SPRES MED MYGG: Ingen betviler at zika-viruset spres med mygg – som denne på Fiocruz-laben i Recife, Brasil. Men konsekvensene av viruset diskuteres heftig. Foto: Mattis Sandblad , VG

Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

Er det myggmiddelet som gjør at babyer blir født med for liten hjerne? Eller er det genmanipulert mygg som er skurken? Dette er mytene om zika-viruset.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Flere tusen brasilianske babyer er blitt født med hjerneskade og Gullain-Barré-syndromet har ekspandert i flere latinamerikanske land samtidig som zika-viruset herjer over hele kontinentet.

VG i Brasil: Juan Pedro (to md.) ble født med for liten hjerne

Ingenting er 100 prosent bevist ennå, men sannsynligheten for at det myggbårne viruset er årsaken til de alvorlige nevrologiske lidelsene er svært stor, ifølge verdens ledende helsemyndigheter.

– Det er ingen tvil, sa forskningslederen Celina Turchi der zika-viruset ble oppdaget i Recife, da VG var på besøk.

Samtidig har alternative teorier om zika-viruset slått ut i full blomst i sosiale medier og diskusjonsforum på nettet. Her kan du se hvilke, og gjøre deg opp din egen mening.

Påstand 1: Myggmiddel i drikkevannet gir hjerneskade

En gruppe argentinske leger som kaller seg Physicians in the Crop-Sprayed Towns hevder at det ikke er selve zika-viruset som er årsaken til at tusenvis av babyer går et kort liv som multihandikappede i møte.

Mens Brasils president Dilma Rousseff har erklært krig mot myggen som bærer zika-viruset og kommandert hæren ut med myggmiddel som våpen, er det nettopp dette middelet den argentinske forskergruppen mener er roten til det onde.

KRIG MOT ZIKA: VG var med da den brasilianske hæren, her ved soldaten Mauricio (20), puttet myggmiddel i drikkevannsbeholdere i slummen i Recife for å drepe mygglarver. Foto: Mattis Sandblad , VG

«Det er ikke tilfeldig at det er blitt oppdaget misdannelser hos tusenvis av barn av mødre som lever i områder der den brasilianske staten har tilsatt pyriproxyfen i drikkevannet. Helsedepartementet legger skylden på zika-viruset, mens de prøver å ignorere sitt ansvar og utelukke hypotesen om at det skyldes kjemikalier», skriver forskerne i en rapport.

Pyriproxyfen er ett av tolv typer insektmidler Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler mot fluer, mygg og kakerlakker, og er blitt brukt siden slutten av 1990-tallet. Middelet tilsettes i drikkevann i flere land, og dessuten i sitrusfrukter i Israel, Sør-Afrika, Spania og Italia. 90–95 prosent av insektmiddelet skilles ut gjennom urinen i løpet av 48 timer.

Insektgiften fremstilles av det japanske selskapet Sumitomo Chemical, som har samarbeidet med den amerikanske kjemikaliegiganten Monsanto. I USA selges middelet som loppekur for husdyr og sprayes på tepper for å drepe midd. Mikrokefali-tilfellene har inntruffet i områder i Brasil og i Fransk Polynesia der pyriproxyfen ikke tilsettes drikkevannet.

Saken fortsetter under videoen.

Dette sier helsemyndighetene

WHO skriver i en pressemelding at det ikke finnes bevis for at myggmiddelet er årsaken til at babyer blir født med underutviklet hjerne. Dette underbygges av tidligere forskning i USA og EU, skriver organisasjonen.

VG har foreløpig ikke fått en kommentar fra den argentinske legegruppen.

Tone Bruun, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, mener det er viktig å lytte til nye hypoteser, men betviler at kunnskapsgrunnlaget bak teorien holder vitenskapelig mål.

– Det er ikke grunnlag for å endre teorien om en sammenheng mellom zikafeber og mikrokefali nå. Pyriproxyfen har vært godkjent til slik bruk av WHO i mange år, og det har ikke vært påvist skadelige effekter, sier hun til VG.

Bruun advarer mot å stole blindt på påstandene.

– Slike insektmidler er viktige i bekjempelsen av potensielt dødelige sykdommer som malaria, dengue og andre myggoverførte sykdommer.

VG i Brasil: Ingen vet hvor lege Alice Vitoria (tre md.) vil leve

Påstand 2: Ikke tilfeldig at bare Brasil har mikrokefali-babyene

HJERNESKADET: Juan Pedro (to md.) er født med mikrokefali. Moren hans Daniele Ferreira dos Santos (29) ble trolig smittet av zika i slummen i Recife. Foto: Mattis Sandblad , VG

Den samme argentinske organisasjonen, som etter egne beskrivelser forsker på helseaspekter ved sprøytemidler, genmodifisering og annen «menneskelig inngripen i naturen», påpeker at det kun er Brasil som har tilfeller av mikrokefali. Dette underbygger teorien om at det ikke er zika-viruset som står bak, mener legene.

I Colombia er opp til 5000 gravide blitt smittet av zika, men ingen av babyene ble født med for liten hjerne, ifølge landets president Juan Manuel Santos.

– Zika-feber-utbruddet startet i Brasil, og er det landet med flest tilfeller – så man forventer at en eventuell økning i mikrokefali kommer senere i de andre landene. Det gjenstår å se. Overvåkningen av mikrokefali kan og være av ulik kvalitet i de forskjellige landene, understreker Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Påstand 3: Genmanipulert mygg er skurken

MYGGEKSPERT: Constancia Ayres (41) ved Fiocruz-instituttet forsker på hvilke myggarter som sprer zika-viruset. Foto: Mattis Sandblad , VG

Det britiske bioteknologiselskapet Oxitec har de siste årene utplassert flere millioner genmanipulert mygg i nordøstlige Brasil som et ledd i bekjempelsen av denguefeber. Det er snakk om hannmygg som er gjort steril gjennom bestråling. WHO mener metoden kan være effektiv også mot spredningen av zika-viruset.

De argentinske forskerne, med støtte hos en rekke nettforum, skriver på sin side at forsøket er katastrofalt, og at det tvert imot har ført til en større myggbestand som sprer virus.

Myggforsøkets episenter var i Piracicaba, over 273 mil fra zikas episenter Pernambuco. De fleste mygg flyr mindre enn én mil i løpet av sin levetid. Mygg er også blitt utplassert på Caymanøyene, i Malaysia og Panama uten å ha forårsaket problemer. Det er også verdt å vite at det kun er hunnmygg som stikker mennesker.

Påstand 4: Vaksine for gravide er årsaken

En kanadisk forskergruppe ved navn Centre for Research on Globalization hevder i en artikkel at mikrokefali kan skyldes Tdap, en utbredt vaksine mot kikhoste, stivkrampe og difteri. Ifølge forskerne er det aluminium i vaksinen som er blitt brukt i Brasil.

Zikaviruset: Ny abortdebatt i de rammede landene

Brasilianske helsemyndigheter innførte vaksinen for gravide i slutten av 2014. Den gis til alle kvinner – ikke bare til dem i området der zika har rammet hardest. Tdap er gis også til gravide i blant annet USA, og har ikke ført til mikrokefali der. I Norge inngår kikhostevaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

Les også

 1. Ny teori: Hjerneskade skyldes ikke zikavirus

  De mange tilfellene av mikrokefali i Brasil skyldes neppe det myggbårne zikaviruset, ifølge en gruppe argentinske leger.
 2. WHO: Zika-viruset er en global krise

  RECIFE (VG) Zika-viruset er en global folkehelsekrise. Det fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).
 3. Fly til Storbritannia sprøytes mot zikamygg

  Den britiske regjeringen har bestemt at fly som skal til Storbritannia fra zikarammede land sprøytes innvendig med…
 4. Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

  RECIFE (VG) Hun er en av flere tusen babyer i Brasil som er født med liten hjerne.
 5. Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

  RIO DE JANEIRO (VG) Velstående gravide i Brasil betaler en formue for å få utført illegal abort i frykt for at babyen…
 6. WHO slår global krisealarm: Leger uten grenser om zikaviruset:  Spørs om WHO har slått alarm raskt nok

  WHO slo mandag fast at zikautbruddet er en global krise. Morten Rostrup i Leger uten grenser mener alarmen kan ha kommet…
 7. Dallas: Pasient zika-smittet etter sex

  Amerikanske helsemyndigheter bekrefter at de behandler en pasient som har blitt smittet av det fryktede zika-viruset…
 8. Slik oppdaget de zika-viruset

  RECIFE (VG) I mai i fjor gjorde forskerteamet i Recife et funn på laben som de ikke hadde ventet.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Brasil
 3. Helse

Flere artikler

 1. Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

 2. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

 3. Slik oppdaget de zika-viruset

 4. Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

 5. Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

Fra andre aviser

 1. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 2. Sør-Afrika bekrefter første zikatilfelle

  Aftenposten
 3. Er det zikavirus i Thailand?

  Bergens Tidende
 4. Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

  Bergens Tidende
 5. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Bergens Tidende
 6. Gravide advares mot å reise til Amerika

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no