ROLIG FAMILIE: - Det var ingenting spesielt med 25-åringens familie. De har bodd her i 13 år. Hele tiden har jeg sett gutten. Jeg kjente ham ikke, men jeg opplevde ham som en god gutt. Jeg håper det ikke er sant at han har noe med tragedien i Paris å gjøre, sier Rozina Sheikh som jobber i butikken ved siden av familiens leilighet. Foto: Helge Mikalsen ,

Her bodde belgisk terror-arrestert: – Fikk nye rutiner de siste ukene

Sju arrestert i Belgia i forbindelse med terrorangrepet

BRUSSEL (VG) Naboen til en av de syv terrorarresterte i Belgia forteller at den unge mannen de siste ukene plutselig begynte å kjøre mye til og fra hjemmet med en varebil.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

• Tre brødre med fransk statsborgerskap skal ha vært involvert i terrorangrepet i Paris. Alle bodde i Belgia, skriver Le Monde.

• En er død, en er arrestert i Belgia og en er etterlyst.

• Sju personer være arrestert i Belgia etter terroren i Paris fredag, det melder belgisk påtalemyndighet.

I hvert fall to av brødrene skal ha bodd i Molenbeek-distriktet i Brussel i Belgia, ifølge CNN. Den franske terroristen som drepte fire personer på det jødiske museumet i Brussel i fjor, bodde også i Molenbeek.

VG ringte søndag på døren hos familien til en av de syv som er arrestert i Belgia. 25-åringen skal ha bodd her sammen med familien. En mann åpnet døren, men smalt den igjen før VGs team fikk presentert seg.

– Det er onkelen til 25-åringen som politiet arresterte her i går, forklarer Rozina Sheikh (48).

Kommentar: Jakten på navnene avgjør alt

Hyggelig og høflig

Hun driver en kjolebutikk vegg i vegg med leiligheten til familien til den unge mannen som er en av de syv som nå er arrestert av belgisk politi.

– Han var alltid hyggelig og høflig mot alle han møtte, sier Rozina Sheikh.

– Hva slags arbeid hadde han?

– Det vet jeg ikke. Familien, foreldrene, fem barn, fire søstre og 25-åringen, var alle sterkt troende og besøkte moskeen veldig ofte.

– Det eneste jeg oppfattet som spesielt med ham var at han til stadighet kom kjørende med en varebil som han parkerte utenfor døren til leiligheten deres. Etter et par timer kom han ut, kjørte igjen og var borte noen timer før han kom tilbake. Denne rutinen pågikk de siste ukene, sier Rozina Sheik.

Bydel i sjokk

ENGSTELIG: - Jeg er mer redd for det ryktet som Molenbeek er i ferd med å få som et arnested for terrorisme i Belgia, enn for jihadister. Mest frykter jeg hva som kan skje om hvite ekstremister kommer hit for å hevne seg på oss, sier Mohamed Bakbak (46). Foto: Helge Mikalsen ,

I hjertet av det mange kaller «terrorredet», bydelen Molenbeek i Brussel, er det sjokk og sorg over at to av dem som sto bak den grusomme terrorhandlingen i Paris var herfra.

Les også: Etterlyst over hele verden etter terrrorangrepene

– Vi fatter ikke hvordan dette kan skje, og vi frykter at de kan komme hevnaksjoner mot oss etter det som skjedde i Paris, sier Mohamed Bakbak (45).

Han driver en butikk like ved markedet i bydelen i den belgiske hovedstaden. Alle VG møter er opptatt av å ta avstand fra Paris-terroren, og det er ingen tegn på at majoriteten i Molenbeek føler for å støtte de radikale elementene i bydelen.

Viseborgermester i byen Ahmed El Khannouss sier til VG at han ikke skjønner hvorfor innenriksministeren sier at han skal renske ut alle terrorelementer, og gjøre Molenbeek fritt for terrorisme.

Les også: Tror terroristene ville gjøre fotballkampen om til blodbad

– Det er tragisk det som skjedde, og for oss er det trist at de meldes at to av de mistenkte for terrorangrepet kom herfra, men aller verst er det for de som opplevde terroren og de som mistet livene sine i Paris, sier viseborgermesteren.

Skylder på sosiale medier

– Jeg holder sosiale medier ansvarlig for mye av det som har skjedd her. Ungdom blir radikalisert gjennom Facebook og andre nettsteder. Det har åpenbart gått under radaren både hos belgiske og franske myndigheter. Hele Europa må ta sin del av skylden for at vi er kommet i en slik katastrofal situasjon, sier viseborgermesteren.

OPPRØRT: - Terroren er selvsagt det mest tragiske, men det er ille når innenriksministeren karakteriserer Molenbeek som et terrorrede som skal renskes. Vi må besinne oss, finne årsaker og gjøre noe med dem, sier viseborgermesteren i Molenbeek, Ahmed El Khannouss. Foto: Helge Mikalsen ,

Han sier at han daglig leser hyllesterklæringer til Da`esh, den såkalte Islamske Stat, IS, på sosiale medier.

– Daesh er veldig flinke og dyktige på å bruke sosiale medier til rekruttering av unge menn og kvinner. Her følger ikke myndighetene i europeiske land med. Det er en farlig utvikling som vi må gjøre noe for å stoppe, sier El Khannouss.

Over 400 belgiske fremmedkrigere

FRYKTELIG GALT: - Terroristene misbruker islam og ødelegger for alle muslimer, samtidig som de påfører uskyldige unge mennesker og deres pårørende ubotelig skade ved å gjennomføre en slik grusom handling. Terror er ikke synonymt med islam. Dere må forstå det, sier 35 år gamle Charaf El Ahmadi. Foto: Helge Mikalsen ,

– Det er vanskelig å si at det foregår noen generell radikalisering av ungdommene her. Som dere forstår er dette en bydel hvor de fleste som bor her har røtter i Marokko. Det fins mange moskeer, men jeg kjenner ingen hvor det åpent gis støtte til salafisme eller annen jihadistiske tolkning av islam. Men det er vanskelig å si noe sikkert fordi vi som er moderate ikke oppfatter hva som foregår i små grupper, sier Charaf El Ahmadi (35).

Han forteller at han har to fettere som bodde i Paris og som åpenbart gikk igjennom en personlig forandring.

– De dro begge til Syria for noen år siden og sluttet seg til en militant gruppering som kjemper mot Assad-regimet. En av dem er drept, mens den andre ikke tør dra tilbake til Frankrike fordi han da blir fengslet, sier 35-åringen.

Det skal være over 400 belgiske fremmedkrigere i Syria, de fleste skal være tilsluttet IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder