FLYKTER FRA FORFØLGELSE: Tusenvis av Myanmars etniske minoritet rohingyaene flykter fra vold og nedbrente hjem, mot Bangladesh. Ifølge kilder skal flere hundre være drept. Foto: Bernat Armangue/AP AP
FN stanser mathjelp til voldsherjet delstat i Myanmar
Verdens matvareprogram (WFP) har besluttet å midlertidig stanse forsyningene til Myanmars voldsherjede delstat Rakhine.
Hjelpeorganisasjoner, inkludert WFP, har flere ganger blitt anklaget av myndighetene i Myanmar for å gi matrasjoner til militante rohingya-opprørere, hvis angrep mot politistillinger den 25. august var starten på den nye voldsbølgen i landet.
Hjelpeorganisasjonene blir rutinemessig anklaget for å være partiske overfor rohingyaer, og den nye volden fører til sikkerhetsbekymringer for hjelpearbeiderne i Rakhine.
–Alle hjelpeoperasjoner fra Verdens matvareprogram er suspendert som følge av manglende sikkerhet. Dette påvirker 250.000 internt fordrevne og andre sårbare folk, heter det i en uttalelse fra WFP.
Rundt 120.000 mennesker, hovedsakelig sivile rohingya-muslimer, har vært avhengige av nødhjelpen som har blitt delt ut ved leire siden 2012, da religiøse opprør satte i gang en krise som igjen er i ferd med å prege Rakhine.
Les mer her: Burmakomiteen: Liten militant rohyngia-gruppe saboterer politisk løsning
Landsbyer i brann
Flere enn 2.600 hus er brent ned i de rohingya-dominerte områdene av Myanmar den siste uken, melder landets regjering ifølge Reuters.
Det er ikke enighet om hvem som står bak ildspåsettelsene, men regjeringen legger skylden på den relativt ukjente gruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA).
Flyktninger som er ankommet fiskelandsbyen Shah Porir Dwip i Bangladesh beskriver bombeangrep og at mennesker blir brent levende.
– Vi flyktet til Bangladesh for å redde livet. Militæret og ekstremister setter fyr på oss, dreper oss og brenner landsbyene våre, sier flyktningen Karim, som bare vil oppgi fornavnet sitt, til nyhetsbyrået AP.
– Militæret har lagt alt i grus. Etter at de drepte noen av rohingyaene, brant de husene og forretningene deres, fortsetter han.
De siste fem årene har delstaten vært delt mellom etniske og religiøse skillelinjer, men den pågående volden er den verste hittil.
Bakgrunn: Slått, voldtatt, drept og brent: Dette må du vite om rohingyaene
Helikoptre i Bangladesh
I en uttalelse sent fredag anklager utenriksdepartementet i Bangladesh Myanmar for å krenke luftrommet deres.
Ifølge Bangladesh har helikoptre fra Myanmar flere ganger trengt seg inn i luftrommet over et sørøstlige distriktet Cox's Bazaar søndag, mandag og fredag. Hit har mange av rohingya-muslimene flyktet.
Bangladesh advarer om konsekvensene hvis overtredelsene gjentar seg.
– Disse tilfellene av krenkelse av Bangladesh sitt luftrom er en klar motsetning til det gode naboforholdet vi skal ha, og kan føre til en uønsket situasjon, heter det i uttalelsen.
Myanmar har foreløpig ikke svart på advarslene fra nabolandet.
Flykter fra vold
Nærmere 60.000 rohingya-muslimer har flyktet over grensa mellom Myanmar og Bangladesh siden 25. august, etter at nærmere 400 mennesker ble drept i angrep og motangrep mellom rohingya-opprørere og sikkerhetsstyrker i Rakhine, ifølge FN. Det siste døgnet har trolig flere enn 10.000 krysset grensen.
Mange andre er fanget i grenseområdet mellom de to landene, i påvente av husly, mat og sikkerhet. Dusinvis har omkommet mens de har forsøkt å krysse grenseelven NAF mellom Myanmar og Bangladesh.
Rundt en million rohingyaer bor i det buddhistdominerte Myanmar, der minoriteten er ilagt restriksjoner på sin bevegelsesfrihet. Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.
(©NTB)
Les også
Slik er Texas før og etter ekstremværet
Én av ti bygninger i Houston er ødelagt og minst 50 personer mistet livet i monsterorkanen Harvey som herjet i Texas.Rekordmye kokain i Colombia: Derfor dyrker «Anibal» koka
CAUCA (VG) I to skjulte skur på eiendommen til Delio «Anibal» Utima fremstiller kriminelle bander kokain.Peter Madsen ble filmet kun timer før Kim Wall-seilasen
Et australsk filmteam intervjuet den drapssiktede 46-åringen…
Mer om
Flere artikler
Rohingya-opprørerne erklærer våpenhvile i Myanmar
Rohingya-folket demonstrerer mot volden som har drevet tusenvis på flukt
Hundretusener på flukt fra Myanmar: – Det er ingen tvil, dette er etnisk rensing
Suu Kyi om rohingya-volden: – Vi fordømmer alle brudd på menneskerettighetene
Desperate samtaler med familien i Myanmar: – De brenner våre hus, og de brenner mennesker
Fra andre aviser
Erdogan anklager Myanmar for «folkemord»
AftenpostenRohingya-opprørere erklærer våpenhvile i Myanmar
Bergens TidendeSky News: Avtale om retur av rohingyaer
Bergens TidendeRohingya-opprørere erklærer våpenhvile i Myanmar
AftenpostenRohingya-opprørere erklærer våpenhvile i Myanmar
AftenpostenFN-granskere mener Myanmars generaler har begått folkemord
Bergens Tidende