GIR INGEN GARANTI: Trump gir ingen garantier for at USA vil hjelpe dersom medlemsland blir angrepet av Russland.

GIR INGEN GARANTI: Trump gir ingen garantier for at USA vil hjelpe dersom medlemsland blir angrepet av Russland. Foto: Pontus Höök VG

Forsker om Trumps NATO-Utspill:
– Øker faren for krig i Europa

Trump vil ikke garantere NATO-land hjelp mot russiske angrep. Først vil han vurdere om landene innfrir sine forpliktelser til USA.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var i et lengre intervju med New York Times at Donald Trump gjorde det klart at USA ikke automatisk vil følge sine forpliktelser til å forsvare andre NATO-land hvis de blir angrepet.

Les også: Derfor tok ekspertene feil om Donald Trump

Russlands truende retorikk og militæroperasjon i Ukraina har gjort mange baltiske land nervøse. Enkelte av de små baltiske landene er blant de siste til å få medlemskap i NATO. Med Trump som president kan de ikke vente seg at USA automatisk vil forsvare dem.

– Det avhenger av om de har innfrir sine forpliktelser til oss, sier han til avisen.

– Hvis de innfrir forpliktelsene til oss, er svaret ja, sier Trump.

I intervjuet vedgår Trump at disse uttalelsene er et langt steg vekk fra hvordan andre republikanere har håndtert sine bånd til allierte nasjoner.

– Dette er ikke 40 år siden.

– Vi bruker en formue på militæret for å tape 800 milliarder dollar, sa han om det han mener er USAs tap på handel.

Forsker: – Øker krigsfaren i Europa

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier mener uttalelsene fra Trump er dramatiske.

DRAMATISK: Forsker Svein Melby mener Trumps uttalelser om NATO er dramatiske. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix

– Det er en veldig oppsiktsvekkende uttalelse fra en presidentkandidat. Det er sagt at de såkalte «checks and balances» vil holde styr på Trump hvis han blir president. Men det gjelder først og fremst i innenrikspolitikken. Utenrikspolitisk har han betydelig handlingsrom, sier Melby til VG.

Les også: Carl I. Hagen vil ha Trump som president

– Dette er skremmende uttalelser?

– Ja. Systemet i Europa er bygget på amerikanske garantier i NATO. Det er grunnmuren som alt bygger opp på. Apparatet som har vært viktig for fred og stabilitet i Europa kan få store problemer. Dette kan få verdenspolitiske konsekvenser, sier han og tilføyer:

– Vi kan bevege oss mot situasjonen som de har i Asia, med potensial for storkriger. Dette øker faren for krig i Europa igjen. Det vil ikke skje over natten, men dette er svært dramatisk.

– Vil være dramatisk for Norge

– Hva betyr uttalelsene for Norge?

– Et lite land som Norge er veldig avhengig av det kollektive systemet fungerer. Det er småstatene som har fått unngjelde for et stormaktsstyrt Europa. Vi har basert hele vår utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk på NATO og et kollektivt Europa. Hvis det skapes usikkerhet om dette systemet, så vil det være dramatisk for Norge, sier Melby.

Trump: – Putin er sterkere leder enn Obama

Han mener dette spesielt gjelder for Norge, fordi vi er en liten stat som grenser til Russland.

– Hvis Trump mener alvor så kan vårt tosidige forhold til Russland få helt andre forutsetninger. Norge jobber med Russland under en klar forståelse av at vi er en del av et institusjonsapparat som bygger på amerikansk støtte. Hvis vi må ordne opp selv endres forutsetningene dramatisk, sier forskeren.

– Vil oppfattes som signal av Putin

Bare det at Trump kommer med slike uttalelser er i seg selv problematisk, uavhengig av hvordan han faktisk ville håndtert en slik situasjon som president, ifølge Melby.

– Hvordan man oppfatter ting er forferdelig viktig i utenrikspolitikken. Uttalelser som en president kommer med har alltid betydning. Hvis du begynner å legge sånne premisser til grunn for at USA skal stå ved artikkel 5 i NATO, kan det skape enorme troverdighetsproblemer i NATO.

Ap-Jonas er bekymret: – Trump er ingen døgnflue

Artikkel 5 utløses hvis et av medlemslandene blir angrepet. Da forplikter resten av medlemslandene seg til å forsvare landet som blir angrepet. Melby mener også uttalelsene vil oppfattes som et klart signal av Putin.

– Han vil ta det som et signal om at den felles fronten som NATO signaliserte ved forrige toppmøte er på hell. Det kan gjøre fryktelig mye for å redusere troverdigheten til NATO og åpne opp for ekspansive makter som Russland.

Melby har selv deltatt på møter i NATO. Han forteller at det foregår friske debatter der, men ingenting som ligner på Trumps uttalelser.

– Det kan være tøffe oppgjør bak lukkede dører om fordeling av utgifter. Men det forblir i det lukkede rom. Man kan ikke dra disse diskusjonene ut i full offentlighet. Jeg har selv vært i møter der det har vært tøffe tak, men selv i disse møtene kom det aldri til slike trusler som Trump kommer med, sier Melby.

Stoltenberg: – Vi må beskytte hverandre

Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, har kommentert Trumps uttalelser til Buzzfeed.

– Solidaritet blant allierte er en nøkkelverdi for NATO. Dette er bra for europeisk sikkerhet og bra for amerikansk sikkerhet. Vi må beskytte hverandre, sier Stoltenberg i NATO til Buzzfeed.

I intervjuet gjør Stoltenberg det klart at han ikke ønsker å blande seg inn i USAs valg, men at han ønsker å si hva som er viktig for NATO.

– USA har alltid stått ved sine europeiske allierte. Nå øker USA sin støtte igjen og øker sin tilstedeværelse, sier han.

De baltiske landene er blant dem som frykter Putins Russland mest. Om Estland sier Stoltenberg følgende:

– Estlands forpliktelse til å følge NATOs krav er utvilsomme, og det bør også gjelde andre land.

Brende og Søreide: Viktig å forsvare hverandre

VG har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet for å få en kommentar til saekn. Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skriver følgende om saken i en felles besvarelse per e-post:

– Nato er en grunnpilar i norsk sikkerhetspolitikk og en garantist for vår sikkerhet. Norge er en viktig bidragsyter til Nato. USA er Norges viktigste allierte.

De er i Washington DC, der de i dag deltar på et felles ministermøte i koalisjonen mot ISIL.

– Solidariteten mellom allierte er NATOs bærebjelke, og er viktig både for Europas og USAs sikkerhet. Vi forsvarer hverandre. Det er viktig at dette ligger fast, skriver Eriksen Søreide og Brende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder