Både Russland og USA anklages for sykehusangrep i Syria

Flere titalls mennesker skal ha blitt drept da fem sykehus og to skoler ble bombet nord i Syria mandag. Det ene sykehuset ble totalskadd, opplyser Leger Uten Grenser (MSF).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier mandag kveld at nær 50 sivile er drept og mange flere skadet i rakettangrepene mot min fem sykehus og to skoler nord i Syria.

Assisterende talsmann Farhan Haq sier flere barn er drept i angrepene. Ban Ki-moon kaller angrepene «åpenbare brudd på internasjonal rett», ifølge Associated Press.

Mego Terzian, MSFs president i Frankrike, sier enten Russland eller Syria står bak angrepet mot det MSF-støttede sykehuset i Marat al Numan i den nordøstlige provinsen Idlib. Minst sju pasienter og ansatte ble drept, mens minst åtte MSF-ansatte er savnet etter bombingen mandag morgen.

– Ødeleggelsen av sykehuset innebærer at 40.000 mennesker fratas tilgang til helsehjelp i denne konfliktsonen, sier Massimiliano Rebaudengo, som leder MSFs innsats i Syria og Tyrkia.

I en fersk uttalelse fra USAs utenriksdepartement oppfordres Russland og Tyrkia til å unngå opptrapping i Syria-spørsmålet.

I GRUS: Folk samler seg ved en ødelagt bygning som skal vise Leger Uten Grenser -sykehuset i Marat al Numan som ble truffet av bombet mandag. Foto: Reuters Tv , Reuters

Barnesykehus

Nyhetsbyrået Reuters melder dessuten om et blodig sykehusangrep i grensebyen Azaz i naboprovinsen Aleppo. Minst 14 mennesker ble drept og titalls såret da minst fem raketter traff et barnesykehus og en skole som huset flyktninger like ved, ifølge innbyggere og helsepersonell.

Også Tyrkia anklager Russland for å stå bak. Russland nekter for å bombe sivile mål og hevder at flyangrepene utelukkende er rettet mot terrorstemplede grupper.

I et intervju med den russiske TV-stasjonen Rossiya anklager ambassadør Riad Haddad USA for angrepet mandag mot sykehuset i Marat al Numan i Idlib-provinsen, der minst sju mennesker ble drept.

– Det ble ødelagt av det amerikanske luftforsvaret. Russiske jagerfly hadde ingenting med dette å gjøre, sier han.

Det MSF-støttede sykehuset i Idlib ble truffet av minst fire raketter i løpet av fem minutter mandag morgen, opplyser MSF i en melding på Twitter, der hjelperorganisasjonen har publisert et bilde av ruinene.

Les også: Stoltenberg beskylder Russland for avtalebrudd

Ansatte savnet

– Dette er tilsynelatende et målrettet angrep mot et sykehus, og vi fordømmer angrepet i sterkest mulige ordelag, sier Rebaudengo i MSF, som understreker at det ikke er første gang organisasjonens sykehus angripes i Syria.

Sykehuset med 54 ansatte og 30 sengeplasser, to operasjonssaler, en poliklinikk og ett akuttmottak er finansiert av hjelpeorganisasjonen.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen gjennom et nettverk på bakken, opplyste mandag formiddag at minst ni mennesker er drept, deriblant et barn. Titalls andre skal være såret.

Les også: Avviser at tyrkiske soldater har gått inn i Syria

Over 150 sykehus

MSF slo forrige uke alarm om angrep mot sykehusene nordvest i Syria som er overfylt av sårede fra russiske og syriske flyangrep. MSF driver seks sykehus i Syria og støtter driften av 153 andre sykehus og mindre klinikker i det krigsherjede landet.

Tyrkia var ikke sen om å anklage Russland også for det andre angrepet mot et sykehus og en skole mandag i Azaz. Området i Aleppo-provinsen rett ved grensa til Tyrkia ble i helgen truffet av granater fra den tyrkiske hæren, som prøver å forhindre at den kurdiske YPG-militsen tar kontroll over området.

Tyrkia bekrefter at landet skjøt granater mot YPG-styrker i Azaz-området i Syria, etter at den kurdiske militsen erobret en militær flybase som tidligere var kontrollert av andre opprørere.

Les også: Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 liv

Flyktninger

De tyrkiske artilleriangrepene over grensa fortsatte mandag, men den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu fastslår at luftangrepene mot sykehuset og skolen i Azaz, var russiske.

Titalls tusen mennesker har de siste ukene flyktet til Azaz, som omtales som den siste opprørsbastionen på grensa til Tyrkia, fra omkringliggende områder der regimet kriger mot ulike militser. Ifølge Reuters' kilder ble mandag også et flyktningsenter like sør for Azaz rammet av antatte russiske luftangrep.

Storstilt russisk bombing mot opprørskontrollerte områder nord i Syria har de siste ukene drevet regimestyrkene stadig nærmere en gjenerobring av Aleppo, hovedstaden i provinsen med samme navn.

Les også: Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

ØDELAGT: Røyk stiger opp fra stedet der Leget Uten Grenser skal ha drevet sykehus i Marat al Numan. Åtte medarbeidere er savnet etter angrepet Foto: Reuters Tv , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder