Eksilgruppe: 33 drept i fransk-russiske angrep mot IS

Siden søndag har franske og russiske kampfly utført flere angrep mot IS-mål nord i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til sammen er minst 33 personer drept i angrepene, opplyser den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

I tillegg ble flere titall IS-folk såret i angrepene, som fant sted over en 72-timersperiode fra søndag til tirsdag, opplyser SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Etter terrorangrepet i Paris fredag, hvor minst 129 personer ble drept i flere koordinerte angrep, har kampen mot IS blitt intensivert.

Frankrike bombet søndag ifølge SOHR både våpenlagre og en treningsleir i flyangrep mot IS' selvutnevnte «hovedstad» Raqqa. Angrepet av ifølge nyhetsbyrået Reuters det største franske angrepet mot IS noensinne. Natt til tirsdag bombet franske krigsfly nye mål i samme by.

Kommentar: Bomber alene løser ikke terrorproblemet

Også Russland bomber

Samtidig har også Russland startet bombing av IS igjen, etter at den russiske etterretningsorganisasjonen FSB mandag kveld bekreftet overfor president Vladimir Putin at det russiske passasjerflyet som styrtet i Egypt 31. oktober ble rammet av en bombe. IS har tidligere påtatt seg skylden for flystyrten, som førte til at 224 personer mistet livet.

AKTIV: Russlands president Vladimir Putin lover hevn etter terrorangrepet mot et russisk passasjerfly. Foto: Sputnik , Reuters

Tirsdag ble det meldt om «et betydelig antall» russiske flyangrep mot Raqqa, opplyser SOHR.

– Vi vil se etter dem over alt, uansett hvor de gjemme seg. Uansett hvor i verden de er, vil vi finne dem og straffe dem, sier Putin om terroristene mandag.

Ifølge SOHR har nå IS-medlemmer og lederskapets familier begynt å legge på flukt fra Raqqa og dratt av gårde til den IS-kontrollerte byen Mosul i Nord-Irak.

Vladimir Putin ga tirsdag den russiske marinen ordre om å innlede samarbeid med franske styrker i kampen mot IS. Putins utspill ble senere tirsdag kommentert av Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian, som sa at et samarbeid nå vil være mulig.

Les også: Terrorekspert: – Russland vil svare på en brutal måte

Har bedt om hjelp

Frankrike har også bedt alle EUs medlemsland om militær hjelp mot IS.

Norges statsminister Erna Solberg sier det foreløpig ikke er vurdert å øke det norske bidraget i kampen mot IS.

– Vi har heller ikke fått noen henvendelser om det, sier Solberg til VG.

En fersk meningsmåling InFact har gjennomført for VG, viser at flertallet av de spurte sa nei til at norske soldater skal delta i direkte angrep på IS.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa mandag at NATO-landene står samlet og er klare til å slå tilbake mot ethvert angrep lik det Paris opplevde fredag kveld.

– Hele alliansen står sammen med Frankrike i sorg og solidaritet. Vi er – mer enn noengang – klare til å møte og slå tilbake truselen fra terrorisme og ekstremisme, Stoltenberg i en kort appell etter minnestunden.

Men Stoltenberg ga ingen signaler om hvorvidt NATO som allianse skal dypere inn i kampen mot IS i Syria eller Irak. Stoltenberg varslet heller ingen andre tiltak fra alliansens side.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

Advarer mot bakkekamp

Samtidig har norske ekspert advart sterkt mot å sette inn bakkesoldater i kampen mot IS.

– Bakkestyrker er veldig farlig, med mindre man har en god plan for hva som skal skje på sikt. Hvis man ikke har det, risikerer man å bli stående fast i 15 år med et okkupasjonsscenario, sier terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder