NYE OPPLYSNINGER: Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hadde en klar interesse for radikal islam, fastslår den franske etterforskningslederen. Foto: Privat

AP: – Gjerningsmannen ble rekruttert til IS to uker før Nice-angrepet

Mohamed Lahouaiej-Boulhel skal ha blitt rekruttert til IS bare to uker før han meide ned flere hundre mennesker i Nice 14. juli.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det forteller Bouhlels onkel i et intervju med byrået.

– Han var et enkelt bytte, sier han.

Bakgrunn: Terrorangrepet i Nice

Angrepet 14. juli drepte 84 mennesker, og IS gikk lørdag ut og tok på seg ansvaret for angrepet. Dette har foreløpig ikke blitt bekreftet.

– Rekrutteringen kunne vært unngått

Nå går imidlertid altså slektningen ut og sier at Bohlel faktisk ble rekruttert, og det bare to uker før han gjennomførte angrepet. Han forteller at nevøen hadde hatt problemer i familien, og blitt distansert fra kona og de tre barna han hadde. Med den bakgrunnen hadde han vært enkel å rekruttere.

– Mohamed ba ikke, han gikk ikke i moskeen, og han spiste svin, forteller onkelen. Han skal ha hørt om den algeriske rekruttereren som fikk tak i Bouhlel via slektninger i Nice.

Psykiater og professor ved Gresham College i London, Raj Persaud, sier ifølge AP at Bouhlels vei mot ekstremisme kunne vært lenger hvis folk rundt ham hadde lagt bedre merke til utviklingen.

– Dette er en mann som allerede var mentalt i ubalanse og hadde allerede vært på vei mot radikalisering. Det som ser ut som en rask radikaliseringsprosess kan allerede ha vart en stund, sier han.

– Søkte på nettet om IS-propaganda

Etterforskningen som har blitt gjort så langt viser at Mohamed Lahouaiej-Boulhel ikke var religiøs, men at han var voldelig.

Selv om han ifølge familie og venner ikke var religiøs, skal han ifølge aktor i saken ha anlagt skjegg, av det avisen Le Parisien omtaler som religiøse grunner.

Gjerningsmannen søkte også på nettet etter treff om IS-propaganda, Orlando-angrepet forrige måned og vold. Det kom frem på en pressekonferanse om angrepet mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bouhlel skal ha fått tak i lastebilen 8. juli, da han betalte et depositum på 1000 euro. Han kjørte på Promenade des Anglais, hvor angrepene skjedde, flere ganger før angrepet, senest dagen før.

– 13 uidentifiserte ofre

De første ofrene etter angrepet har blitt returnert til sine hjemsteder mandag morgen.

13 av de drepte etter Nice-angrepet er fremdeles uidentifisert. Seks personer sitter fremdeles varetektsfengslet. Tre av disse er bragt til Paris for videre avhør, mens en person er løslatt.

Mandag ettermiddag kom det ifølge NTB fram at politiet fant kokain, elleve telefoner og 2500 euro i kontanter hjemme hos den albanske mannen som ble pågrepet etter massakren.

Ifølge Le Parisien er 71 av de avdøde etter angrepet nå identifisert, mens 13 personer fremdeles ikke er det. 74 mennesker er fremdeles på sykehus, hvor 19 mennesker er livstruende skadet, kom det fram på pressekonferansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder