ER HAN HJERNEN BAK? Dette er et av de få bildene som finnes av Abu Mohammed al-Adnani, tatt på slagmarken i Syria i 2012. Foto: - , Afp

Abu Muhammed al-Adnani er jihadisten Vesten mener dirigerer IS-angrep mot Europa

Vestlig etterretning mener dette kan være mannen som styrer IS sine angrep i Europa.

Artikkelen er over fire år gammel

I 1977, i den syriske byen Banash, ble det født en gutt som mange tiår senere skulle komme til å erklære at hjemlandets hans, Syria, ikke lenger finnes.

I slutten av juni i fjor var det nemlig Abu Mohammed al-Adnanis stemme, som i et lydopptak erklærte opprettelsen av et kalifat i krigsherjede Syria og Irak.

Han erklærte opprettelsen av det han og hans likemenn kalte «Den islamske staten».

Den nå 38 år gamle mannen ble født med navnet Taha Sobhi Falaha, men går nå under krigernavnet Abu Mohammed al-Adnani. Han har lenge hatt rollen som IS sin offisielle talsmann. Men nå kommer det også fram at amerikansk og europeisk etterretning mener han er mannen som dirigerer og styrer IS-angrep utenfor kjerneområdene i Syria og Irak.

The New York Times skrev i forrige uke at den antatte hovedmannen bak terrorangrepene i Frankrike, Abdelhamid Abaaoud, var medlem av en IS-celle som organiserer og planlegger angrep i Europa. Amerikansk etterretning tror cellen ledes av Abu Muhammed al-Adnani.

I dag skriver samme avis at det er Adnani som koordinerer IS-angrep utført i utlandet.

Adnani selv er lyssky, tross hans rolle som gruppens talsmann. Han lar seg sjeldent fotografere eller viser seg aldri i videoer. Hvis han kommer med meldinger til omverden, skjer det i form av lydopptak.

Les også: «Det er terroren som blir begått av Assads regime, alle massakrene som Vesten ikke har reagert mot, som førte til at vi fikk IS.»

Hvorfor kom Adnani i søkelyst?

Den 21.septemer 2014 publiserte Adnani et langt lydklipp med et svært dramatisk innhold, som skremte etterretningstjenester verden over:

• «Drep alle vantro, uavhengig av om han er fransk, amerikansk eller fra noen av de andre allierte landene»

• «Ikke be noen om råd og ikke etterspør en dom. Drep de vantro uansett om han er sivil eller militær»

• «Fyll veiene med eksplosiver. Angrip basene og hjemmene deres. Kutt av hendene deres, og la dem ikke føle seg trygge. Jakt på dem. Gjør livene deres om til frykt og flammer. Fjern familiene fra hjemmet, og spreng huset.»

Talen til Adnani fikk PST til å frykte angrep i Norge.

HVEM VEILEDET HAM? Flere etterretningstjenester mener den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abaaoud, tilhørte en celle som var under al-Adnanis ansvar. Foto: Handout , Reuters

Hva vet vi om Adnanis liv?

Abu Mohammed al-Adnani er en jihadistene i Syria som har lengst historie med terrororganisasjonen som nå er på alles lepper.

Allerede i 2001 skal han har sverget troskap til Abu Musab al-Zarqawi, mannen som grunnla gruppen som ble kalt «al-Qaida i Irak» fra 2004, som kalte seg «Den islamske staten i Irak» fra 2006, som så het ISIS/ISIL etter at gruppen rykket inn i Syria. Og som i 2014 opprettet «Kalifatet» og «Den islamske staten, IS»

Av amerikansk etterretning kalles Adnani «en av de første fremmedkrigerne som kjempet mot USA i Irak» i 2003.

Adani var for første gang i USAs søkelys for ti år siden, i 2005. Den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak pågrep han i Anbar-provinsen, en del av Irak som IS nå kontrollerer store deler av.

Les også: Belgisk IS-kriger i VG-intervju: – Alle vil reise til dette landet

Holdt fanget med IS-lederen

Amerikanerne holdt han fanget i fem år, og han satt i Camp Bucca, et amerikansk fengsel i Irak, som i ettertid har blitt beskrevet som et rent IS-universitet. Her møttes tusenvis av jihadister, og her kunne de planlegge tiden etter USAs okkupasjon av Irak. Her møtte Adnani blant annet den nåværende IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Bakgrunn: Slik ble al-Baghdadi verdens farligste

I 2010, det samme året som al-Baghdadi tok kontrollen over IS, slapp Adnani ut av fengsel. Han gikk raskt til arbeid: I 2011 begynte han å koordinere samarbeidet mellom IS i Irak og al-Qaidas Nusrafronten i Syria. Som en av IS' få syriske ledere, fikk han et hovedansvar for terrorgruppens organisering i Syria.

Associated Press har tidligere skrevet at Adnani, under tiden i Irak, sto bak et stort antall bombeangrep mot sivile, han organiserte en rekke aksjoner for å frigi jihadister fra irakiske fengsler - og han var en av hjernene bak IS sin utnyttelse av kaoset i Syria fra 2011.

ETTERLYST: USA gjør alt de kan for å finne eller drepe Adnani. Foto: State department ,

Bakgrunn: Derfor raidet IS tortur-fengselet Abu Ghraib\

I 2013 ble Adnani utpekt som IS sin leder for Syria, etter at gruppen offisielt brøt ut av alliansen med al-Qaida. Han gikk også åpent ut og kritiserte al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri.

Les også: Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klar for krig mot Putin

Siden har han tatt på seg rollen som gruppens talsmann. Adnani omtales som en av Abu Bakr al-Baghdadis nærmeste. Samtidig har USA har utlovet en dusør på fem millioner dollar for informasjon som fører til pågripelse av al-Adnani.

Hvor han er, hvem han er med, og hvordan han eventuelt styrer IS-krigere som nå befinner seg som sovende celler i Europa, vites ikke.

Spionen som møtte Adnani

Nylig publiserte den anerkjente IS-forfatteren Michael Weiss et fire delers intervju med en mann som tidligere var spion for IS sin egen etterretningstjeneste. I intervjuet beskriver mannen sine møter med Abu Muhammed al-Adnani. Adnani beskrives her som nummer to i IS-systemet. Kilden sier at Adnani tar noen av gruppes største avgjørelser, nærmest på egenhånd.

Mannen som er intervjuet, kalt Abu Khaled, bodde en periode hos Adnani i Syria.

Den tidligere spionen sier at Adnani forsøker å reise usett rundt i Syria og Irak. Han opererer oftest så usynlig som mulig. Han reiser mellom Raqqa og den syriske byen al-Bab, oftest i en gammel, lite prangende bil. Han annonserer aldri hvor han skal reise.

Fra sin ukjente base i Syria, vil Adnani fortsette sine oppfordringer.

I lydopptaket fra september i fjor prøver jihadisten å forklare hvorfor IS er så vanskelig å bekjempe:

«Dere har forstått trusslen fra IS, men dere er ikke klar over kuren, dere vil aldri finne kuren, for den finnes ikke. Hvis man kjemper mot oss, blir vi sterkere og tøffere. Hvis dere lar oss være i fred, vil vi vokse.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder