– Kineserne har ikke slike politikere

Politikk egnet for å skape handelskrig, mener analytiker

Kina i harnisk etter Trumps beskyldninger

Reaksjonene representerer en gryende uro for at han faktisk mener alvor, sier Kina-ekspert.

  • Magnus Newth

Artikkelen er over tre år gammel

I en tale i Detroit på mandag lanserte republikanernes presidentkandidat Donald Trump sin økonomiske plan for USA. Den skal redde en økonomi han mener er i sørgelig forfatning, blant annet ved å redefinere landets forhold til Kina.

– De bryter reglene på enhver tenkelig måte, sa han i talen.

I tillegg beskyldte han landet for å bedrive illegal eksport av subsidierte varer og «ustyrlig» tyveri av intellektuell eiendom.

Ekspert: – Trumps plan for økonomien er farlig

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua reagerte på uttalelsene. Ved å henge ut Kina som syndebukk for USAs mistrøstige økonomiske utvikling har Trump «forrådt» republikanernes lange støtte til frihandel, skriver byrået i en kommentar.

«Velgerne fortjener bedre enn dette», skriver Xinhua.

Byrået la til at Trumps uttalelser er svært skadelige og beskyldte ham for ikke å ha en eneste idé om hvordan forholdet mellom de to landene kan bli bedre.

Les også: Mener Trumps Russland-kommentar kan være landsforræderi

– Fundamentalt ukinesisk

Professor Jan Ketil Arnulf, dekan for handelshøyskolen BIs MBA-program i Kina, sier også kineserne har fått øynene opp for at Trump kanskje mener alvor.

– De reaksjonene som kommer fra Kina nå skyldes antagelig en gryende uro for at han faktisk har tenkt til å gjøre som han sier, sier Arnulf til VG.

Husker du? Trump tvitret fascist-sitat

Ifølge professoren bryter mesteparten av Trumps plan med grunnleggende regler i gjengs økonomisk teori. For en del analytikere, ikke bare i Kina, men også i Norge og USA, er det utenkelig at han kan tenke annerledes enn økonomene, mener han.

– Særlig i Kina har man hatt tro på at det er et slags show og at han er en forretningsmann som vil moderere seg i det lange løp – én som rett og slett forsøker å selge seg til velgere. Uttrykksformen hans er fundamentalt ukinesisk, og politikere som ham er utenkelig i landet, sier Arnulf.

Gamle anklager

Anklagene Trump retter mot Kina er ikke nye, men professoren tror de har skapt reell uro blant landets ledere, ettersom Trump har en virkelig sjanse for å bli president.

Dette til tross for at hans motkandidat Hillary Clinton har en solid ledelse.

Kommentar: Har det rablet for Trump?

MENER TRUMP BOMMER: Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea har ikke særlig tro på Trumps vinnersjanser, men forstår at skytset han rettet mot Kina vekker oppsikt.

– Slik jeg ser det er ikke beskyldningene spesielt treffsikre. Kina har riktignok noen svin på skogen når det kommer til tyveri av intellektuell eiendom og patenter, men landet har beveget seg langt i riktig retning, sier Bruce til VG.

Feil medisin?

Dersom Trump blir president kan hans politikk overfor Kina eskalere til en handelskrig:

– Om USA oppretter tollbarrierer mot Kineserne, og de svarer med samme mynt, vil det raskt eskalere. Forstyrrelsene i verdensøkonomien vil gjøre alle fattigere. De som stemmer på Trump ville blitt særlig rammet, sier Bruce.

Trump etter demokratenes landsmøte: – Jeg får lyst til å slå

Trump appellerer til amerikanere som har tapt mye på globaliseringen, men å skylde på Kina for landets problemer er å begynne i feil ende, mener Bruce og får støtte fra professor Arnulf fra BI.

– USA er i sum blitt mye rikere av frihandel, globalisering og samarbeid med Kina. At Trumps velgere likevel ikke har fått del i den rikdommen er ikke Kinas feil, det er feil fordelingspolitikk. Til det har ikke Trump noen gode forslag, sier Arnulf.

Mer om

  1. Kina
  2. Økonomi
  3. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Økonom: – Trumps økonomiske plan er farlig

  2. Derfor sliter Trump i tidligere «sikre» delstater

  3. Slik blir Trumps økonomiske plan

  4. Kina vokser frem som USAs største utfordrer

  5. Reince Priebus blir Trumps stabssjef

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder