I RUINER: Da de evakuerte fikk retunere til hjembyen San Julian på Filippinene etter tyginen Hagupit i fjor, lå hjemmene deres i ruiner. Opptil 13 000 hus ble ødelagt av tyfonen, som også tok mer enn 20 menneskeliv.

I RUINER: Da de evakuerte fikk retunere til hjembyen San Julian på Filippinene etter tyginen Hagupit i fjor, lå hjemmene deres i ruiner. Opptil 13 000 hus ble ødelagt av tyfonen, som også tok mer enn 20 menneskeliv. Foto:Erik De Castro,Reuters

62.000 mennesker flykter fra naturkatastrofer hver dag

I gjennomsnitt må 26,4 millioner mennesker evakuere fra hjemmene sine på grunn av naturkatastrofer hvert eneste år.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viser en fersk rapport som Flyktningehjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) legger frem i dag.

I 2014 har mer enn 19, 3 millioner mennesker fra 100 ulike land måttet evakuere hjemmene sine som følge av naturkatastrofer.

Flesteparten, 17,5 millioner, evakuerte på grunn av klima- eller værrelaterte katastrofer. De resterende 1,7 millionene ble drevet vekk som følge av geofysiske katastrofer som jordskjelv og vulkanutbrudd.

Dette er imidlertid færre enn hva som har vært snittet de siste årene.

Siden 2008 har nemlig 26,4 millioner mennesker blitt drevet på flukt som følge av naturkatastrofer i gjennomsnitt hvert eneste år. Det betyr 62.000 mennesker hver dag – eller nesten en person hvert sekund.

– Vi kan ikke gjøre noe med naturkreftene, men vi kan gjøre noe med hvor hardt de rammer lokalbefolkningen. Dette kan gjøres ved å tilby befolkningen mer bærekraftige steder å bo, samt bygge opp respons og varsling. Da vil vi se mindre lidelser og færre folk vil miste sine hjem, sier Alfredo Zamudio, som leder Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC), til VG.

Frykter forverring

Selv etter å ha justert for befolkningsvekst, er sannsynligheen for å bli fordrevet på grunn av katastrofer 60 prosent høyere i dag enn hva det var fo 40 år siden.

Flyktningehjelpen frykter også at befolkningsvekst og klimaendringer vil forverre trenden de neste tiårene.

– Vi ser at antall mennesker som fordrives har økt jevnt de siste 40 årene, noe som er veldig bekymringsfullt. I tillegg vet vi at klimaendringene vil føre til sterkere naturkrefter i årene fremover, sier Zamudio.

Les også: Hver femte nordmann tror ikke at klimaendringene er menneskeskapt

Ifølge IDMCs rapport er innbyggerne i Asia hardest rammet av slike katastrofer. 87 prosent av alle som må flytte som følge av naturkatastrofer kommer fra Asia.

REDNINGSLEIR: Tibetanske ungdomemr har samlet seg utenfor provisoriske telt ved et redningssenter i Kangding, etter et jorskjelv rammet Tibet i november i fjor. Jordskjelvet målte 5,9 og tok fem menneskeliv. Foto:Str,Afp

De tre landene som er desidert hardest rammet er Kina, India og Filippinene. 15 av de 20 naturkatastrofene som har drevet flest mennesker vekk fra hjemmene sine siden 2008 fant sted i disse landene.

– Cirka 60 prosent av verdens befolkning er bosatt i Asia, men verdensdelen står for 87 prosent av alle de som fordrives på grunn av naturkatastrofer. Det skyldes i hvoedsak at de bor på veldig utsatte steder uten at de er forberedt på det verste, sier Zamudio.

De tre største katastrofene i 2014 fant sted i India og Filippinene.

Tyfoner på Filippinene

Relativt til innbyggertall er det Filippinene som er hardest rammet. De to enkeltstående hendelsene de siste årene som har drevet flest mennesker på flukt er to ulike tyfoner på Filippinene.

I dsember i fjor ble mer enn en million mennesker evakuert i forkant av tyfonen Hagupit på Filippinene. Mer enn 20 mennesker døde og tusenvis mistet hjemmene sine i katastrofen. Samme år ble mer enn tre millioner mennesker drevet vekk fra hjemmene sine som føgle av tyfonen Rammasun.

Året før, i november 2013, døde mer enn 5700 mennesker etter tyfonen Haiyan. Dramatiske bilder fra stedet viste enorme ødeleggelser.

Les også: Ett år siden den sterkeste tyfonen som noen sinne er målt – slik er livet nå

Ulike katastrofer

Med unntak av 2014 har Kina vært utsatt for katastrofer som har drevet mer enn en million mennesker på flukt hvert eneste år siden 2008.

Det er i hvoedsak oversvømmelser, jordskjelv og stormer som driver mennesker på flukt i Kina.

I India, som har vært rammet av ti ulike katastrover som har fordrevet mer enn en million mennesker siden 2008, er flom den vanligste katastrofen. Fra 2008 til 2014 ble mer enn 24 millioner mennesker fordrevet på grunn av flom. Nest verst er stormer, som har fordrevet fem millioner.

STORE ØDELEGGELSER: Flere hundre tusen mennesker fra Swerbia, Bosnia og Kroatia ble rammet da en flom rammet i mai i fjor. Byen Topcic Polje i Bosnia-Hercegovinable hardt rammet. Foto:Sulejman Omerbasic,Ap

Også Europa blir rammet av slike naturkatastrofer: Ifølge rapporten ble 190 000 mennesker drevet på flukt i 2014, noe som er en dobling av gjennomsnittet de siste syv årene. Det høye tallet skyldes i hovedsak den dødelige flommen på Balkan i mai i fjor.

De verste katastrofene

I tillegg til de to tyfonene som rammet Filippinene var jordskjelvet og tsunamien i Chile blant de verste katastrofene i 2014. Det samme var en flom som rammet Pakistan i september.

Orkanen Hudhud tvang mer enn 600 000 indere til å flytte på seg, i tillegg til at den tok minst 20 menneskeliv i Himalaya.

Les også: Ti år etter tsunamien i Sørøst-Asia: Heidi mistet mannen og sønnen

Ifølge IDMC er det ikke nødvendigvis slik at intern fordrivelse er kortvarig. Rapporten avdekker at enkelte hadde vært bosatt i «midlertidlige» hjem i opptil 26 år.

95 prosent av alle menneskene som drives fra hjemmene sine er fra utviklingsland. De fleste tilfellene av langvarig fordrivelse er også i disse landene.

– Glemt og neglisjert

Ifølge Alfredo Zamudio blir mange av de fordrevne neglisjert og glemt etter katastrofen har inntruffet.

– Jordskjelvet på Haiti er et typisk eksempel på dette. Hele verden bidro med bistand raskt etter katastrofen, men man er ikke klar over at titusener fortsatt bor i telt.

Han legger til at de som fordrives internt, altså ikke flykter landet, ofte får et dårlig vern etter katastrofen.

– Det er myndighetenes eget ansvar å hjelpe dem, ikke det internasjonale samfunnet. Dermed er de internt fordrevne kun beskyttet av landets eget lovverk, sier han.

Haiti

Opptil 2,3 millioner mennesker ble evakuert da et jordskjelv rammet Haiti i 2010.

Det fatale jordskjelvet hadde en styrke på 7 og ble fulgt av minst 24 etterskjelv med en styrke på mer enn 4,5.

Det internasjonale samfunnet mobiliserte stort da katastrofen inntraff, men mer enn fem år etter katastrofen sliter landet med å reise seg. Fortsatt bor mer enn 64.000 mennesker i midlertidige leire, ifølge rapporten. Leirene skal være overbefolket samt preget av dårlig standard og utrygghet.

Dramatisk video: Her starter jordskjelvet

Mer enn en million mennesker har forlatt leirene av ukjente grunner, og det er uvisst hvordan disse lever i dag. Ifølge rapporten er det ikke grunn til å anta at disse har funnet seg langvarige bosted.

I 2013 kuttet Norge støtten til Haiti, etter å ha brukt mer enn 900 millioner kroner på bistand etter katastrofen.

Les også: Norske hjelpearbeidere sjokkerte over skadeomfanget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder