KIDNAPPET: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til fange i Syria. Foto: Privat , PRIVAT

Gissel-ekspert: Stillhet kan bety at Ole Johan er i live

For en måned siden kunngjorde IS at de hadde tatt nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad til fange. Siden har det vært stille. Det kan være et godt tegn, ifølge gisselekspert Adam Dolnik.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– En måned er ingenting når det kommer til terrorist-kidnappinger utenlands. Det kan ta mange måneder, mange år hvor det er stille.

– Kan det bety at han er i live?

– Det er ingen grunn til å tro noe annet, og vi kan heller ikke garantere at det er tilfellet. Men typisk så er det slik, sier Dolnik til VG.

UD jobber med saken

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble kidnappet i januar i år, ifølge norske myndigheter. I lengre tid jobbet en krisestab ledet av Utenriksdepartementet med saken, før IS selv kunngjorde at de hadde nordmannen som gissel i begynnelsen av september.

Les også: Publiserte bilde av syrisk grenseovergang før han forsvant

De delte informasjonen i sitt eget magasin. Gruppa krever løsepenger for nordmannen og en kinesisk statsborger som navngis i samme magasin. De to er avbildet i gule fangedrakter.

LES PÅ VG+: Daniel var IS-gissel i 13 måneder

Siden har norske myndigheter vært svært ordknappe om mannens nåværende situasjon.

– UDs krisestab fortsetter arbeidet med denne svært alvorlige saken, men av hensyn til sakens natur kan vi ikke gå inn i detaljene om hvordan vi jobber, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen til VG.

– Tendens til å holde på gislene lenge

Dolnik, som er en av verdens ledende spesialister på terrorisme og gisselforhandlinger, tror ikke dette trenger være negativt. Han har selv hatt mange forhandlinger med terrororganisasjoner i konfliktfylte områder verden over, og har også holdt foredrag om gisselforhandlinger for regjeringer og organisasjoner i over 50 land.

Eks FBI-agent: Slik forhandler man med gisseltakere

– Når gisler blir drept så har grupper en tendens til å kunngjøre det. De har også en tendens til å holde på gislene sine relativt lenge, som kan være en måte å utøve press på. Det kan være slitsomt for familien å se en video, men da vet du i alle fall at offeret er i live, sier han.

– Smart å informere så lite som mulig

Han sier det også kan handle om logistikk.

– Informasjon må gjerne gå gjennom en lang kjede og mellommenn, så det kan ta mange måneder fra en video blir sendt ut i denne kjeden før noen legger det på nett. Så mange måneder med stillhet kan være taktikk eller logistikk, også for IS, sier han.

Han mener det er klokt av myndighetene ikke å gi noe særlig informasjon om det som skjer.

Familien til gisseltakerne: Slipp vår sønn og bror fri

– Det er smart å informere media og publikum så lite som mulig, for det kan øke verdien på gisselet dersom han for eksempel er mye på TV.

– Tror du det er hyppig kontakt mellom myndighetene og IS?

– Det er bare spekulasjoner. Du kan ha stillhet i 8-9 måneder og så er det mye kommunikasjon i flere uker. Det varierer fra sak til sak. I noen saker kan det være en uke mellom meldingene, andre ganger måneder. I de senere år har vi sett at terroristgrupper har blitt sårbare på grunn av teknologi og at det på grunn av logistikk kan ta lengre tid enn før.

Han betegner IS som profesjonelle.

– De har mange utenlandske jihadister hos seg og dermed muligheten til å få noen til å snakke med personen på den personens språk, til å avhøre dem og de kjenner kulturen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder