SELVSIKKER: Donald Trump tror han kan vinne presidentvalget i USA uten støtte fra partifellene. Her fotografert sammen med sin sønn Eric etter seieren i nominasjonvalget i Nevada. Foto: Thomas Nilsson VG

Trump mener han ikke trenger et samlet parti

Mange tar til orde for at Det republikanske partiet må samle seg bak Donald Trump om han skal vinne presidentvalget i november. Hovedpersonen selv sier han ikke trenger støtte fra partifellene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En økende andel republikanere – blant andre Mitt Romney og Bush-familien – har

gjort det klart at de ikke kommer til å støtte Trumps forsøk på å bli USAs neste president.

Dersom han blir partiets kandidat til valget, står mangemilliardæren trolig overfor en knalltøff kamp for å slå Demokratenes sannsynlige kandidat Hillary Clinton. Men Trump tror han kan vinne uten støtte fra de sentrale skikkelsene i Det republikanske partiet.

Lut lei: Så lei er Hillary av Trump

– Må partiet være samlet? Jeg mener faktisk ikke det. Jeg er veldig annerledes enn alle andre, kanskje, som har forsøkt å bli president, sier Trump i et intervju med ABC News , som sendes i sin helhet på TV søndag.

– Jeg tror det hadde vært bedre om vi var samlet. Det ville vært noe bra ved det. Men jeg mener ikke at partiet faktisk må være samlet i tradisjonell betydning, fortsetter den kontroversielle eiendomsmogulen.

Vil stjele Sanders-velgere

Trump mener han appellerer til velgere på begge sider av den amerikanske politikken, og at han kan vinne presidentvalget ved å ta mange stemmer fra Demokratene når Clinton – sannsynligvis – blir utnevnt som kandidat.

– Jeg kommer til å ta millioner av stemmer fra Demokratene. Jeg kommer til å få Bernie Sanders' folk til å stemme, fordi de liker meg når det kommer til handel, hevder han.

Trump: Bedt om å ikke spille Stones-låter – gir blaffen

Trump har flere ganger uttalt at Sanders blir behandlet dårlig av Det demokratiske partiet, og at han bør stille som uavhengig kandidat. Etter tirsdagens nominasjonsvalg i Indiana, som førte til at Ted Cruz og John Kasich trakk seg og etterlot Trump alene i det republikanske nominasjonsfeltet, tvitret han:

– For en flott kveld vi fikk. Så interessant at Sanders slo Hillary. Det dysfunksjonelle systemet er totalt rigget imot ham.

Mangler kjerneverdier?

De siste dagene har flere sentrale medlemmer av Det republikanske partiet uttalt at de ikke engang kommer til å stemme på Trump under presidentvalget i november. Lederen av Representantenes hus, Paul Ryan, «nøyde» seg med å si at han ikke er klar for å støtte ham ennå.

– Det republikanerne ønsker å se, er at vi har

en kandidat som holder våre standarder. Jeg tror de konservative ønsker å vite om han har våre verdier og prinsipper, sa Ryan, som riktig nok har invitert Trump til et møte for å diskutere saken i neste uke.

USA-kjenner om taco-tweet: – Han er sleip som en ål

Jeb Bush, som tidligere i år måtte gi tapt for Trump nominasjonskampen, har slått fast at han verken vil stemme på Trump eller Clinton.

– Donald Trump har ikke vist riktig sinnelag eller karakterstyrke. Han har ikke vist respekt for grunnloven. Og han er ikke en konsekvent konservativ. Dette er grunner til at jeg ikke kan støtte hans kandidatur, skrev Bush, sønn og bror av tidligere presidenter, på sin Facebook-side.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder