Beslutningen om å rive ned leiren er utsatt

SKJEBNETIME: En ung flyktning ser ut over «jungelen», den beryktede leiren i utkanten av Calais. Bak teltene ligger en container-landsby som veldig få ønsker å bo i. Av ulike årsaker vil flere tusen flykninger heller bo kummerlig i telt og skur framfor å miste muligheten å komme seg over kanalen, og til Storbritannia. Foto: , Kristofer Sandberg

Flyktninger jages ut av «jungelen» i Calais

CALAIS (VG) – Vi er glad for at britene kommer hit for å
hjelpe oss, men vi liker ikke at franske myndigheter vil ødelegge «jungelen», sier Matas (17) til VG.

 • Harald Berg Sævereid
 • Kristofer Sandberg

Artikkelen er over fire år gammel

Den afghanske tenåringen er besatt av tanken og drømmer om kunne bosette seg i London. Han har spikret fast teltduk og presenninger, holdt oppe over noen skjøre trestokker og umake planker. Boligen er i sannhet av det enkle slaget og er oppført på bokstavelig talt sandgrunn. Den harde vinden virvler opp sand og søppel i en mosaikk av fornedrelse, lidelse, redsel og alt som hører med blant mennesker på flukt og på søking etter et bedre liv.

Velkommen til stedet som har fått tilnavnet «jungelen» i den franske havnebyen Calais.

Franske myndigheter utsatte tirsdag ettermiddag avgjørelsen om når den sørlige delen av «jungelen» skal jevnes med jorden til onsdag eller torsdag. Bulldozerne er klare. Det samme er fransk politi.

Bakgrunn: Desperat flyktningkrise i fransk havneby

Vil til Storbritannia

Da flyktninger begynte å slå seg ned her for noen år siden, ga lokalbefolkningen umiddelbart leiren navnet, «jungelen». Kanskje respektløst, men Calais-folk syntes likevel synd på det nye innslaget og hjalp flyktningene med klær og mat. Alle regnet med at Calais bare vare en mellomstasjon. Målet var Storbritannia.

I dag er situasjonen annerledes. Det er så å si ingen av flyktningene som klarer å komme seg over til England. De blir værende i Calais. Den første «jungelen» lå inne i byen, den forsvant og stadig nye jungler dukket opp. Den siste «jungelen» huset på det meste over 6000 flyktninger og arbeidssøkende mennesker. Det er denne som nå skal oppløses, trinn for trinn.

VGTV: Desperate flyktninger border trailer i Frankrike

Av de rundt 3500 menneskene som bor under til dels trøstesløse forhold i telt, sammenraskede skur og noen i utrangerte campingvogner, ønsker et stort flertall av dem å skape seg et liv og en fremtid i Storbritannia.

ENGLAND-FAN: Matas(17) holder med England i tykt og tynt. Og han vil bo der. - Tanken på å bo i Frankrike har aldri slått meg. På den andre siden av kanalen har jeg venner og familie. Jeg blir i Jungelen, til muligheten byr seg, sier han. Foto: Kristofer Sandberg ,

Den britiske regjeringen vil ikke ha dem. England har fått den billige arbeidskraften de i flere år ønsket, og hadde nytte av. Nå sliter også britene, som så mange andre europeiske land, med å ta vare på de flyktningene og arbeidssøkende som allerede har kommet seg over den engelske kanalen fra det europeiske fastlandet.

Kjendis-støtte

Søndag ruslet Jude Law rundt her, underholdt og snakket med mange, og da spesielt barna i den flernasjonale samlingen av flyktninger, som i dag har mindre sjanse enn noen gang til å komme seg over til det forjettede land på den andre siden av kanalen.

Franske myndigheter har gjerdet inne hele havneområdet og inngangen til tog- og biltunellen som går under den engelske kanalen. Piggtråd og konstant vakthold, politi på hest og politibiler som kjører langs gjerdene døgnet rundt.

Husker du dette? Over 1000 forsøk på å nå England stoppet i Calais på én natt

VAKTHOLD: Piggtrådgjerder, politi på hest og elektronisk overvåking inngår som tiltak for å hindre at flyktninger tar seg over fra den franske havnebyen, Calais, til Storbritannia på den andre siden av kanalen. Foto: Kristofer Sandberg ,

– Uskyldige barn

Nå vil franske myndigheter også renske «jungelen». De nærmeste dagene vil trolig hele den sørlige delen av flyktningeleiren bli jevnet med jorden. Flyktningene har fått kort tid på seg for å ta med seg det lille de eier og komme seg bort.

Det dreier seg om rundt tusen mennesker, mange av dem barn.

– Dette er uskyldige barn som befinner seg i en fortvilt situasjon, presset opp i et hjørne fordi de nok en gang blir rykket opp fra et bosted, om enn så kummerlig det måtte være. David Cameron og hans regjering må umiddelbart samarbeide med franske myndigheter for å forhindre denne humanitære krisen, sa Jude Law for to dager siden.

Og han får støtte av blant andre Benedict Cumberbatch og Idress Elba, og i underkant av 100.000 andre briter som har underskrevet et protestskriv. De mener Cameron må åpne grensen for dem som har slektninger i Storbritannia.

TRØSTESLØST: Forholdene i Jungelen i Calais, har huset opp til 6 000 mennesker, og leveforholdene er ille, og spesielt nå på vinterstid. Franske myndigheter vil utslette Jungelen, og spre flyktningene til andre steder i landet, med bedre forhold og større kontroll med menneskene. Foto: Kristofer Sandberg ,

Vil ikke bli registrert

I sanddynene, hvor afghanske Matas tilbringer dagene, blåser teltene og de vaklevorne skurene overende i den sterke vinden. Da er det på an igjen, bygge opp igjen, til neste vindkast river ned. Slik går dagene på den franske vestkysten på vinterstid. Men håpet består.

– Det er ikke lett, men likevel kan jeg ikke tenke meg å bo i de hvite containerne der nede, sier Matas og peker på en «ren og pen» containerlandsby som franske myndigheter er i ferd med å ferdigstille for å bedre de humanitære og sanitære forholdene i «jungelen».

– Hvorfor vil du ikke bo trygt og varmt i de boligene?

– Da vil jeg aldri komme meg til England og møte venner og familie der. Flytter jeg inn i de franske containerne, blir jeg tatt fingeravtrykk av, registrert og risikerer å måtte bli her. Det vil jeg ikke, sier 17-åringen.

Folk sklir rundt i gjørma. Tynnkledd og i sandaler hopper folk over store dammer av regnvann. Samtidig blåser telt og skur over ende i sanddynene. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor de ikke umiddelbart vil inne i «luksus»-boligene franske myndigheter tilbyr dem.

HJELPER: Den britiske tannlegen, Mohamed Ali, har nettopp trukket en tann på en flyktning i Jungelen. – Han var sint på meg fordi det gjorde så vondt, men han roer seg nok når smertene blir borte, sier Ali. Foto: Kristofer Sandberg ,

Ulike motiv. Kompleksiteten kommer tydelig fram jo lenger inn «jungelen» og dens uskrevne lover og regler man kommer.

Britiske hjelpearbeidere i Frankrike

Et annet særtrekk er slående. Det kryr av britiske hjelpearbeidere i den beryktede flyktningeleiren.

– Ja, vi er mange briter her. Det er mer av en tilfeldighet enn noen annet. Vi har ikke startet en krig om flyktninger med Frankrike. Dette dreier seg om humanitet, gjøre noen for andre mennesker, sier tannlegen Mohamed Ali (30).

SJEFEN: Sana Lugmani leder Refugee Crisis Foundation, en gruppe på 60 leger, fysioterapeuter og tannleger som hver helg drar over kanalen for å hjelpe til i «jungelen». Foto: Kristofer Sandberg ,

Inne i en slitt campingvogn trekker han betente tenner, og lindrer tannsmerter hos mennesker som ellers ikke ville fått noen behandling.

Sana Lugmani styrer denne spontant oppståtte frivillige stiftelsen.

– Vi betaler alle våre utgifter selv, reise og opphold, og vi drar hit i frihelgene våre. Venner, kolleger og andre som etter hvert får høre om arbeidet vi gjør, sponser oss med utstyr og hjelpemidler. Nå er vi rundt 60 som er aktive i hjelpearbeidet, sier hun.

– Hvorfor er det så mange britiske frivillige organisasjoner her, tror du?

– Fordi det er så kort vei fra Storbritannia. Fordi vi ønsker å hjelpe og er glad for at franske myndigheter tar imot denne hjelpen. Det er viktig at alle står sammen og hjelper mennesker som trenger dem. Da spiller det ingen rolle om vi er britiske eller franske. Og en ting til, vi ligger unna alt som har med politikk å gjøre, sier Sana Lugmani.

Les også

 1. Sarkozy uønsket av partifeller

  PARIS (VG) Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy har fått beskjed om å ligge unna siste runde i regionvalget.
 2. Brakvalg for ytre høyre i Frankrike: Så brunt har Frankrike blitt

  På fem år har Frankrike gått fra å være nesten helt rødt til at Nasjonal front, på ytre høyre fløy,  nå har blitt…
 3. Brakvalg for ytre-høyre partiet Nasjonal Front i Frankrike

  PARIS (VG) Nasjonal Front og Marine Le Pen knuste konkurrentene i første valgomgang.
 4. Dette er Europa i 2015: Flyktningleirer og nødhjelp

  Overfylte teltleirer uten nok senger. Hjelpeorganisasjoner som må drive nødhjelpsarbeid. Sykdommer som truer.
 5. Desperat flyktningkrise i fransk havneby

  Frankrikes innenriksminister krever mer handling fra London…
 6. Flyktningeleir i Europa

  Tusenvis av mennesker risikerer livet ved å kaste seg på trailere eller tog på vei fra Frankrike til Storbritannia.
 7. Over 1.000 forsøk på å nå England stoppet i Calais på en natt

  Desperate flyktninger risikerer livet i forsøket på å komme seg fra Frankrike til Storbritannia.
 8. Ville krysse Den engelske kanal med denne «seilbåten»

  Med noen plankebiter som båt og et laken som seil, forsøkte en afghansk flyktning å krysse Den engelske kanal - før han…
 9. Gresk politi fjerner flyktninger fra Makedonia-grense

  Gresk politi begynte tirsdag morgen å fjerne flere hundre strandede flyktninger og migranter fra grensa mot…
 10. Omstridt tysk partileder beskyldes for «mental brannstifting»

  BERLIN (VG): Høyreekstremister jublet da et flyktningmottak i Øst-Tyskland sto i brann i helgen.
 11. FNs dom over Listhaugs forslag: Kan føre til frykt og fremmedfrykt

  I et knusende høringssvar ber FNs høykommissær for flyktninger regjeringen om å revurdere…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Frankrike
 3. Storbritannia
 4. Midtøsten

Flere artikler

 1. Branner herjer i «Jungelen»

 2. 1200 politimenn satt inn for å tømme flyktningeleir i Calais

 3. Tømmer «Jungelen» i Calais

 4. Jevner «Jungelen» med jorda i Calais

 5. Øyenvitne i «Jungelen»: Minst 60 barn sov i ruinene i natt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder