VANNKANONER: Poltiet bruker vannkanoner mot Pegida-demonstranter i Køln lørdag. Demonstrasonene hadde sammenheng med overgrepene som skal ha funnet sted nyttårsaften. Foto: Monika Skolimowska , Afp

Tysk avis: Innvandrere angrepet i Köln

Flere mennesker med utenlandsk utseende er blitt angrepet i Köln, ifølge den tyske avisen Frankfurter Allgemeine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En gruppe på rundt 20 personer angrep søndag seks pakistanere og nær togstasjonen, opplyser politiet til avisen mandag.

To ble skadet og fraktet til sykehus.

Litt senere, i samme gate, ble en person med syrisk opprinnelse lettere skadet da fem personer angrep vedkommende, ifølge avisen.

Avisen Express melder at en rekke personer på en Facebook-gruppe hadde planlagt en «menneskejakt» i Köln sentrum. Opplysningen er ikke bekreftet av politiet, melder NTB.

Det er ikke kjent hvorvidt hendelsene har sammenheng med overfallene i Köln nyttårsaften.

MOT SEXISME OG RASISME: Lørdag ble det i Køln demonstrert fra forkjempere for kvinners rettigheter, høyreekstreme og deres motpart, de venstreorienterte, etter overgrepene som skjedde nyttårsaften. Foto: Juergen Schwarz , Ap

Tyske myndigheter arbeider med å finne ut om andre overfall på nyttårsaften fra flere byer i Tyskland kan knyttes til de flere hundre anmeldte angrepene i Köln samme natt, har Tysklands justisminister uttalt. Tyske Michelle (18) er en av de mange kvinnene som hevder at hun ble omringet og befølt av en gruppe menn denne kvelden.

– Rundt klokken 23.00 sto vi ved togstasjonen og ville egentlig dra videre for å se på fyrverkeriet. Det var da vi oppdaget alle mennene som sto rundt oss. Vi ble omringet av en gruppe menn, omtrent 20–30 stykker, sier Michelle til den tyske TV-kanalen N-TV.

- Må ha vært planlagt

Tysk politi sier antallet anmeldelser etter angrepene I Køln nyttårsaften nå er oppe i 516 , melder BBC. 40 prosent av dem skal dreie seg om seksuelle overgrep.

- Når slike horder samler seg for å begå kriminelle handlinger, bærer det preg av å være planlagt på en eller annen måte. Ingen kan fortelle meg at dette ikke var koordinert eller planlagt, sier Tysklands justisminister Heiko Maas til avisen Bild, i følge BBC.

TROR DET VAR PLANLAGT: Tysklands jutisminister Heiko Maas sier til avisa Bild at han tror angrepene mot kvinner i Køln nyttårsaften var koordinert. Foto: Markus Schreiber , Ap

Politiet opplyser også at de i etterforskningen fokuserer på mennesker med nordafrikansk opprinnelse.

- Øyenvitneskildringer tyder sammen med rapporten fra lokalt politi og funn fra føderalt politi på at nesten alle som begikk disse lovbruddene, var av utenlandsk opprinnelse, sier innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kritikk

Antallet angrep på kvinner i Køln og andre tyske byer 31.desember har sjokkert Tyskland, og politiet som håndterte hendelsene er blitt skarpt kritisert.

Ofre har beskrevet et kaos der dusinvis av seksuelle overgrep skjedde, tilsyneslatende med lite eller ingen respons fra politiet og vakter på stasjonen i Køln.

Tilsvarende angrep er rapportert fra Hamburg og Stuttgart på nyttårsaften. I byen Bielfeld forsøkte hundrevis av menn å trenge seg inn på nattklubber, skriver avisen Die Welt.

Fredag måtte politisjefen i Køln, Wolfgang Albers, gå av. Han ble blant annet anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om overfallene, og særlig om opprinnelsen til de mistenkte.

– Fullstendig uakseptabelt, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière om nyttårsangrepene, i følge NTB.

Det faktum at de i hovedsak ble begått av mennesker med utenlandsk opprinnelse, skal ikke ties i hjel, sier de Maizière, men understreker at det heller ikke må føre til generell mistanke mot alle migranter og flyktninger. Han advarer mot å la migrasjonsdebatten bli hatefull.

Stemningsskifte

Det har vært et betydelig stemningsskifte og opprørske tilstander siden nyhetene om overfallene og at asylsøkere kunne stå bak, ble kjent. Politiske motstandere har brukt det for å protestere mot Angela Merkels åpne-dør politikk for flyktninger.

Omtrent 1.1 millioner asylsøkere kom til Tyskland bare i 2015.

Tilsvarende i Sverige

Samtidig meldes det om at svenske myndigheter skal granske saken der politiet tiet om at jenter på en stor festival i Stockholm skal ha blitt utsatt for overgrep. Det sier den svenske politidirektøren til Expressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder