terrorbroren bar. - Politet tør ikke komme hit.

Det var Salah Abdeslam som leide den svarte bilen, en Volkswagen Polo, som ble observert ved konsertlokalet Bataclan. Om han deltok i massakren hvor 89 mennesker ble brutalt drept, er ikke kjent.

Skal ha blitt kontrollert tre ganger- var rolig

Lørdag morgen, etter de blodige angrepene ble bilen kontrollert av politiet nord i Frankrike, på grensen til Belgia. Ifølge advokaten, Carine Couquelet, skal hennes klient ha fortalt at den terrormistenkte oppførte seg helt rolig under det hennes klient hevder var hele tre forskjellige kontroller av deres identitetspapirer.

Kommentar: Når skal det demre for Norge at vi er i krig?

– Hver gang var det her er mine papirer, ha det bra og takk skal du ha, forteller hun til nyhetsbyrået.

Politifolkene sjekket mennene opp mot Schengen-registeret for etterlyste personer, men da de ikke fant noe, fikk 26-åringen og de to andre mennene i bilen fikk lov til å kjøre videre.

Bilen han kjørte i, ble senere funnet i bydelen Molenbeek i Brüssel. Da var den tom.

Iføleg AFP skal Salah Abdeslam, av venner som kjente han fra baren han jobbet i, blitt beskrevet som en som var glad i alkohol og røyket.

Ifølge Wall Street Journal satt Abdeslam og den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, den nå avdøde Abdelhamid Abaaoud, sammen i fengsel i perioden desember 2010-januar 2011 for narkorelatert kriminalitet.

I de første meldingene hvor IS tok på seg ansvaret for terrordåden ble det også nevnt et angrep i Paris 18.distrikt. Her kom det aldri noe angrept.

Nyhetsbyrået spekulerer i om Salah Abdesalam skulle ha slått til her, men fikk kalde føtter og dro hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder