Nye sjokkbilder: Her vaier IS-flagg fra oldtidsruinene

Regjeringen har startet motoffensiv i Irak

UNDER IS-KONTROLL: IS kontrollerer nå over halvparten av de befolkede områdene Syria etter sine erobringer de siste dagene. Store deler av Irak og Syria består av ubebodd ørken, derfor er de IS-kontrollerte områdene større enn de kan se ut som ved første øyekast. Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

Se oversikten: Disse områdene er under IS-kontroll

Dette er terrorgruppens siste erobringer: Nå vaier gruppens svarte flagg over oldtidsruinene i Palmyra.

Artikkelen er over fire år gammel

Ekstremistenes stadige fremskritt i det sentrale Syria kulminerte i erobringen av den UNESCO-listende oldtidsbyen Palmyra torsdag. Bilder terrorgruppen selv har publisert i sosiale medier, viser hvordan deres svarte flagg nå vaier over oldtidsruinene i byen.

«Tadmur-citadellet er under Kalifatets kontroll» lyder teksten som følger bildet, en tekst som bruker det arabiske navnet på oldtidsbyen.

Ingen uavhengige kilder har kunnet bekreftet at bildene er ekte. Men at terrorgruppen har tatt oldtidsbyen, er det ingen tvil om.

Visste du? Slik fungerer IS' straffesystem

Fjernet fortidsminner

Mamoun Abdulkarim er Syrias sjef for fortidsminner. Han bekrefter at flagget er heist fra festningen, slik bildene viser. Han sier opprørerne har tatt seg inn i byens museum og at soldater fra gruppa vokter museumsinngangen.

De fleste fortidsminnene i museet ble fraktet til Damaskus før IS tok kontroll over byen, ifølge Abdulkarim.

– Men noen ting ble igjen, som sarkofagene, som veier tre-fire tonn. De fikk vi ikke med oss, og det bekymrer meg, sier han.

Symbolverdien i at IS nå publiserer bildet av flaggene som vaier over Palmyra, blir regnet som det endelige beviset på et massiv tilbakeslag for den syriske regjeringsstyrken – og et desto større tap for menneskeheten.

Terrorgruppen er ikke akkurat kjent for å ta vare på verdens kulturskatter.

STOR VG-OVERSIKT:Se gjennongang – dette er terroristenes våpen

SJOKKBILDENE: Dette bildet ble lagt ut på sosiale medier lørdag, og viser et svart IS-flagg som vaier fra oldtidsfestningen i Palmyra. Det er ikke bekreftet at bildet er ekte, men ingen bestrider at terrorgruppen kontrollerer oldtidsbyen. Foto: ,

På den andre siden av grensen, i utkanten av Ramadi i Irak, raste det lørdag kamper mellom terrorgruppen og irakiske regjeringsstyrker støttet av sjiamuslimske militsgrupper.

Det store, koordinerte motangrepet mot den IS-kontrollerte byen startet lørdag morgen, og skal ifølge flere kilder inkludere flere hundre soldater.

Terrorgruppen tok kontroll over Ramadi rett vest for Bagdad for om lag en uke siden, i det som regnes som det største tilbakeslaget for de irakiske styrkene på over et år.

Over 40.000 sivile har flyktet fra byen, og mange av dem lever utendørs under stekende hete, uten muligheter for å få den hjelpen de trenger.

IS-kronikk:Gammel vin på gamle flasker

Artikkelen fortsetter under bildet

FORTVILER: En av innbyggerne fra Ramadi bærer barnet sitt i en kurv på hodet i utkanten av Bagdad. Andre er ikke like heldige: Flere tusen flyktninger får ikke komme inn i hovedstaden, og lever nå utendørs i ørkenen. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Flere nederlag - har tatt store områder

Den siste uken har IS-terroristene gått fra seier til seier. Først falt Ramadi, så oldtidsbyen Palmyra.

Og fredag kom en nytt nederlag: IS har brutt hærens forsvarslinje og tatt kontroll over den siste regjeringskontrollerte grenseovergangen mellom Syria og Irak.

Dette skjedde når de syriske styrkene trakk seg tilbake etter islamistenes erobring av Palmyra.

Grenseovergangen al-Tanf ligger i Homs-provinsen, og gjør det mulig for IS å forene de okkuperte områdene øst i Syria med Ramadi i den vestlige Anbar-provinsen i Irak – som ble erobret mandag.

Det kan få avgjørende betydning i kampen om byen som begynte lørdag - siden IS nå kontrollerer flere veier inn og ut av byen.

En IS-kriger Reuters har vært i kontakt med bekrefter overfor nyhetsbyrået at de kontrollerer grenseovergangen, som ligger drøyt 240 kilometer fra Palmyra.

Som kartet øverst i denne saken viser: Ekstremistene dominerer allerede Deir Ezzor-provinsen og Raqqa, samtidig som de har en sterk tilstedeværelse i Hasasakeh, Aleppo, Homs og Hama.

Obama: – Stort tilbakeslag

President Barack Obama innrømmer at IS-utfordringen er svært tøff, men nekter å si at amerikanerne er på vikende i kampen mot terrorgruppen.

– Det er ingen tvil om at dette var et taktisk tilbakeslag, selv om Ramadi hadde vært sårbar i lang tid, sier Obama til det amerikanske magasinet Atlantic.

Talsmann for Det hvite hus Jon Earnest sier i likhet med presidenten at IS-problemet ikke lar seg løse med det første.

– Inntil vi har klart å styrke den lokale bakkestyrken i Syria, slik at de selv kan ta opp kampen med IS på egen jord, så vil dette fortsette å være en tøff utfordring, sier Earnest.

Samtidig fortsetter luftkrigen mot terrorgruppen både i Irak og Syria med uforminsket styrke.

Den USA-ledede koalisjonen har utført minst 18 luftangrep mot IS-mål i Irak og Syria siden onsdag.

Bakgrunn: Dette er IS' viktigste seire - og nederlag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder