Toryene innleder hard lederkamp: Brexit-generalen trekker seg

Brexit-general Boris Johnson har trukket seg fra kampen om hvem som skal ta over for David Cameron som ny tory-leder og statsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

David Cameron meldte i forrige uke at han trekker seg som følge av britenes nei til EU, og lederkampen i Det konservative partiet kjører nå i gang. Torsdag ettermiddag gikk fristen ut for å registrere seg som kandidat, og brexit-general Boris Johnson var ventet å stille. Ved fristens utløp meldte Johnson selv at han trekker seg fra kampen om å bli partileder.

– Vel, jeg må fortelle dere, mine venner, dere som har ventet trofast på punchlinen i denne talen, at etter å ha rådført meg med kolleger og med tanke på situasjonen i parlamentet, har jeg konkludert at den personen ikke kan være meg, sier Boris Johnson ifølge The Guardian.

Johnson kjempet for EU-utmelding sammen med justisminister Michael Gove, som overraskende kjørte sitt eget løp, og i stedet for å støtte Johnson, stilte som kandidat selv.

– Min rolle vil være å gi all mulig støtte til den neste konservative administrasjonen for å sikre at vi innfrir mandatet som folket ga oss i folkeavstemningen og for å kjempe for en agenda jeg tror på, å stå på for de glemte menneskene i dette landet, sier Boris Johnson videre.

Ifølge BBC sier Johnson at han mener han ikke kan tilby det lederskap og den enighet som er nødvendig.

– Hvis vi investerer i våre barn og forbedrer deres sjanser i livet, hvis vi fortsetter å støtte sosial mobilitet, hvis vi bygger på den store reform-arven etter David Cameron, hvis vi investerer i infrastruktur og vi følger en fornuftig, enhetlig konservativ politikk, som samtidig er skattekuttende og bedriftsvennlig, da tror jeg at dette landet kan vinne og bli bedre og mer vidunderlig, og ja, større enn noen gang tidligere, sier Johnson ifølge The Guardian.

Følelsesladet Cameron etter EU-middag: – Jeg er lei meg

Gove torpederte Johnson

Det var ventet at Gove ville støtte Johnson som partileder, men i stedet har justisministeren overrasket med å kjøre sitt eget løp og stille som kandidat.

– Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skriver Gove i en uttalelse.

Sky News publiserte i går en e-post fra Michael Goves kone Sarah Vine, som er kommentator i den konservative tabloidavisa Daily Mail. Den skulle til Michael Gove og hans assistenter, men ble lekket.

Her ble det klart at ikke alt var rosenrødt i Boris-land.

Gove skulle i møte med Boris Johnson. Kona ba han om å få konkrete og klare forsikringer fra Johnson om Goves framtidige rolle. Om han ikke fikk det, burde Gove hoppe av Johnsons kampanje for å bli ny tory-leder, mente Vine.

– Det er avgjørende at medlemsmassen ikke er beroliget nok av Boris til å gi sin støtte. Heller ikke Dacre/Murdoch, (mediebaron Rupert Murdoch og Daily Mail-redaktør Paul Dacre, journ. anm.) som instinktivt misliker Boris, men stoler nok på dine evner til å gi sin støtte til et Boris-Gove-alternativ, skrev hun ifølge Sky News.

E-posten avslørte bekymringer om Boris Johnsons støtte i partiet og blant mediebaronene. The Guardian-kommentator Matthew d’Ancona kalte Gove’s valg om å selv gå for å bli Tory-partiets neste leder, istedenfor å støtte Johnson som alle hadde ventet, det største tilbakeslaget i Johnsons karriere.

Bakgrunn: Cameron står skolerett for parlamentet

VG-kommentar: Fremtiden er pensjonert

Favoritter

FAVORITTER: Boris Johnson (52) har trukket seg fra kampen om å bli leder i det konservative partiet. Michael Gove (48) og Theresa May (59) er blant kandidatene som nå vil ta over som ny tory-leder i Storbritannia. Foto: Reuters og AFP

– Vi trenger en leder som kan samle partiet og landet. Vi trenger modige, positive visjoner, sier innenriksminister Theresa May når hun gjør det klart at hun ønsker å ta over for statsministeren.

Men hun er langt fra den eneste som kjemper om ledervervet.

Også arbeidsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom og tidligere forsvarsminister Liam Fox har gjort det klart at de vil være med i lederkampen.

Partilederen skal velges gjennom uravstemning, og vinneren blir trolig kunngjort 9. september. Men først skal den konservative parlamentsgruppa velge to hovedkandidater.

Spillselskapene holder Johnson som favoritt, og ifølge avisen The Sun har han allerede støtte fra 100 av De konservatives 330 folkevalgte. May er imidlertid ørlite mer populær i en måling hos YouGov.

Les også: Rapport kalle britisk EØS-avtale «kolonimodell»

Gråtkvalt tale: Skotske Alyn rørte EU-toppene

Debatt

Mens Johnson kjempet for EU-utmelding, var May for fortsatt EU-medlemskap. Hun har i stedet gjort seg bemerket i resten av Europa ved å trekke Storbritannias fremtid i Den europeiske menneskerettskonvensjonen og Europarådet i tvil.

Johnson vekker samtidig både mer engasjement og debatt enn May. Han har ivrige støttespillere, men det er også startet en «stopp Boris»-kampanje i partiet under slagordet «hvem som helst bortsett fra Boris».

Bakgrunn: Derfor er Corbyn svekket etter brexit

EU

Den viktigste oppgaven for den nye statsministeren blir å forhandle en utmelding fra EU og en ny avtale med unionen som sikrer britene tilgang til det indre markedet. Men lederbyttet kan også føre til nyvalg, noe EU frykter skal forsinke prosessen.

May lover tross motstanden mot brexit å melde Storbritannia ut.

– Landet stemte for å gå ut, og det er vår plikt å gjøre det, sier hun og avviser at det er aktuelt å gjennomføre en ny folkeavstemning.

– Nå som avgjørelsen er tatt, la oss gjøre mest mulig ut av utmeldingen.

Les også

 1. Theresa May vil erstatte Cameron

  Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De…
 2. EU-toppene møtes uten Cameron

  Stats- og regjeringssjefene i EU-landene holder sitt første toppmøte uten Storbritannias statsminister David Cameron ved…
 3. UKIP-lederen til VG: – Det norske folk er blitt bedratt

  BRUSSEL (VG) Nigel Farage ville ha Storbritannia ut av EU. Nå får han viljen sin, men vil ikke ha Norges løsning.
 4. Britisk minister vil ha Norges EU-avtale, men med mindre innvandring

  Den kontroversielle ministeren Jeremy Hunt ber britene se mot Norge for en ny EU-avtale, mens han åpenlyst flørter med…
 5. Kyss, klapp og skjenn: EU-presidenten til UKIP: – Det er siste gang dere applauderer her

  Først ga han UKIP-leder Nigel Farage en omfavnelse og kyss på kinnet. Deretter satte EU-presidenten skapet på plass…
 6. Cameron må forklare seg for EU-toppene - så kastes han på gangen

  I dag møter avtroppende statsminister David Cameron EU-toppene for første gang siden brexit-avstemningen.
 7. EU-politiker: Engelsk kan vrakes som offisielt språk

  Ikke noe annet land har engelsk som offisielt språk, og dermed kan det miste sin status i EU som følge av brexit.
 8. Britenes lange farvel

  Forholdet har aldri vært kjærlig. Likevel har det overlevd alle kriser i 40 år, inntil britene selv fant ut at de hadde…
 9. Boris Johnson: Brexit handlet ikke om innvandringsfrykt

  – Vi må strekke ut en hånd, vi må bygge broer, fordi det er klart at noen føler seg skuffet, fortapt og…
 10. Donald og Boris kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

  Verden har ikke vært mer usikker på flere tiår, samtidig som Donald Trump (70) og Boris Johnson (52) kan bli Knoll og…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder