Norsk fly krenket svensk luftrom

Det svenske forsvaret har rapportert at et norsk statlig luftfartøy har fløyet inn på svensk territorium uten tillatelse – en hendelse som betraktes som en krenkelse.

Publisert:

Hendelsen fant sted for to uker siden, 8.september, heter det i en pressemelding som ble sendt ut av den svenske Försvarsmakten søndag.

Her er meldingen:

«Den 8 september flög ett norsk statsluftfartyg in på svenskt territorium utan tillstånd, vilket formellt sett betraktas som en kränkning.

Tause om saken

Flygningen gjordes med ett plan som norska staten hyrt in och den flygplanstypen omfattas inte av tillståndet för flygning över svenskt territorium. Försvarsmakten har lämnat en rapport om händelsen till regeringskansliet.»

Les også: Russiske militærfly nær norsk luftrom

Pressesjef Philip Simon i det svenske forsvaret sier til VG at han kjenner saken, men at det svenske forsvaret ikke vil gi flere opplysninger om saken.

– Dette er slikt som hender fra tid til tid. Det kan være at det norske eller svenske utenriksdepartementet kan fortelle mer, eller den norske ambassaden i Stockholm, sier han til VG.

Les også: Her passerer russisk jagerfly ti meter fra vingen

Undersøker saken

Pressevakten i norsk UD kjenner ikke til saken, og henviser til Forsvaret.

Pressetjenesten i Luftforsvaret henviser til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– VG har gjort oss oppmerksom på at svenskene har reagert på en slik episode, men vi har fra Forsvarets side ikke kjennskap til dette. Vi sjekker nå videre ut hva dette kan være, sier pressetalsmann Brynjar Stordal i FOH.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder