ÅSTEDET: Onsdag ble en kvinne drept, og fem skadet, i Londons gater. Den antatte gjerningsmannen, en 19-åring med norsk statsborgerskap, sitter i politiets varetekt. Politiet tror psykiske problemer er årsaken til angrepet. Foto: Daniel Leal-olivas, AFP

Nabo om London-angriperen til VG: – Han var en snill gutt

LONDON (VG) En nabo av den norsksomaliske knivmannen  sier til VG at de sliter med å forstå hvordan 19-åringen kan ha hatt noe å gjøre med det brutale angrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En amerikansk kvinne i 60-årene ble drept i angrepet og fem andre skadet. Torsdag bekreftet politiet at en mann med norsk statsborgerskap, med somalisk bakgrunn, er arrestert og mistenkt for knivangrepet.

Det var klokken 22.33 onsdag kveld at politiet i London fikk melding om at en mann gikk til angrep på folk med kniv ved Russel Square.

Mannen ble fredag kveld identifisert som 19 år gamle Zakaria Bulhan av britisk politi. Han er ifølge politiet siktet for å ha drept en kvinne og fem mordforsøk, etter knivangrepet.

Bakgrunn: Kvinne drept i knivangrep i London

VG har pratet med naboen til den mistenkte, Parmjit Singh (36). Han bor i samme murhus som 19-åringen og hans familie.

– Jeg har bodd her i 30 år og jeg er fullstendig i sjokk over at noen her i gaten kan være involvert i noe sånt som drap og knivstikking. Vi er veldig skuffet og sjokkert. Vi strever fortsatt med å forstå at det i det hele tatt kan være mulig at han har noe med dette å gjøre, sier Singh til VG.

NABO AV DEN MISTENKTE: Parmjit Singh (36). Foto: NORA THORP BJØRNSTAD

Naboen forklarer at han alltid har sett på den mistenkte og hans familie som en helt ordinær familie.

– Han hang alltid rundt i området, spilte basket og fotball med søsteren sin. Han var en snill gutt, og vi kjente aldri til at han var involvert i noe dårlig.

Ifølge britisk politi skal «psykiske helseproblemer» være en sannsynlig grunn til angrepet. Den mistenkte 19-åringen skal ifølge naboer ha slitt med psyken over lengre tid.

Psykisk ustabil

En nær venn av familien sier 19-åringen ringte en ambulanse for seks måneder siden, fordi han hadde forsøkt å ta livet sitt. Dette skal ifølge vitnet ha vært tredje gang på kort tid han ringte etter nødhjelp av samme grunn.

– Han en er snill gutt, han har aldri laget noe trøbbel. Han har vært veldig syk. Han ville ta livet av seg. Jeg så moren hans med en ambulanse utenfor leiligheten deres og hun sa at sønnen hadde ringt etter den fordi han ville ta selvmord, forteller familievennen til avisen The Times.

Også naboen VG prater med sier at det er godt mulig at den mistenkte kan ha vært psykisk syk.

– Det er godt mulig, men det må ha vært noe bare han og familien visste om. Det var ikke noe som var åpenbart for oss som bor her. Først tenkte jeg at jeg aldri hadde sett noen tegn til mental sykdom hos ham, men nå som jeg ser hva som kan ha skjedd, og tenker mer på det, så tror jeg at han i alle fall var litt av en ensom ulv. Han hadde ikke mange venner, og var alene hvis han ikke var sammen med broren eller søsteren sin, sier Singh.

Ingen er hjemme i leiligheten til den mistenkte når VGs reporter er på stedet.

– Leiligheten er blir undersøkt av politiet nå, så frem til politiet er ferdig med sitt arbeid, har ikke familien lov til å være der. Vi vet ikke hvor de er, sier naboen.

– Vi har forsøkt å ta kontakt med dem for å tilby vår hjelp og støtte, men dessverre har vi ikke kommet i kontakt med noen av dem. Vi skjønner at de må være veldig ute av seg nå, de har det nok vondt nå når sønnen er i varetekt.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalister her.

BEVÆPNET POLITI: Dagen etter angrepet, torsdag, gikk politi med våpen ved åstedet. Foto: Neil Hall Reuters

– Han holdt en liten kjøkkenkniv

Vitnebeskrivelser fra åstedet på onsdag forteller om en angrepsmann som var stille mens han stakk forbipasserende med kniv.

– Han holdt en liten kjøkkenkniv. Han var helt rolig og stille, forteller 18 år gamle Yovel Lewkowski til israelske Y-Net.

Da politiet kom til stedet, kun seks minutter etter, skal han oppførsel ha endret seg drastisk.

– Han løp. Politiet prøvde å stoppe han, men han løp forbi. De brukte elektrosjokkvåpen og han snublet og falt. Han skrek i rundt ti minutter. Seks eller åtte politimenn måtte til for å holde han nede, forteller Oscar Kayson (54), et vitne til knivstikkingen til The Times.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder