HISTORISK: Krakatau i Indonesia er en av tidenes store vulkanutbrudd, og vulkanene putrer så smått den dag i dag. Bildet er tatt i november 2007. Innfelt: En samtidig etsing av utbruddet i 1883. Foto: Foto/etsing: Scanpix

Historiens vulkan-«verstinger»

Disse åtte overgår utbruddet på Island

I historisk sammenheng er utbruddet på Eyafjallajökull smått. Den islandske vulkanen har påført nok av plager, men i forhold til sine forgjengere er skadeomfanget lite.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Her skal vi se på åtte vulkanutbrudd som har ført til langt større skadevirkninger - både lokalt og globalt.

I noen av disse tilfellene har målinger flere tusen år senere vist hvor kraftige de var, i andre tilfeller finnes det øyenvitneskildringer. De har hatt enorme konsekvenser for folk og buskap i nærheten - og ofte påvirket klodens miljø. Her snakker vi om overveldende katastrofer, noe mer enn at familier og forretningsreisende blir askefaste på Costa del Sol, eller at Norwegian-Kjos ser driftsmarginen krympe.

La oss ta «verstingene» i ordnet rekkefølge - de tidligste først.

Toba, Indonesia - 73.500 f.Kr

Dette skal være den største eksplosjonen de siste par hundre tusen årene og fant sted på øya Sumatra, i dag en del av øyriket Indonesia. En nøyaktig tidsangivelse er selvfølgelig umulig, men ekspertberegninger anslår 73.500 før vår tidsregning. En stund siden, men sporene er der ennå - i form av vakre Lake Toba.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VAKKERT: Så mange tusen år etterpå er Lake Toba et idyllisk landskap, mens det var et inferno for ca. 75.500 år siden. Foto: Thorsten Bachner/Wikimedia


Utbruddet forårsaket en aske- og svovelsky som skal ha holdt seg levende i opp til åtte år og førte til enorme klimaendringer. Det utløste en kuldeperiode, ikke ulik det som er spådd som vinter etter en eventuell atomkrig - nuclear winter. Hvor store vet man selvfølgelig ikke, men dette må ha ført til drastiske reduksjoner i befolkningene. Dette var tross alt et tropisk område, så da temperaturene droppet mot null, så sier det seg selv at det hadde dramatisk innvirkning på alt liv i et stort område. På global basis regner man med at gjennomsnittstemperaturen må ha falt med tre til fem grader, kanskje mer.

Hvor mange overlevde? Vanskelig å si, men de mest dramatiske anslår at det kanskje bare var tilbake en håndfull tusen mennesker på jorda. Dystert, men i dag er området ifølge reiserapporter altså en usedvanlig idyllisk innsjø - Lake Toba.

Santorini, Hellas - 1650 f.Kr

KRATER: Santorini utgjør i dag et stort krater. Midt inni krateret vokser en ny, liten vulkan. Foto:

Utbruddet på den greske paradisøya Santorini (av grekerne kalt Thíra) kom i 1650 f. Kr. og regnes for å være den største vulkanske eksplosjonen de siste 10.000 årene. Da magmaen under øya til slutt var tømt etterlot den seg et krater om lag 120 meter dypt med en omkrets på seks og en halv kilometer. Det den rasende vulkanen spydde ut av seg skal ha tilsvart om lag 60 kubikkilometer magma.

Det finnes ingen historiske øyenvitneskildringer til naturkatastrofen, men det finnes både nøkterne beregninger og rene spekulasjoner.

- Man antar utbruddet var dødsstøtet for den minoiske kulturen. Utbruddet skapte en voldsom tsunami som skylte over alt i sin vei og nådde helt ned til Egypt og Nildeltaet. Utbruddet produserte også enorme mengder aske, da havet rant inn i krateret, forteller professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitet i Oslo.

Kilder mener at ubruddet må ha skapt en tidevannsbølge (tsunami) som har vært minst 30 meter høy og har sveipet over middelhavskystene og ødelagt byer, landsbyer og antakelig drept millioner av mennesker.

PROFESSOR Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitet i Oslo. Foto: Tom Berby

Historikere har, som Nystuen sier, lenge trodd at den plutselige ødeleggelsen av den minoiske kultur på Kreta (og nærliggende øyer) skyldes smellet på Santorini. Den minoiske byen Akrotiri på Santorini ble fullstendig begravd i lavamasser og aske, mens det henger bedre sammen at det er tsunamien som hadde størst innvirkning på hovedsetet på Kreta, der arkeologer nå har sett at byer og landsbyer på nordkysten ble fullstendig ødelagt av bølgen. Santorini ligger ca. 15 mil nord for Kreta.

Så starter de mer spekulative teoriene. Det er lansert at utbruddet førte til at de to bibelske dødehavsbyene Sodoma og Gomorra ble oppslukt i ild og svovel på grunn av utbruddet. Ifølge Bibelen var det på grunn av et voldsomt skjørlevnet. En annen frisk teori fremsettes av Graham Philips i boka «Act of God». Her legger han fram hypotesen om at de ti plager som i følge 2. Mosebok rammet Egypt kan knyttes til hendelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SYV LANDEPLAGER: Den britiske maleren Joseph Turners visjon av de syv plager som hjemsøkte Egypt, som noen mener ble påført av vulkanutbruddet på Santorini. Foto:

Vesuv, Italia - 79. e.Kr

UTBRUDD: Slik forestiller den morske malern I. C. Dahl seg at utbruddet til Vesuv fortonte seg, men mennesker helt oppe i kraterkanten. Foto:

Av alle vulkanutbrudd i historien er det antakelig utbruddet fra Vesuv 24. august i 79. e.Kr. som er den aller største «kjendisen» på utbruddstoppen. Dette fordi den etterlot seg en helt sjelden gave til vår tids arkeologer - de romerske byene Pompeii og Herculaneum. Plinius den yngre skriver i to brev, at han så røykskyen fra Vesuv over Napolibukta.

Da lavalokket i krateret sprakk skjedde resten med svimlende fart. En gass-sky anslått til å måle 400ºC feide nedover bergsidene mot Pompeii og drepte flere tusen innbyggere og turister som var kommet fra Roma for å unnslippe den kvalmende sommervarmen. De døde øyeblikkelig av varmesjokk.

- Skjebnene til Pompeii og Herculaneum var svært forskjellig, forteller Nystuen. Byen lå på hver sin side av vulkanen. - Pompeii ble begravd av såkalt tefra (masse fra utbruddet), mens Herculaneum ble oversvømmet og begravd av slammateriale. Vulkanen utløste lokale lavtrykk som igjen førte til voldsomme styrtregn, som i sin tur utløste enorme jordskred som dekket byen.

Begge byene ble forseglet av nedfall, slam og aske og med tiden glemt, til europeiske arkeologer startet med systematiske utgravninger i Pompeii i 1861. De fant en utrolig kilde til kunnskap om livet i det romerske riket. To tredjedeler av Pompeii er gravd ut. Man er kommet mye kortere i Herculaneum - men man holder på.

I dag bor det om lag seks millioner mennesker i Vesuvs umiddelbare nærhet. Hva som skjer om det smeller på samme måte igjen? Det er det kanskje best å ikke tenke på?

MØRKE SKYER over Napoli som er den største byen i Vesuvs skygge. Til sammen bor det seks millioner mennesker i nedslagsområdet for vulkanen. Foto: Mario Laporta/Scanpix

Laki, Island - 1783

Vi følger i dag med på hva som skjer med en islandsk vulkan, fordi den rammer oss direkte. Men dette er jo ikke første gang islendingene og øya deres blir rammet. Det skjer gang på gang på grunn av at øya ligger på to jordplater som sakte siger fra hverandre, forklarer Nystuen.

LAKI spredte sin tid død på Island, men er rolig i dag. Foto: US Geolocial Syrvey

- Det skaper miljø for jordskjelv og vulkaner, sier han. - Eksplosjonen iLakii 1783 produserte lava og fluor/svovelgass. Den førte til at 20 prosent av den islandske befolkningen forsvant. Folketallet på øya ble redusert fra ca. 50.000 til under 40.000. Ikke alle døde direkte på grunn av utbruddet, men av indirekte følger for blant annet jordbruket, forteller Johan Petter Nystuen.

Men noen var også direkte ofre for fluorforgiftning. Verst gikk det ut over buskapen. 80 prosent av sauene og halvparten av alle hester og kyr gikk med på grunn av det giftige nedfallet.

Det første smellet kom 8. juni 1783, men ubruddene fortsatte utover til februar 1784 og fikk følger langt utover Island. I Storbritannia ble sommeren -83 gjerne omtalt som «sandsommeren» på grunn av askenedfallet.

Tambora, Indonesia - 1815

Med utbruddet til Tambora skal vi tilbake til et av verdens heftigste vulkanområder, Indonesia, der fjellet Tambora ligger på en liten øy.

Artiklen fortsetter under bildet

FRA OVEN: Tambora sett fra sateltt. Foto: NASA/Scanpix


Før katastrofen var fjellet 4300 meter høyt. I 1812 begynte fjellet å spy ut damp og aske og området ble plaget av mindre rystelser, etter å ha vært sovende i 5000 år. Men det som skulle komme var det ingen som kunne forutsi. Det store utbruddet kom 5. april 1815. Bare 26 av øyas 12.000 innbyggere på øya overlevde og det gikk med menneskeliv i områdene rundt også. De totale dødstallene varierer fra 71.000 til 115.000.

Denne gangen finnes det vitneutsagn. Da den første eksplosjonen sprang observerte vitner en vulkansk røyksøyle som strakte seg 45 kilometer opp i lufta, og eksplosjonen ble hørt av folk på 1000 kilometers avstand. (Omtrent som strekningen Oslo - London.)

Og det skulle fortsette: Utbruddene fortsatte i mange dager og et område så langt som 320 kilometer unna Tambora var mørkt i tre dager. Asken la seg i et lag på én cm. så langt som 900 kilometer fra utbruddet. Vulkanskyen skapte et filter for solen på den nordlige halvkule som medførte en usedvanlig kald vår og sommer i Europa og Amerika i 1916, så alvorlig at det snødde i juni, juli og august. Dette førte til at avlinger slo feil, at buskap ble slaktet og det generelt var dårlige tider blant vanlig folk.

Eksplosjonen slo også store deler av steinmassene ut av fjellet som i dag er 2850 meter høyt. Og da nedfallet traff sjøen skapte det tsunamier på opp til fem meters høyde som skapte død og ødeleggelser på mange av de andre indonesiske øyene.

Krakatau, Indonesia - 1883

LEVER: Krakatau er en av verdens mange levende vulkaner. Foto: AP/Scanpix

Krakatau-utbruddet er en annen berømthet fra Indonesia, blant annet fordi det var et av de første store som ble godt dokumentert. Krakatau var en kjent vulkan, som står og putrer den dag i dag. Gjennom årene fram mot det store utbruddet hadde det skapt seg et nett av mindre kraterrør som steg opp fra et felles magmakammer.

20. mai dette året startet en rekke mer eller mindre kraftige utbrudd som kulminerte 26. august i et utbrudd som kunne sees på lang avstand som en 15 kilometer høy røyksøyle. Eksplosjonen kunne høres 500 mil unna, og er omtegnet som den høyeste lyden som noengang er registrert, og er omtalt som den høyeste lyd noen gang registrert.

En rekke med tsunamier som fulgte kunne skylle et fartøy en mil innover kystene langs Sundastredet. Flodbølgen som etterfulgte eksplosjonen for fram med en fart på 250 kilometer i timen - 35 meter høy. Den skylte over de indonesiske øyene, feide ned landsbyer og det er beregnet at den tok ca. 35.000 liv. På 12 timer skylte den helt fram til Yemen på den arabiske halvøya.

Mt. Pelée,Martinique- 1902

- Dette er et utbrudd som er spektakulært i sin dramatikk, mener Nystuen. Spektakulær, helt ned til valgt dag. Hovedutbruddet kom nemlig 8. mai, Kristi himmelfartsdag. - Magmaen i dypet produserte enorme mengder gass, så da «proppen» på vulkanen gikk, så gikk den omtrent som en champagnekork. Med et smell. Gass og masse glødende lava. Den første eksplosjonen spydde ut veldig seig lava.

Teksten fortesetter under bildet

KARIBISK IDYLL: Mount Pelee ligger trukket tilbake fra det karibiske hav. Foto: Hans Maas/Wikimedia


Byen Saint-Pierre ble rammet av en varmebølge fra vulkanen - som skal ha målt 1075°C (gull smelter ved 1063°C, jern ved 1538°C). Da vinden snudde falt regnet, en halvtimes pøsregn med leirholdig regn og aske.

Ved utbruddet hadde Saint-Pierre 28.000 innbyggere, og det har vært hevdet at bare et par mennesker overlevde, den ene Louise-Auguste Cyparis som var buret inne i byens kasjott, i en undergrunnscelle der katastrofen ikke kunne nå ham. Den andre skal ha vært en eneboer som bodde utenfor byens grenser. Men som med alle gode historier - heller ikke denne er helt etterrettelig. I virkeligheten var det flere i utkanten av byen kom seg unna, riktignok mange med fryktelige brannskader.

Pinatubo, Filippinene - 1991

- Utbruddet fra Pinatubo i juni 1991 er også interessant i klimaøyemed, sier Nystuen. - Vulkanen slapp fra seg aerosol i form av små partikler med damp av svoveldioksid. Dette absorberte sollys, noe som ble bekreftet så langt unna som Island. Langtidsvirkningen var at det ble noe kaldere.

Artikkelen fortsetter etter bilde

KRATER: Lokale medlemmer av stammen Atea venter ved kraterkanten til Mount Pintatubo. Foto: Scanpix


Det første større utbrudd fant sted 12. juni, og var et av de kraftigste utbruddene på 1900-tallet. Det regnet sand over enorme landområder (så langt unna som Vietnam) og utbruddet ble etterfulgt av flere jordskjelv og nye utbrudd. Det ble observert en dampsøyle som skjøt 30 kilometer opp i luften, mens 20 millioner tonn svoveldioksid ble slynget ut i atmosfæren.

På den andre siden er dette en suksesshistorie, for det forebyggende arbeidet som ble satt i gang var svært vellykket. Før utbruddet arbeidet The Philippine Institute of Volcanology and Seismology sammen med US Geologcial Survey for å informere beboerne om farene, blant annet ved å vise video rundt i områdene. De definerte ulike faresoner rundt vulkanen. Ca 40.000 bodde mindre enn 20 kilometer unna, mens det i sonen 20 - 40 kilometer bodde 330.000.

UTBRUDD: I Juli i 2006 hadde Europas mest aktive vulkan Etna på Sicilia et utbrudd som varte noen dager. Foto: Antonio Parrinello/Scanpix

60.000 i vulkanens nærhet ble evakuert, og det er anslått at i alle fall 20.000 av disse antakelig ville ha omkommet uten disse forholdsreglene. Likevel omkom 700 mennesker og 100.000 ble hjemløse.

Mount St. Helens og Etna

Det er flere vulkaner man kunne ramset opp i en slik oversikt, men det er kanskje nok til slutt å nevne Mount St. Helens som eksploderte i delstaten Washington, USA i 1980, der 57 mennesker omkom og 200 hjem, 47 broer, 24 kilometer toglinjer og 300 kilometer veier ble ødelagt.

- Men den har nå tømt seg, sier Nystuen.

Og så er det Etna på Sicilia som er Europas største vulkan. Den står og småputrer hele tiden.

- Den treffer av og til et par landsbyer med tyktflytende lava, men er lett å forholde seg til. Man ser hva som skjer og kan rømme, sier Nystuen.

Skriftlige kilder som er brukt i denne artikkelen: Wikipedia, History Magazine, Geoscience Australia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder