FØR FLYKRISEN: Her er den tyrkiske president Recep Tayyip Erdogan Russlands president Vladimir Putin under G20-møtet i Tyrkia 1. november i fjor. En drøy uke senere var det full konflikt, nå er forholdet bedret igjen. Foto: Cem Oksuz AFP

Erdogan og Putin: Nå blir de venner igjen

Har funnet sammen igjen etter russisk fly ble skutt ned

ISTANBUL (VG) Tyrkia-president Erdogans første utenlandsreise etter kuppforsøket mot ham, blir til Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Verden holdt pusten da de ble kjent at et russisk Su-24 kampfly var blitt skutt ned ved grensen mellom Tyrkia og Syria 24. november i fjor. NATO-landet Tyrkia sto bak nedskytingen, og det allerede anstrengte forholdet mellom Russland og NATO så ut til å få seg nok en alvorlig knekk.

I ettertid er det primært forholdet mellom Tyrkia og Russland som har fått lide, og da særlig den tyrkiske turistnæringen som opplevde et fall på over 80 prosent i antallet russiske turister.

Les også: Her skulle det krydd av turister, nå er det krise

Har fått tilgivelse

De siste ukene har Erdogan forsiktig tilnærmet seg Russland, og nå ser det ut til at tilgivelsen er komplett:

– Vår president skal besøke St. Petersburg i Russland den niende august, uttaler visestatsminister Mehmet Şimşek ifølge det statlige, tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Şimşek er selv i Moskva for å forhandle om nye økonomiske avtaler, etter at Russland nylig opphevet sanksjoner som de iverksatte mot tyrkiske varer etter konflikten rundt flyet.

Etter det mislykkede kuppforsøket mot Erdogan var Russlands president Vladimir Putin en av de første som gikk ut og fordømte hendelsen og som samtidig har uttrykt sterk støtte til de påfølgende utrenskningene.

– Vi takker Russland, og spesielt president Putin. Vi har fått uforbeholden støtte fra Russland, i motsetning til fra mange andre land, sier utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu.

– Vi forventer det samme fra andre venner, fortsetter han.

Pilotene etterforskes

Erdogan sendte selv en unnskyldning til Russland og Putin allerede før kuppforsøket.

I slutten av forrige uke gjentok han denne, og sa at de to pilotene kan ha «handlet på egen hånd». Han la også til at de nå er under etterforskningen for å være involvert i kuppforsøket.

I fjor høst, allerede før hendelsen med flyet, var forholdet mellom Tyrkia og Russland preget av at russiske fly bombet opprørsgrupper i Syria som Tyrkia støttet. Men Tyrkia bygger nå broer ikke bare til Russland, men har også gitt en utstrakt hånd til regimet i Damaskus, og til militærregimet i Egypt.

Samtidig blir forholdet til EU bare mer anstrengt. En rekke EU-topper har advart Tyrkia mot debatten om å gjeninnføre dødsstraff, og kritisert at menneskerettigheter er satt på vent under unntakstilstanden.

Les også: Nå kommer tilståelsene

Beskylder EU for avtalebrudd

Erdogan mener EU også bryter flyktningavtalen som ble inngått i november i fjor, melder NTB.

Tyrkia fikk løfte om 3 milliarder euro, drøyt 28 milliarder kroner i økonomisk støtte fra EU, mot at landet bremser strømmen av flyktninger og sørger for at grunnløse asylsøkere blir returnert til hjemlandet.

Ifølge Erdogan har landet fått bare 2 milliarder euro, i underkant av 19 milliarder kroner, av dette beløpet, noe han mener er et løfte- og avtalebrudd.

I et intervju med tyske ARD krever Erdogan også fortgang i arbeidet med å sikre visumfrihet for tyrkiske statsborgere i EU, noe som i henhold til avtalen skal innføres i oktober dersom Tyrkia oppfyller en rekke krav.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder