VG ved «Europas propp»: «Hvis dette fortsetter, vil de stenge grensene for alltid»

IDOMENI (VG) Her er årsaken til at EU knaker i
sammenføyningene: Titusener av flyktninger strandet i Hellas, mens politikerne nekter dem å reise videre inn i nabolandene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Alle skylder på alle, men ingen gjør noe. Resultatet ser du her. Det er ikke bra for noen, sukker Dhafer Tariz (27) fra Mosul i Irak.

Idet mørket legger seg over jordene på grensen mellom Hellas og Makedonia, har det for lengst gått opp for 27-åringen: Han må tilbringe nok en natt i uvisshet, nok en natt i den provisoriske teltleiren – som i løpet av de siste dagene har vokst time for time.

– Bare fantasien kan sette grenser for hvor ille dette kan bli. Det gjelder spesielt for Hellas, og de som blir stående fast her, sier Stella Nanou til VG.

Les også: Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Proppen i Europa

Hun jobber for FN-organisasjonen i den stadig mer overfylte leiren, og er svært bekymret for konsekvensene av at Østerrike, Makedonia og flere av de andre landene på ruten flyktningene har brukt nordover i Europa bruker stengte grenser for å stoppe strømmen av flyktninger.

– Når ingen slipper gjennom, skaper det flaskehalser som dette. Det har blitt proppen i Europa, sier hun og over de stadig flere teltene ved grensegjerdet om lag 150 meter lengre nord.

Ved gjerdet som skiller de to landene - og flere tusen flyktninger fra sin videre ferd - var det lørdag formiddag store demonstrasjoner mot den stengte grensen.

Dagen startet akkurat som fredag sluttet - uten at noen slapp gjennom. Men tidlig lørdag ettermiddag kom nyheten mange har ventet på: For første gang på flere dager ble grensen åpnet, om enn bare på gløtt.

Om lag 300 personer fikk krysse gjennom porten i gjerdet som skiller de to landene, mange av dem syke eller handikappede.

Det er likevel bare en dråpe i havet. Lørdag ettermiddag var det over 7000 flyktninger i leiren - og tallet økte time for time.

Bakgrunn: Syv flyktning-floker EU må løse

TRANGT OM PLASSEN: Nå bor det fem ganger så mange i Idomeni som leiren ble bygget for. Det vises godt igjen i lunsjkøen, som strekker seg flere hundre meter bak gjerder og mellom telt. Foto: Helge Mikalsen , VG

Toppet med piggtråd og voktet av soldater bevæpnet både med pistoler og politikernes nye og langt strengere regler for hvem som får passere, har nabolandene satt en slags stopper for de som vil reise videre nordover.

Men fast bestemte på å nå målet, er det svært få som blir værende i de stadig flere leirene lengre sør i Hellas.

– Det dere gjør nå, gjør bare problemet større. Vær så snill. Makedonia har stengt grensen, dere kommer ikke over.

Ekspert om flyktningkrisen: Norge tjener på at andre land krangler

– Vi må videre

Tre mil lengre sør forsøker den greske politimannen forgjeves å overtale flere hundre syrere og irakere om å ikke dra opp mot Idomeni.

– Dere er for mange. Vær så snill! Hvis dette fortsetter, vil de stenge grensene for alltid.

Noen diskuterer seg imellom. En trekker på skuldrene. De fleste er barnefamilier, med alle sine eiendeler pakket i bager og ryggsekker. Selv barna bærer tungt.

HIT, MEN IKKE LENGER: Familien fra Irak prøver å holde varmen rundt et bål i Idomeni-leiren nord i Hellas. Etter at Makedonia stengte grensen for noen dager siden, er det her flyktningene og migrantene hoper seg opp. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Unnskyld. Vi må videre, sier en mor i det hun passerer politimannen – og leier datteren ut på den sterkt trafikkerte motorveien.

– Om noen dager vil dere være 20.000 der oppe. Da vil de aldri åpne grensen igjen, prøver politimannen seg, før han henvender seg til oss.

– Jeg kan ikke holde dem tilbake. Jeg kan ikke bruke vold, og det ville jeg heller aldri gjort. Men det er forferdelig at ingen ansvarlige stopper denne galskapen.

Debatt: «En sky av frykt over Europa»

Stadig flere kommer

Tallene barnefamiliene som i går trasket nordover langs motorveien nå er en del av, forteller sitt tydelige språk om krisen som ryster EU:

** Da Tariz og de andre i Idomeni våknet i går morges, delte de leir med rundt 2500 andre syrere og irakere. Når han kryper til køys i kveld, vil det være over 7000 der.

** Andre steder i Hellas kan så mange som 25.000 flyktninger og migranter være strandet.

** De siste dagene har ikke en eneste flyktning fått reise fra Idomeni og inn i Makedonia.

** Samtidig kommer det rundt 3000 nye båtflyktninger fra Tyrkia til strendene på de greske øyene hver eneste dag.

Mens Hellas trygler om hjelp, stiller alle i Idomeni seg det samme spørsmålet: Hvor lenge kan dette fortsette?

– Hvis vi vil leve opp til solidaritetsprinsippet EU er tuftet på, må noen snart begynne å gjøre noe. Hvis ikke, vil situasjonen bare bli verre og verre, sier Stella Nanou i UNHCR.

Les også: Her fjerner politiet flyktninger fra grensen

– En krise i krisen

Finske Caroline Haga fra Røde Kors er enig.

– Hellas har virkelig gjort en innsats for å prøve å takle dette. Men de har en veldig vanskelig situasjon med den økonomiske krisen.

– Nå har dette blitt en krise i krisen, sier hun til VG mens køen av nyankomne som spør etter telt, plass å sove eller hvor de kan få riktige stempler på papirene de håper skal få dem videre nordover vokser ved siden av oss.

BUSSES TILBAKE: Her stanser drømmen om Nord-Europa for de flere hundre afghanerne som de siste dagene har ventet forgjeves på å krysse grensen fra Hellas til Makedonia. Nå blir de sendt tilbake til Athen, og en uviss skjebne. Foto: Helge Mikalsen , VG

I leiren ved grensen er over halvparten kvinner og barn. Bekymrede voksenstemmer som diskuterer hva som vil skje videre overdøves av barnelatter og glade hyl.

Men med mørket kommer kulden. Opprørspolitiet holder leiren under oppsikt.

Og for de mange som må tilbringe natten utendørs på grunn av mangel på telt, er kveldens første regnskyll et forvarsel om gjørmen som kommer og forkjølelsen som ikke vil slippe taket.

Heller ikke denne natten – fanget på et avsidesliggende jorde – minner om det Europa de drømte om.

Kurdiske Naima Khalil (42) sier det slik:

– Vi har rømt fra en krigssone. Nå er vi fanget i en annen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder