KROKO-KRISE: Flere av krokodillene på Cocodrilos Continental i Honduras, her avbildet i oktober, har allerede dødd etter at gården ikke lenger har råd til å mate dyrene. Foto: Orlando Sierra , Afp

10.000 krokodiller risikerer å sulte i hjel i Honduras

Tusenvis av sultne krokodiller på en gård i Honduras har nesten ikke fått mat de siste ukene. Milliardæren som eier gården blir beskyldt for å hvitvaske penger for narkosmuglere.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

En av landets største hvitvaskingssaker noensinne har fått store konsekvenser for krokodillefarmen Cocodrilos Continental like utenfor byen San Pedro Sula.

Gårdens eiere, den mektige Rosenthal-familien, har ifølge amerikanske skattemyndigheter tjent seg rike på å hvitvaske penger for kriminelle. Nå har myndighetene i Honduras tatt beslag i flere av familiens verdier og fryst bankkontoer i Rosenthals egen bank Banco Continental.

Finansnettstedet Bloomberg anslår at Rosenthal-familien er god for i underkant av seks milliarder kroner.

– Krokodillene og løvene dør av sult. Det gjør vi også, fordi vi ikke har fått utbetalt lønn på to uker, sier en av de ansatte på krokodillefarmen til nyhetsbyrået AFP.

– Førti dyr har allerede dødd. De ble lagt i kasser, før de ble fraktet bort og begravet.

Husker du? Drammenser (22) tatt med krokodille på toget

– Spiser en halv hest daglig

Flere dyrevelferdsorganisasjoner har den siste tiden jobbet med å frakte kjøtt til de sultne krokodillene. Ifølge nyhetsbyrået AP har man siden søndag lyktes med å skaffe cirka ti tonn kjøtt til dyrene, men dette blir å regne som en midlertidig løsning da krokodillene totalt spiser i overkant av fire tonn kjøtt hver eneste dag.

I forrige uke ga viltmyndighetene i landet 1,5 tonn kyllingkjøtt til gården. En anonym ansatt omtaler mengden som en dråpe i havet.

– 1,5 tonn er ikke mye, fordi en krokodille spiser det som tilsvarer en halv hest daglig, sier vedkommende til AFP.

Fått med deg denne? Ambisiøs pytonslange spiste krokodille

Samtidig skal frustrerte ansatte også ha krevd å få utbetalt lønn, før de vil mate dyrene med maten som blir levert.

Ifølge AP hevder familiens selskap at gården eksporterer krokodillekjøtt og -skinn til USA, samtidig som de også er opptatt av å ta vare på dyrene.

Antonio Meija, som jobber for Rosenthal-familien, påstår derimot at gården kun har solgt kjøtt og skinn ved to anledninger siden stedet åpnet i 1989.

Se bildet: Monsterkrokodille fanget etter flere ukers intens jakt

Saken fortsetter under bildet.

KNASKER KVIST: Da AFPs fotograf besøkte krokodillefarmen i Honduras i forrige måned, tygde denne sultne krokodillen på en kvist. Foto: Orlando Sierra , Afp

Pågrepet i Miami

Rosenthal-familien er regnet som en av de mest innflytelsesrike i Honduras. Faren Jaime (79) var visepresident i landet fra 1986 til 1989, mens sønnen Yani hadde en ministerstilling fra 2006 til 2009.

I oktober ble nevøen til 79-åringen, Yankel Rosenthal, pågrepet av amerikanske politi i Miami. Amerikanske skattemyndigheter tror familien også har gjemt unna store verdier i USA.

I en e-post til Bloomberg, bekrefter Jaime at det befinner seg minst 10.000 krokodiller på gården, men sier ikke noe spesifikt om situasjonen til dyrene. Han benekter samtidig alle beskyldninger.

– Vi er sikre på at vi vil vinne en rettssak, fordi beskyldningene mot oss ikke stemmer. Vi vil kjempe hardt og håper, med hjelp fra Gud, at sannheten vil seire.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder