STOR INTERESSE: Her forlater den islandske statsministeren boligen til landets president etter et krisemøte. Foto: HELGE MIKALSEN

Islands statsminister ba presidenten om lov til å utlyse nyvalg - fikk nei

BESSTADIR (VG) Tirsdag ba Islands statsminister presidenten i landet om lov til å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg. Det spørsmålet fikk han nei på.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse som VG var tilstede på tirsdag kom det frem at tidlig samme dag besøkte statsministeren presidenten Ólafur Ragnar Grímsson hjemme med et brev han ønsket en signatur på. I brevet ba statsministeren om lov til å utlyse nyvalg.

– Det sa jeg nei til fordi jeg ikke kan gå god for det så lenge statsministerens parti ikke har flertall i alltinget, sier Ólafur Ragnar Grímsson.

Grimsson forklarer pressen at Gunnlaugsson først må lage en avtale med samarbeidspartiet Selvstendighetspartiet og finansminister Bjarni Benediktsson. Først dersom partiet er enig i at det bør utlyses nyvalg, kan dette gjennomføres.

VG PÅ ISLAND: Foto: Helge Mikalsen. Skrivende: Jostein Matre

Det er første gang i Islands historie at presidenten har sagt nei til statsministerens bønn om å skrive ut nyvalg.

Etter et krisemøte hjemme hos presidenten tidligere i dag, forlot den hardt pressede statsministeren Sigmund David Gunnlaugsson møtet uten å svare på spørsmål fra de fremmøtte journalistene.

Presidenten: – Jeg ble presset opp i et hjørne

På Island er det ikke tradisjon for at presidenten snakker med media. Det har han derimot gjort i dag som følge av Facebook-meldingen statsministeren postet på veggen sin tidligere i dag.

– Jeg ble presset opp i et hjørne, noe jeg ikke liker. Derfor måtte jeg snakke med media, sier presidenten.

Han var kraftig irritert og likte tydlig ikke situasjonen han har blitt satt i, forteller VGs journalist på Island.

Det var rett før dagens møte at statsminister Gunnlaugsson skrev at han ville åpne for nyvalg på sin Facebook-side. Det skjedd etter et møte med regjeringssamarbeidspartneren Selvstendighetspartiets leder og finansminister Bjarni Benediktsson.

Både presidenten, som var i USA på en privat forretningsreise, og finansministeren, Bjarni Benediktsson, som var der på ferie, landet i morgentimene tirsdag på Island. Det melder blant andre den islandske avisen Morgenbladet.

Den islandske statsministeren skriver også at han ikke frykter velgernes dom:


«Jeg er stolt av mitt arbeid i politikken og er ikke redd for velgernes dom, om det blir nå eller senere. Jeg er også stolt av min kone og integriteten og selvoppofrelsen hun alltid har vist,» sier han i Facebook-innlegget.

Les alt om gigantlekkasjen her

Til avisen sa president Grimsson at det politiske situasjonen på øya er alvorlig.

Les: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Finansministeren har i likhet med statsminister Gunnlaugsson og landets innenriksminister, Olöf Nordal, innrømmet å ha kontrollert eller vært deleier i selskaper i skatteparadis. Alle nekter imidlertid for å ha gjort noe galt.

Les også: Frykter økt skatt for de som ikke jukser

Hele 29.185 personer hadde tidligere idag skrevet under oppropet som krever at den islandske statsministeren, Sigmund Davíd Gunnlaugsson, må gå av. Det betyr at listen har fått hele 7000 nye underskrifter det siste døgnet. Island har i alt rundt 327.000 innbyggere.

Nekter å gå av

Islendinger i hopetall demonstrerte mandag kveld og krevde statsministerens avgang etter Panama-avsløringene. Gunnlaugsson nektet imidlertid mandag å gå av. Han beklaget imidlertid et TV-intervju som han i fullt sinne forlot.

Også tirsdag ettermiddag er det varslet nye demonstrasjoner utenfor det islandske parlamentet, Alltinget.

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kom det frem at den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de islandske bankene som kollapset under finanskrisen, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.

Både Birgitta Jonsdottir fra Piratpartiet, som for tiden er Islands største parti på meningsmålingene, og Islands tidligere statsminister Jóhanna Sigurdardóttir har uttalt at Gunnlaugsson bør gå av umiddelbart.

Ønsket betaling for lister: Anonym ville selge norske skatteparadis-navn til skattemyndighetene

Siden de islandske regjeringspartiene har flertall i Alltinget, er det uklart hvilke konsekvenser mistillitsforslaget kan få.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder