RISAVLING: Bønder jobber på rismarker sør for Manila på Filippinene i oktober 2015. Forskere frykter for at avlinger av hvete og ris vil reduserers drastisk som følge av klimaforandringer.

RISAVLING: Bønder jobber på rismarker sør for Manila på Filippinene i oktober 2015. Forskere frykter for at avlinger av hvete og ris vil reduserers drastisk som følge av klimaforandringer. Foto: Noel Celis , Afp

Ny studie: Klimaforandringer
kan føre til 500.000 flere dødsfall

Endringer i verdens matproduksjon vil få alvorlige konsekvenser for folks helse, ifølge en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Studien er ifølge tidsskriftet den første til å vurdere hvordan klimaforandringene vil påvirke sammensetningen av kosthold og kroppsvekt – og hvor mange dødsfall dette kan føre til i 2050.

Forskerne ved Universitetet i Oxford mener klimaforandringer vil føre til at tilgangen på mat vil reduseres med en tredjedel sammenlignet med i dag.

Per person vil det utgjøre 3,2 prosent, eller 99 kcal, mindre enn det vi får i oss i dag. Inntaket av frukt og grønt vil reduseres med fire prosent, mens kjøttforbruket vil reduseres med 0,7 prosent.

Selv om endringene kan fremstå som små, mener forskerne det kan føre til ytterligere 529.000 dødsfall i 2050.

– Våre resultater viser at selv en beskjeden reduksjon i tilgjengelig mat per person kan endre energiinnholdet og sammensetningen av kostholdet. Disse endringene vil ha store konsekvenser for helsen, sier Marco Springmann, som har ledet studien, i en pressemelding.

Les også: Slik har jorden forandret seg de siste 18 årene

Han viser til at det er risikofaktorer knyttet til eksempelvis høyt kjøttforbruk, lavt inntak av frukt og grønnsaker og overvekt.

– Dette øker forekomstene av ikke-smittsomme sykdommer som hjertesykdom, hjerneslag og kreft. Det øker også forekomstene av muligheten for å dø av disse sykdommene.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Land som Kina, India og Vietnam vil bli hardest rammet, men også europeiske land som Hellas og Italia ligger høyt oppe på listen av dødsfall per innbygger, ifølge studien.

I rapporten sammenligner forskerne funnene med en fremtid uten klimaforandringer, der man spår at matproduksjonen vil øke og dermed forhindre 1.9 millioner dødsfall.

Les: Disse ti tiltakene kan redde klimaet

Nå maner forskerne til handling:

De mener utslippskutt kan redusere klimarelaterte dødsfall med mellom 29-71 prosent, avhengig av hvor omfattende tiltakene er.

– Offentlige helseprogram som har som mål å forhindre og behandle vekt – og kostholdsrelaterte risikofaktorer, for eksempel ved å øke inntaket av frukt og grønnsaker, må styrkes for å redusere effekten av klimarelaterte helseproblemer, sier Springmann.

FNs klimapanel advarte i fjor om at klimaendringene vil føre til dårligere tilgang til mat og vann. Avlinger av hvete, ris og mais vil bli redusert mange steder, mens klimaendringene for noen vil være positive.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder