Idrettsstjerner drept i helikopterulykke i Argentina

Spilte inn fransk realityserie da ulykken inntraff

UTENRIKS

Ti personer mistet livet i ulykken

Norsk svømmetrener: – Berører hele miljøet

De omkomne - deriblant tre franske idrettsstjerner - var med på TV-innspilling i Argentina da helikoptrene de satt i styrtet . Ti personer mistet livet i ulykken.

Publisert: Oppdatert: 10.03.15 10:38

Sent mandag kveld krasjet to helikoptre i luften under en TV-innspilling nordvest i Argentina. Minst ti personer skal være drept i ulykken. Nyhetsbyrået AFP melder at det er deltagere i et fransk realityshow som er involvert i ulykken.

Av de åtte døde franskmennene er det tre idrettsstjerner:

Seileren Florence Arthaud (57), svømmeren Camille Muffat (25) og bokseren Alexis Vastine (28).

De var alle deltagerne i TV-konseptet «Dropped» hvor kjente mennesker slippes ned i et øde område for å demonstrere sin overlevelsesevne. Innspillingen av den franske utgaven av realityserien begynte i slutten av februar i Ushuaia i Patagonia.

Den 25 år gamle svømmeren Camille Muffat startet sin svømmekarriere svært ung, og blir av franske medier beskrevet som en av de største talentene i Frankrike. Før hun ga seg i juli fjor – i en alder av 24 år – hadde hun sikret seg en rekke medaljer, både nasjonalt og internasjonalt, skriver 20minutes.fr. Blant annet tok hun tre medaljer under London-OL i 2012, blant dem gullmedaljen i 400 meter fristil.

Trener for det norske svømmelandslaget Peter Løvberg kjenner godt til utøveren.

– Det er uansett en tragedie når noen dør i slike ulykker. Det var veldig trist å våkne til denne nyheten i dag, og det er noe som berører hele svømmemiljøet. Frankrike gjorde et fantastisk OL i London der hun var en av de virkelig store, sier Løvberg til VG.

Og legger til:

– Vi har nettopp vært på en samling på Tenerife med en fransk klubb der flere av de beste svømmerne var med. Vi har jo sett mye mot Frankrike fordi de har vært en sterk svømmenasjon de siste årene.

Aleksander Hetland husker Muffat fra da hun slo igjennom med et brak i 2008.

– Hun kom som en kule rundt 2008 og var veldig god til 2010-11. Da var hun helt uslåelig i en lang periode, satte verdensrekorder og var virkelig en av de beste svømmerne i verden.

– Det er helt forferdelig å høre, sier Aleksander Hetland som nylig vant «Mesternes mester» på NRK.

– Føles det ekstra sterkt siden dette også er snakk om en realityserie med kjente idrettsprofiler?

– Ja, det er utrolig skummelt det er. Jeg føler at det er... Jeg vet ikke hva jeg skal si om det, men noen ganger så tenker man at det å få det mest spektakulære på TV blir det viktigste.

– I «Mesternes mester» følte jeg at vi hadde bra kontroll og bra sikkerhet, men det er veldig viktig at utøverne sier ifra selv. Man kan bli satt i situasjoner som kanskje ikke er helt innenfor komfortsonen, uten at jeg sier det er årsaken til denne ulykken.

I sjokk

Frankrikes president sendte ut sine kondolanser tirsdag morgen.

– Det plutselige bortgangen til våre landsmenn gir oss en enorm sorg, sier skriver François Hollande, Frankrikes president, i en pressemelding, ifølge BBC.

Filmteamet på 80 personer, de fleste franskmenn, ankom området for noen dager siden, ifølge lokale myndigheter.

Arthraud var regnet for å være blant verdens beste seilere i en svært mannsdominert idrettsgren. På merittlisten hadde hun blant annet tittelen i Route du Rhum fra 1990, skriver NTB.

Bokseren Vastine vant bronse i Beijing-lekene i 2008 i lettvektsklassen.

– Det oppsto en eksplosjon og man antar at de må ha kollidert, sier Cesar Angulo, talsmann for myndighetene i La Rioja, ifølge BBC.

Ulykken skal ha skjedd kort tid etter at helikoptrene hadde lettet.

– Ulykken skal ha skjedd under filming, og ingen overlevde, sier Horacio Alarcon, en annen myndighetstalsmann. Værforholdene skal ha vært gode i området da ulykken inntraff, og årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Populært programkonsept

«Dropped» er et konseptet som går ut på at to lag blir forlatt ute i villmarken på et ukjent sted, og må finne veien tilbake til sivilisasjonen.

Programmet er ikke ulikt NRK-serien «Monsen på villspor» som ble sendt på statskanalen i 2014, hvor Lars Monsen skulle finne programleder Anne Rimmen (33).

Den norske versjonen av Dropped går i disse dager på TV2.

Her er kanalens beskrivelse av programmet:

«Ti av Norges største idrettshelter forlater sivilisasjonen for å begi seg ut på sitt livs prøvelser. Inndelt i to lag – og med bind for øynene – droppes de med helikopter på farlige og avsidesliggende steder på tre kontinenter, uten mat eller navigasjonshjelpemidler.»

I sorg

– Jeg sørger over vennene mine, jeg skjelver, jeg er forferdet, jeg har ikke ord, skrev den tidligere franske fotballspilleren og Dropped-deltageren Sylvain Wiltord på Twitter natt til tirsdag.

De øvrige idrettsstjernene som er med i TV-serien, er svømmeren Alain Bernard, syklisten Jeannie Longo, snowboarderen Anne-Flore Marxer og kunstløperen Philippe Candeloro. Ingen av dem er blant dødsofrene etter mandagens ulykke.