DEMONSTRERER: Flere flyktninger holder opp plakater med beskjer til EU i forkant av toppmøte mandag. Foto: Yorgos Karahalis , Ap

Bønn om hjelp før EU-toppmøte: Hellas: – Det er en absolutt kritisk situasjon

Statsministeren i Hellas ber de andre EU-landene om øyeblikkelig hjelp til å huse flyktningene som nå befinner seg på grensen til Makedonia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette må vi diskutere under morgendagens toppmøte, sier Hellas statsminister Alexis Tsipras, ifølge AFP, dagen før EU-landene møtes for å diskutere flyktningsituasjonen i Brussel.


– Flyttingen av flyktninger til andre EU-land må starte med en gang. Det er en absolutt kritisk situasjon, sier Tsipras.

28 statsledere fra EU vil mandag møtes for å diskutere hvordan de skal få sperret Balkan-ruten for asylsøkere og øke hjelpen til Hellas, hvor mer enn 33.000 flyktninger nå har hopet seg opp. Mye av grunnen til at flyktningene blir værende i landet, er fordi grensene til Makedonia er stengt.

GAVE: Denne jenta fikk et teppe i gave fra en frivillig på grensen til Makedonia. Foto: Louisa Gouliamaki , Afp

Kan ikke ta hele byrden

I hjertet av flyktningkrisen, som er den verste siden andre verdenskrig, finner vi Hellas. Strømmen av flyktningen øker jevnt, og bare neste uke vil landet måtte opprette 17.000 nye midlertidige teltplasser, opplyser myndighetene i landet.

– Vi vil fortsette å gi det lille vi har til mennesker som trenger det. Men det sier seg selv at et lite land som Hellas ikke kan ta hele Europas byrde i denne krisen, sier den greske statsministeren i forkant av mandagens toppmøte.

EU opplyser at de planlegger å øke støtten til Hellas.

– EU vil stå side om side med Hellas gjennom denne vanskelige tiden, og vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe til med å håndtere situasjonen.

BAKGRUNN: Slik vil EU redde grensesamarbeidet

KAOS: Flere hundre mennesker strømmet til da lokale myndigheter delte ut vedkubber til flyktningene på den gresk-makedonske grensen søndag. Foto: Dimitar Dilkoff , Afp

Flest kvinner og barn

Makedonia slipper bare gjennom flyktninger fra Syria og Irak, og kun hvis de har de riktige dokumentene. I tillegg har makedonerne også begynt å avvise syrere som kommer fra byer Makedonia anser for ikke å være i krigssoner.

For første gang er det ikke enslige menn som er i flertall blant flyktningene og migrantene som strømmer til Europa, viser tall som VG presenterte i går.

Fra juni til januar har antallet menn gått ned fra 73 til 44 prosent. Samtidig er antallet kvinner og barn doblet.

Mange av dem er strandet i den stadig voksende leiren Idomeni helt nord i Hellas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder