Norsk elvecruise-båt krasjet i bro - to omkom

Styrhuset på elvecruise-båten «Viking Freya» ble knust da båten skulle passere under en bro.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to som befant seg i styrhuset - en matros og en styrmann fra Ungarn - ble sittende fastklemt, og senere erklært døde på stedet, ifølge tyske medier.

Ulykken skjedde natt til søndag i Europakanalen som forbinder elvene Main og Donau i Tyskland, ikke langt fra Nürnberg i Bayern.

Normalt senkes cruisebåtens styrehus når de seiler under lave broer, og heves deretter umiddelbart igjen. Av en foreløpig ukjent grunn senket ikke styrhuset seg denne fatale kvelden.

De omkomne skal ifølge en politimann være to menn, en 33-åring og en 49 år gammel mann, skriver avisen Mittelbayerische.

Skipet hadde akkurat forlatt den tyske byen Erlangen og var på vei til Budapest i Ungarn. 181 passasjerer og 49 ansatte måtte ifølge rapporter oppholde seg i båten over natten, til de ble brakt i land søndag morgen.

Les: «Spøkelsesskipet» begynner å gå tomt for vann.

Ledet av norsk cruisekonge

Viking River Cruises ble grunnlagt i 1997 av norske Torstein Hagen - som fortsatt er selskapets eier, styreformann, toppleder og profilerte frontfigur.

Det er verdens største elvecruise-rederi, og har over 60 båter som seiler på elver over hele Europa, i Asia, Egypt og Nord-Amerika.

Elvecruisebåt-reder Torstein Hagen bor i Sveits, har bolig i London, og har en av Tjuvholmens dyreste leiligheter: Les hele historien om Norges ukjente cruisekonge på VG+ her (abonnement).

Selskapets hovedkontor er delt mellom Woodland Hills i Los Angeles i California og Basel i Sveits.

Hagen har lang fartstid innen skipsfarten, blant annet fra Det Bergenske Dampskibsselskab og Royal Viking Line.

Vokse-viking

DØDSKRASJ: Dette er alt som er igjen av styrhuset på 'Viking Freya' etter at det norskeide cruiseskipet dundret inn i en bro over Donau i helgen. Foto: Michaela Rehle Reuters

Rederiet har ekspandert voldsomt de siste årene, og skrevet seg inn i Guinness Rekordbok som det rederiet i verden som har døpt flest skip på en og samme dag.

Men i Norge er rederiet mest kjent for den sjøgående delen av rederiet, Viking Ocean Cruises, en nystartet del av Hagens cruise-imperium som i løpet av få år vil vokse fra null til seks skip .

DÅP: Her er skipsreder Torstein Hagen på landgangen til cruiseskipet «Viking Star». Foto: Erik Ask IKKE VG-BILDE

VG skrev i fjor hvordan Torstein Hagen flagget hjem et norsk cruiseskip da rederiets nye skip «Viking Star» ble registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS),og fikk hjemmehavn Bergen.

Dåpen høstet massiv omtale i norsk og internasjonal presse, men ikke helt slik rederen og gudmor og Bergens-ordfører Trude Drevland kanskje hadde sett for seg.

I sommer kom det frem at politiet ønsker å ta ut tiltale mot blant andre Trude Drevland for grov korrupsjon. Samtidig vil de frafalle siktelsen mot cruiseskipsreder Torstein Hagen. Saken ligger nå hos statsadvokaten.

Les også: Torstein Hagen snakker ut om Drevland-saken (abonnement).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder