Britisk islamist til VG: Forsvarer journalistdrap

LONDON/OSLO (VG) Den radikale islamisten Anjem Choudary mener vestlige journalister driver med krigshissing og er ansvarlige for angrep på muslimer.

Publisert:

Den omstridte islamisten Anjem Choudary blir omtalt som hatpredikanten fremfor noen i det radikale islamske miljøet i England, og har bånd til Norge gjennom den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

I et intervju med VG sier han at avkappingen av journalisters hoder kan være tillatt i henhold til islamsk sharialov. Intervjuet ble foretatt etter det brutale drapet der den amerikanske journalisten James Foley fikk hodet skåret av, men før det samme skjedde med hans medfange – også en amerikansk journalist.

– Muslimer ser ikke på distinksjonen mellom sivile og militære på samme måte som vestlige, i hvert fall hvis man snakker om muslimer på slagmarken. Hvis du stemmer på Obama, og Obama sender flere soldater til oss, da hjelper og medvirker du til regjeringen, sier Choudary til VG.

Han mener journalister også er ansvarlige for angrep på muslimer, deriblant IS, i media. Han rettferdiggjør også de spesifikke handlingene bortføring og henrettelse, og hevder at sharia tillater tre alternativer i en gisselsituasjon: løsepenger, fangeutveksling eller døden.

– Når det gjelder en som er journalist, en som har rapportert – og vi kjenner alle til den vestlige rapporteringen om Gaza, hvordan 2000 mennesker er blitt drept er selvforsvar for jødene, ifølge amerikanske journalister – jeg mener dette må tas med i betraktningen også. Til slutt, jeg tror dette spesielle individet ble holdt fanget i rundt to år, og muslimene ga tilbudet om å bytte ham eller betale løsepenger, men amerikanerne ville ikke spille ball. I stedet foretrekker de å skape bilde av at de er tøffe og at det ikke spiller noen rolle hva kostnaden er når det gjelder livene til deres egne sivile, sier Choudary.

VG+:Hva får et menneske til å gjøre dette?

– Media slår på krigstrommen

BESTIALSK DRAP: Dette bildet er hentet fra det som skal være en video som viser det bestialske drapet på journalisten Steven J. Sotloff. Videoen skal være produsert og publisert av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Foto:,Ap

– Dessuten trenger vi ikke journalister lenger. Alle har et kamera på sin egen telefon, og kan fremskaffe førstehåndsinformasjon. Hvorfor skal vi stole på VGTV eller CNN når folk faktisk filmer selv og legger det ut på sosiale medier? Det kan være ett eller to unntak, men det generelle inntrykket er at vestlige medier er ute etter å demonisere muslimer.

– Mange vil være uenig i deg, og si at man trenger journalister i en krigssone for å avdekke hva som skjer for eksempel i Syria og Irak. Er det ikke problematisk at en som faktisk har dekket overgrep mot muslimer blir drept på en så brutal måte?

– Jeg er helt uenig med deg. Det var de samme vestlige journalister som sa at jødene forsvarer seg selv når de dreper over 2000 i Gaza. Det var de samme journalistene fra CNN, Fox News og kanskje Norge, som sa at det var 40.000 yezidier på det fjellet. Så ble det 20.000. Så ble det ti og fem tusen, så ble det noen hundre, og så viser det seg at de bodde der i utgangspunktet i landsbyer. Propagandaen som blir begått, og hvorpå folk blir drept, hus blir bombet og folk blir halshugget av disse bombene. Dette er forferdelig! Media er høyrehånden til regimene, de som egger til krig. De slår på krigstrommen. De fremmer og sprer ideene til sine regjeringer, som er totalt fabrikkerte, hevder Choudary.

– Hold dere unna muslimske land

– Media har mye å stå til rette for. Og du vet, som jeg sier, i den muslimske verden gjør man ingen forskjell på sivile og militære. Media kommer alltid med propaganda og portretterer det alltid som at amerikanerne kjemper for frihet og demokrati. Det er ikke sant, og jeg svelger ikke unnskyldningene om at disse folkene gjør noe objektivt, sier han til VG.

Han hevder derimot at vestlige medier ikke bryr seg om å rapportere om hvilke overgrep som blir begått mot muslimer verden over, og nevner blant annet Tsjetsjenia og Kina, foruten Irak og Afghanistan.

– Som sagt skiller ikke muslimer mellom sivile og militære, inkludert journalister, så det beste for vestlige journalister vil være å holde seg unna muslimske land, sier Choudary til VG.

BAKGRUNN: Slik ble IS-lederen verdens farlige mann

Støtter «kalifatet»

Islamisten uttrykker støtte til den såkalte «islamske statens» opprettelse av et kalifat.

– Det er ingen tvil om at kriteriene for kalifatet er oppfylt, påstår han.

Den islamistiske predikantens oppildnende retorikk og tallrike opptredener i media har gitt ham høy synlighet i Storbritannia, men det er usikkert hvor mange britiske muslimer som egentlig støtter ham. Han vil heller ikke si noe om hvor mange som er med i organisasjonen hans.

Den britiske organisasjonen Hope not Hate har karakterisert Choudarys gruppe som den «største porten til terrorisme i britisk historie».

En av mennene som angrep og drepte den britiske soldaten Lee Rigby i Woolwich i 2013, var en av Choudarys studenter, og deltok på møter i organisasjonen hans – som myndighetene nå har forbudt.

Avviser bånd til Syria-krigere

TALER: Anjem Choudary fotografert under en demonstrasjon mot undertrykking av muslimer i Kina i november 2013. Foto:,wenn.com

Anjem Choudary avviser påstandene som er blitt fremsatt i britiske medier om at han skal ha inspirert europeiske muslimer til å reise for å drive hellig krig i land som Syria og Irak.

– Det er rapporter fra organisasjoner som Hope not Hate, som har mer hat enn håp i seg, som hevder at jeg står bak at 500 personer har reist fra Europa. For det første, hvis det faktisk var sant, ville jeg tro at politiet var de første som fant det ut, ikke media. For det andre, folk reiser ikke ut fordi Mr. Choudary sier «reis ut», sier Choudary og fortsetter:

– De reiser fordi de ser lidelsene til muslimer rundt i verden. De ser hva som skjer i Gaza, i Syria. Til nå er 200.000 drept av regimet i Syria. Dét er motivasjonsfaktoren – ikke at jeg gir en forelesning i islam og folks rett til å forsvare seg selv. Ingen har til nå sagt at de er i Afghanistan eller i Syria fordi «bror Anjem har sagt at jeg må dra dit» eller «fordi jeg ble inspirert av det han sier».

– Innflytelsesrik figur

Raffaello Pantucci er seniorforsker med terrorisme og radikal islam som spesialområde ved Royal United Services Institute for Defence and Security Studies i London.

Han sier Choudary er en innflytelsesrik person i enkelte miljøer.

– Han er en innflytelsesrik figur i enkelte unge muslimske miljøer. Sikkerhetstjenestene følger nøye med på han, og organisasjonen hans er blitt forbudt. Han er derfor veldig forsiktig med hva han sier offentlig nå, sier Pantucci til VG.

Les også

 1. Foleys familie går ut med e-post fra IS

  En uke før henrettelsen varslet terrororganisasjonen IS at James Foley ville dø på grunn av amerikanernes luftangrep i…
 2. Obama sender flere soldater til Irak: - Han er svært forsiktig

  USAs president Barack Obama får kritikk fra egne partifeller for håndteringen av den svært dramatiske situasjonen med…
 3. Barack Obama om halshugging av amerikansk journalist: - Deres grusomme handlinger samler oss

  USAs president Barack Obama fordømmer Islamsk Stats…
 4. - Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!

  Faten Mehdi Al-Hussaini er svært glad for oppmøtet på kveldens demonstrasjon i Oslo - og svært sint på IS og deres…
 5. Muslimer om Ubaydullah Hussain: Fremmer uro og hat

  Svært få norske muslimer deler Ubaydullah Hussains syn, sier muslimer VG har snakket med på gaten i Oslo.
 6. FN-delegasjon til Irak for å granske IS

  FNs menneskerettighetsråd fordømmer handlingene til islamistgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.
 7. Britisk Khadijah: Hun ønsker å bli første kvinne til å halshugge vestlige fanger i Syria

  Den kvinnelige jihadisten Khadijah Dare feiret det brutale drapet på James Foley på Twitter, og sier hun skal utføre…
 8. Faten (19) i VGTV-intervju: – Må hele tiden forsvare at jeg er muslim

  Faten Mahdi Al-Hussain (19) forteller at to av hennes onkler ble drept da de sto opp mot Saddam-regimet.
 9. Tidligere gissel drar kjensel på bøddelen som drepte Foley

  Mens USA fortsetter angrepene mot IS i Nord-Irak, har en fransk journalist som ble holdt fanget sammen med Foley sagt…
 10. Krigen mot onlinejihadistene

  Med en egen IS-app og en gjennomtenkt plan ble drapet på en uskyldig mann spredd i sosiale medier på rekordtid.
 11. Bøddelen skal være leder av gisselgruppe kalt «The Beatles»

  Mannen som på bestialsk vis tok livet av James Foley skal ha tilhørt en gruppe kalt «The Beatles», ifølge britiske…

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder