DREPT AV NAVY SEALS: Al Qaida-lederen Osama bin Laden, her avbildet på et udatert bilde, ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011. Foto: Str , Afp

The Intercept: Navy SEAL-soldat tok bilde av død bin Laden

Navy SEAL-soldaten Matt Bissonnette (39), som deltok i aksjonen som tok livet av Osama bin Laden, skal ha tatt et uautorisert bilde av den døde terrorlederen.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Det melder det anerkjente nettstedet The Intercept tirsdag, som siterer flere anonyme militære kilder og personer tilknyttet etterforskningen. Saken er også omtalt av nyhetsbyrået AFP og CNN.

Amerikanske myndigheter har vegret seg mot å offentliggjøre bilder av bin Laden, etter at han ble drept i en aksjon mot hans gjemmested i Abbottabad i Pakistan i 2011. USA mener bildene kan føre til nye terroraksjoner og Barack Obama har også sagt at han ikke vil vise frem «et trofe som vi skal vifte med».

Under den dramatiske aksjonen skal Bissonnette ha fotografert liket av bin Laden og tatt med seg bildet hjem til USA.

I fjor skal det tidligere Team Six-medlemmet ha levert en harddisk som inneholdt dødsbildet til amerikanske myndigheter, som en del av en avtale om at han slipper å bli rettsforfulgt for å besitte gradert materiale, opplyser flere kilder til The Intercept.

I 2012 gikk Bissonnette til topps på salgslistene i USA med sin bok «No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden». I boken hevder han blant annet at han selv avfyrte flere av skuddene som drepte bin Laden.

Sett denne? Anerkjent journalist med sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen

Blir etterforsket

Robert Luskin, som er advokaten til den tidligere Navy SEAL-soldaten, ønsker ikke å kommentere saken overfor hverken nettstedet eller CNN, men bekrefter at det amerikanske justisdepartementet i fjor avsluttet sin etterforskning av Bissonnette, for det han omtaler som «påstått misbruk eller upassende håndtering av gradert informasjon».

Som en del av avtalen måtte 39-åringen ifølge AFP gi bort flere millioner dollar fra boksalget til amerikanske myndigheter. Ifølge The Intercept har amerikanske myndigheter nå innledet en ny etterforskning, på grunn av andre dokumenter som ble funnet på Bissonnettes harddisk.

Der kommer det ifølge nettstedet frem at ekssoldaten kan ha utnyttet sin SEAL-status i forbindelse med flere lukrative avtaler som ble inngått med private militære våpen- og utstyrsfirmaer.

Fått med deg? Dette hadde bin Laden i bokhylla

Grusomme dødsbilder

De autoriserte bildene som ble tatt av bin Laden etter hans død skal være så grusomme at USA har betenkeligheter med å bruke dem. En sentral kilde har tidligere beskrevet et av bildene slik:

«På dette fotografiet er han mest gjenkjennelig, med et klart bilde av ansiktet. Problemet er at han har et stort, åpent sår i hodet over begge øynene. Det er svært blodig».

Det har også blitt sådd tvil om flere detaljer i Bissonettes bok. 39-åringen hevdet riktignok aldri at det var han som avfyrte de første skuddene som traff bin Laden i hodet.

Les også: Her er bilder fra Osama bin Ladens hemmelige liv

SEAL-opplevelser ble film

DREPTE BIN LADEN?: Tidligere Navy SEAL-soldat Rob O'Neill. Foto: Walter Hinick , Reuters

I 2014 sto den tidligere Navy SEAL-operatøren Rob O'Neill frem og hevdet det var han som først avfyrte skuddene som til slutt tok livet av al Qaida-lederen.

Navy SEAL-kilder har senere uttalt at historien til O'Neill, som de hevder skryter på seg drapet, aldri kan bli endelig bekreftet uten at alle soldatene som deltok i operasjonen står frem, noe som ifølge dem er svært usannsynlig.

O'Neill deltok ifølge flere kilder, blant annet hans egen far, i flere kjente aksjoner i sin tid som Navy SEAL-soldat. Han skal blant annet ha deltatt i angrepet mot somaliske kaprere som hadde tatt kontroll over skipet Maersk Alabama, som senere ble filmatisert i den Oscar-vinnende «Captain Phillips».

Han skal også ha vært med på å redde den amerikanske soldaten Marcus Lutrell, som måtte klare seg på egenhånd i flere dager etter et mislykket forsøk på å fange en Taliban-leder i Afghanistan. Historien ble for alvor kjent i Hollywood-filmen «Lone Survivor».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder