VALGKAMP: Donald Trump reiser rundt i hele USA for å gjøre valgkamp. Her fra Cumberland Valley High School i Mechanicsburg i Pennsylvania mandag 1 august. Foto: Evan Vucci AP

Trump hevder presidentvalget rigges

Hillary Clinton leder stort på siste meningsmåling fra CNN

Donald Trump frykter at det amerikanske presidentvalget rigges, men la ikke fram bevis for påstanden. På et annet valgmøte mandag kalte han Hillary Clinton «djevelen».

  • Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var i et valgmøte i Ohio at «The Donald» fyrte løs.

– Jeg er redd for at valget kommer til å bli rigget. Jeg må være ærlig, sa Donald Trump til de frammøtte i den viktige delstaten.

Trump siterer som bevis for sin oppsiktsvekkende påstand at han har hørt «mer og mer» som tyder på at det amerikanske presidentvalget er rigget, skriver CNN.

Les også: Krise for Trump etter angrepet på Khan-familien

Demokratisk epost-skandale

Tiraden kom under et angrep på demokratiske Bernie Sanders som fikk kjeft for å støtte Hillary Clinton. Årsak: epost-skandalen hvor det ifølge Trump kom fram at valgprosessen var rigget mot den sosialistiske utfordreren. Ifølge CNN kan dette være en strategi for å lokke misfornøyde Bernie-tilhengere til Trump.

Samme dag gikk han også ut og kalte Hillary Clinton «djevelen» på et annet valgmøte. Denne gangen i Mechanicsburg i Pennsylvania, skriver The Guardian.

Litt senere brukte han Sanders i et intervju med Fox News-verten Sean Hannity for å underbygge at systemet er rigget. Wikileaks-skandalen avslørte angivelig at toppene i det demokratiske partiet jobbet for å få Hillary innvalgt på bekostning av Sanders.

Angrepene kom like etter offentliggjøringen av CNNs siste meningsmåling. Her har Hillary Clinton skutt fart forbi Trump, med 52 prosent som vil stemme for henne og 43 prosent som sier at de vil stemme for Trump.

Bakgrunn: Slik rammer epost-skandalen Hillary Clinton

Truer demokratisk tradisjon

I intervjuet med Hannity ber han republikanerne følge nøye med.

– Jeg forteller deg at vi må være forsiktige 8 november, fordi det valget blir rigget. Jeg håper republikanerne følger nøye med ellers blir det tatt fra oss, sier Trump.

I deler av pressen blir det reagert kraftig på Trumps påstander.

«Trumps oppsiktsvekkende påstand - som han ikke umiddelbart understøttet med bevis - vil om det blir mer enn bare en tilfeldig kommentar se ut til å true tradisjonen med fredelige valg og utfordre selve essensen i en rettferdig demokratisk prosess», skriver Chicago Tribune.

Leste du denne? Trump kan anerkjenne Krim som russisk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder