NYTT MØTE: Onsdag skal generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Her møttes de to i Istanbul da Tyrkia var vert for FNs humanitære toppmøte i mai i år. Foto: Kayhan Ozer Anadolu Agency

Jagland møter Erdogan: – Mye fakta som ikke kommer frem i Norge

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, skal møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan onsdag.

  • Maria Abdli

Generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, skal møte flere ministere i tillegg til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Under toppmøtet i Ankara onsdag, skal han også møte ledere for opposisjonen.

Jagland forteller at ett av hovedmålene ved møtene er å hente inn fakta.

– For oss er det veldig viktig at vi baserer oss på fakta og at vi er i stand til å snakke med de det gjelder. Det er mye fakta som ikke kommer frem i Norge og ellers i Europa, sier Jagland til VG.

Han mener blant annet at diskusjoner og informasjon om Gülen-nettverket, som anklages for å stå bak kuppforsøket, ikke kommer godt nok frem i Norge. Generalsekretæren i Europarådet sier at det er viktig for dem å få informasjonen direkte, og skal derfor møte både den tyrkiske presidenten, statsministeren, justisministeren, utenriksministeren og politisk ledelse fra opposisjonen.

Anklager Gülen-nettverket

Den USA-baserte imamen Fethullah Gülen og hans tilhengere anklages av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og regjeringspartiet AKP for å stå bak det mislykkede kuppforsøket tidligere i juli.

Tyrkias justisminister Bekir Bozdağ kaller Gülen-bevegelsen en terroristorganisasjon og sier etterforskningen vil sørge for at informasjon kommer frem i lyset. Det gjenstår fortsatt flere avhør, samt at de skal gå gjennom kameraer, mobiltelefoner, overvåkningskameraer og annet, sier han til den tyrkiske avisen Hürriyet.

Gülen selv avviser at han var involvert i kuppforsøket.

De siste ukene har en omfattende utrensking pågått, og tusenvis av mennesker er pågrepet eller har mistet jobben, unntakstilstand er erklært, menneskerettighetene er satt på vent og akademikere har fått reiseforbud.

Les mer om utrenskningen: Slik bruker Erdogan kuppforsøket til sin fordel

Bekymret for at utrenskningen kan gå for langt

Blant annet USA og EU har uttrykt bekymring over utrenskningen som nå pågår. Jagland sier at Europarådet deler bekymringen for at utrenskningen kan gå for langt.

– Vi er selvfølgelig bekymret for at utrenskningen kan gå for langt, men det kan vi ikke si noe om før vi har fakta. Å bygge på fakta er en viktig del av rettsstaten, understreker Jagland.

Når Jagland møter Erdogan og de andre tyrkiske politikerne, vil han uttrykke sin støtte etter kuppforsøket.

Vil diskutere oppfølgingen

– Først og fremst vil jeg uttrykke sterk støtte til den politiske institusjonen i Tyrkia etter kuppforsøket som førte til at over 250 mennesker ble drept. Vi er bekymret over at det fantes slike mørke krefter som var i stand til og hadde vilje til å gjennomføre kuppforsøket, sier Jagland.

– Det andre er oppfølgingen og hvordan man juridisk tar tak i dette. Tyrkia har rett til å erklære unntakstilstand. Det de ikke har rett til, er å fravike sentrale deler av menneskerettighetskonvensjonen, sier Jagland. Han viser til at selv når det er unntakstilstand, kan man for eksempel ikke innføre dødsstraff eller torturere.

Når Jagland og en delegasjon fra Europarådet reiser ned onsdag, vil en viktig del av samtalene derfor gå på de juridiske forpliktelsene Tyrkia har.

Erdogan anklager vestlige land for å ikke vise støtte

Fredag anklaget Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vestlige land for å ikke vise solidaritet etter kuppforsøket.

Tyrkisk redaktør: Dette er Tyrkias verste heksejakt

– Holdningen til mange land og deres tjenestemenn over kuppforsøket i Tyrkia er i demokratiets navn skammelig, sa Erdogan fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vestlige land har fordømt kuppforsøket, men har uttrykt bekymring over omfanget av utrenskningen i ettertid.

– Uansett land og uansett leder som ikke bekymrer seg like mye over livet til det tyrkiske folk og vårt demokrati som de bekymrer seg om skjebnen til kuppmakerne, er ikke våre venner, fortsatte Erdogan, ifølge Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder