Ukraina-krisen: Derfor er det bråk

Torsdag skrev Russland og Ukraina under en våpenhvileavtale. Men det er mange problemer som må løses før det blir endelig fred i Øst-Ukraina.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

NATO-medlemskap, hva skal skje med de utenlandske soldatene og hvor selvstendig skal utbryterregionene til de prorussiske separatistene egentlig få lov til å være?

VG har ved hjelp av nyhetsbyrået Aps oversikt over utfordringene forhandlerne hadde før avtalen var vedtatt og sett på hvilke svar de ga på disse i fredsavtaleteksten.

Torsdag morgen ble det enighet om en våpenhvileavtale i Ukraina. Denne skal starte natt til søndag ukrainsk tid.

50 russiske stridsvogner skal ha rullet inn i Ukraina under fredsforhandlingene

Nødhjelp og pensjoner

Oversettelsene av fredsavtalen VG har basert seg på er gjort av Financial Times og en den ukrainske avisen KyivPost. Det er med andre ord ikke noe offisiell oversettelse.

Her er noen av nøttene som forhandlerne sto overfor og løsningene de kom opp med under de 17 timer lange maratonforhandlingene:

1. Hvor skal grensen gå

Ukraina mente at en våpenhvileavtale måtte respektere grensen mellom de stridende partene som de ble enig om i fredsavtalen fra september i fjor. Russland ville flytte denne. De russiske separatistene har vunnet mye territorium i denne perioden.

September-avtalen sa at tungt artilleri skulle trekkes tilbake 15 kilometer fra denne delelinjen. Den franske presidenten, François Hollande, sa før forhandlingene at planen burde resultere i en 50–70 kilometer demilitarisert sone.

Dette sier avtalen:

Lik tilbaketrekningen av alle tunge våpen for begge parter med et mål om å lage en sikkerhetssone på minimum 50 kilometer for våpen med 100 mm kaliber eller mer, en sikkerhetssone på 70 km for MLRS (rakettartilleri) og 140 km for enkelte andre enda kraftigere systemer.

* Tilbaketrekningen skal for ukrainske tropper skje fra det området hvor de befinner seg nå.

* De bevæpnede gruppene, spesielt de i Donetsk og Luhansk-området, skal trekke seg tilbake i tråd med kontaktlinjen som ble trukket opp i fredsavtalen fra september 2014.

Tilbaketrekningen skal starte senest to dager etter våpenhvilen trår i kraft og skal være ferdig i løpet av 14 dager.

ANGREP I GÅR: Her angriper russiske separatister Ukrainske tropper utenfor landsbyen Sanzharivka, nordøst for Debaltseve i Øst-Ukraina. Foto:AP,

2. Tilbaketrekning av soldater og våpen

Ukraina krevde at Russland trakk tilbake sine våpen og soldater fra landet. Både Vesten og Ukraina mente Russland hadde sendt inn både soldater og utstyr som bidro til å holde liv i opprøret.

Dette mener de er et brudd med den originale fredsavtalen. Russland på sin side har hele tiden nektet for at russiske soldater har slåss sammen med separatistene.

Dette sier avtalen:

* Alle bevæpnede soldater, leiesoldater og militært utstyr fra utlandet skal ut av Ukraina. Denne prosessen skal skje under overoppsyn av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE.) Alle illegale grupper skal avvæpnes.

* Forberede amnesti for alle gisler og personer som er ulovlig holdt som fanger. Forby forfølgelse og straff av personer i forbindelse med det som har skjedd i enkelte av administrasjonene i Donetsk og Luhansk regionen.

Alle gisler og ulovlig holdte fanger skal slippes fri. Prinsippet som skal gjelde er alle for alle. Denne prosessen skal ende senest fem dager etter tilbaketrekningen.

3. Hvem kontrollerer grensen

Ukraina krevde å få tilbake kontrollen over sin grense mot Russland. De ønsket også at rebellene overga grensepostene de hadde erobret. De ville også at OSSE skulle overvåke grensene for å forhindre at våpen og tropper fra Russland kommer inn. Russland har tillatt OSSE å overvåke to grenseoverganger men sa at organisasjonen må ta det opp med opprørerne om de ønsker å overvåke flere.

Dette sier avtalen:

Ukraina skal gjenopprette full kontroll over grensene sine i hele konfliktsonen. Dette skal starte dagen etter det lokale og være gjennomført etter den fulle politiske reguleringen er ferdig.(lokalvalg i Donetsk og Luhansk Oblasts distriktene.)

4. Ukraina og NATO

Den russiske presidenten frykter at Ukraina etter hvert vil bli medlem av NATO. Han ønsker garantier fra vesten om at ikke dette skal skje. De vestlige landene sier på sin side at Ukraina er et selvstendig land og må få lov til å ta denne avgjørelsen alene.

Dette sier avtalen ingenting om.

5. Selvstyre for separatistområdene

Graden av selvstyre for områdene som de prorussiske separatistene kontrollerer er en av de store utfordringene i denne prosessen.

Russland krevde at de østlige områdene får en stor grad av selvstyre. Dette ønsket de ifølge AP blant annet å gjøre, for å ha en viss kontroll over naboen og kunne stoppe at Ukraina kommer med i NATO.

Les: Tror Putin planlegger å okkupere deler av Øst-Ukraina

Dette sier avtalen:

På den første dagen etter tilbaketrekningen fra frontlinjene er foretatt skal det startes en dialog med tanke på å ha lokale valg som følger ukrainsk lov og loven som regulerer den spesielle statusen til Donbass området (Donetsk og Luhansk regionen.) Dette lovverket ble innført i Ukraina i fjor høst og sikrer disse regionene en viss grad av selvstyre innenfor rammen av ukrainsk lov.

Det skal også startes en dialog om disse regionenes fremtid. Denne skal være basert på de samme lovene.

Innen 30 dager etter signeringen av avtalen skal Ukrainas politikere undertegne en resolusjon hvor dette området skal nærmere defineres. Dette skal basere på fredsavtalen fra september i fjor.

* Senest ved utgangen av 2015 skal det skje en konstitusjonell reform i Ukraina. De viktigste punktene her er å ta hensyn til den spesielle statusen distriktene Donetsk og Luhansk Oblasts har.

Representanter for disse skal være del av denne prosessen. Her skal de også bli enig om den permanente status til disse regionene i løpet av 2015.

6. Fredsbevarende styrker

Russland har luftet muligheten for å utplassere fredsbevarende styrker for å overvåke våpenhvilen. Dette har Ukraina vært skeptiske til. Russland skal ha ønsket å hente inn fredsbevarende styrkene fra de russiskvennlige nasjonene Kashakstan, Hviterussland og Aserbajdsjan.

Dette sier avtalen:

Tilbaketrekningen av tyngre artilleri skal overvåkes av OSSE med hjelp av representanter fra den trilaterale kontaktgruppen. Her sitter, foruten OSSE, både representanter fra Ukraina og Russland.

OSSE skal også overvåke våpenhvilen fra dag en ved bruk av alle tilgjengelige hjelpemidler som droner, satellitter og lignende.

Les også

 1. - Putin kommer til å teste NATO

  MÜNCHEN (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at forholdet mellom Russland og Vesten er varig endret, og at det…
 2. Frykt, forvirring og våpen

  MÜNCHEN (VG) Vestens sikkerhetspolitiske elite er samlet i…
 3. Toppmøte om Ukraina i dag: Pessimisme før Putin-møte om Ukraina

  Etter at de russiske separatistene nesten drepte håpet om våpenhvile i Øst-Ukraina, ringte Obama til Putin før dagens…
 4. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

  Prorussiske opprørere hevder de har omringet byen Debaltseve ved fronten i Øst-Ukraina.
 5. Tror Putin vil erobre Krim-korridor

  MÜNCHEN (VG) Russland og president Vladimir Putins neste trekk kan være å okkupere nok av Øst-Ukraina til å lage en…
 6. Nye EU-sanksjoner mot Russland

  Det siste døgnet ble angivelig ni ukrainske soldater drept. Nå har EU vedtatt nye sanksjoner mot Russland - men venter…
 7. Putin bekrefter enighet om våpenhvile

  Den russiske presidenten Vladimir Putin har bekreftet at det er enighet om en våpenhvile i Ukraina.

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 2. Natt til torsdag ble de enige om våpenhvile. Samtidig skal 50 russiske stridsvogner ha rullet inn i Ukraina.

 3. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

 4. Reuters: Stille i Donetsk etter våpenvhile

 5. Ser dette ut som en våpenhvile?

Fra andre aviser

 1. - Avtalen om våpenhvile i Ukraina har mange uløste spørsmål

  Aftenposten
 2. Putin har sluttet å si «Ny-Russland»

  Aftenposten
 3. Obama presser Ukraina til å komme Putin i møte

  Aftenposten
 4. Liten utsikt til fred i Ukraina

  Bergens Tidende
 5. Nytt håp om våpenhvile etter Putin-samtaler

  Aftenposten
 6. Ukraina vil trekke tilbake tunge våpen fra fronten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder