Erna etter Obama-festen i natt: – Føler vi kjenner dem nå

WASHINGTON D.C. (VG) Erna Solberg og Barack Obama snakket om hverandres barn, hvorfor de ble politikere og fant hverandre i rå humor etter festmiddagen i Det hvite hus natt til lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Like etter klokken halv seks lørdag morgen (norsk tid) ankom statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes til Hotel St. Regis etter middagsfesten.

– Dette har vært en veldig hyggelig dag og en veldig hyggelig kveld, både med Obama-paret og med de andre nordiske lederne. Dette har vært en veldig fin dag for både Norge og Norden, tror jeg. Jeg tror denne dagen har styrket båndene våre. Det har vist hvor mange områder vi står sammen på, sier Solberg til VG, og slår fast:

SENT I SENG: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes kom sent fredag kveld (lørdag morgen, norsk tid) tilbake til Hotel St. Regis etter festmiddagen i Det hvite hus. Foto: Orjan F. Ellingvag Orjan F. Ellingvag

– Dette har vært et minne for livet.

Snakket om barna

Hun forteller at hun og president Obama fortsatte den svært gode tonen de fant tidligere på dagen, og at de snakket tett om hverandres privatliv – og store internasjonale spørsmål.

President Obama i full begeistring: Skrøt uhemmet av Ernas norske kjole

– Vi snakket om veldig mye forskjellig. Ofte i selskapeligheter snakker man litt om våre barn, våre egne utdanningsvalg og han spurte meg hvorfor jeg hadde blitt politiker. Også snakket vi om de store politiske sakene, om Arktis blant annet, sier Solberg.

VED PRESIDENTENS SIDE: Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen fikk fram latteren til både USAs president Barack Obama og Norges statsminister Erna Solberg under middagen i hagen. Helt til høyre i bildet sitter Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes. Foto: Orjan F. Ellingvag Orjan F. Ellingvag

Etter ankomsten til Det hvite hus fredag morgen gikk bildet av Erna Solberg som slo latterdøren på vidt gap verden rundt.

Obahahama!

Til VG utdyper statsministeren hvordan hun og USAs president fant hverandre humor.

Se bildet: Sjekk Ernas rå Obama-latter

– Jeg husker ikke alle spøkene. Mange av disse tingene var jo spontant. Men han har en god humør og skjønner det jeg vil kalle norsk småironisk humor, sier Solberg.

– Hvor godt kjent har dere blitt med Obama-paret etter denne dagen?

– Det er klart at etter en sånn dag med så mye program, så føler vi at vi kjenner dem nå. Det er utrolig hyggelige, sier Sindre Finnes.

LATTER FOR LETTERMAN: Komiker og pensjonert TV-programleder David Letterman (med mye skjegg) havnet til bords med Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes (med litt mindre skjegg) under middagen i hagen til Det hvite hus. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Hvordan opplevde du middagen i kveld?

– Det var en svært hyggelig middag. Det var masse ting som skjedde, god underholdning og gode samtaler rundt bordet, sier Sindre.

Vikinger

Obama var i strålende humør da han holdt sin velkomsttale til de nordiske statsministerne og de øvrige 300 middagsgjestene foran Det hvite hus fredag.

Strålte på gallamiddagen: Obama hyllet Ernas norske kjole

– Våre gjester er vikinger. De var ikke alltid så godt kledd eller hadde så gode spisevaner. Våre gjester i kveld ter seg langt bedre, sa presidenten som hadde statsminister Erna Solberg (H) rett ved sin side. Hun og ektemannen Sindre Finnes satt på samme langside som presidentparet under middagen som ble holdt i et telt på plenen foran presidentboligen.

MINGLET MED VERDENSELITEN: USAs visepresident Joe Biden, her i samtale med statsminister Erna Solberg, ektemannen Sindre Finnes og Finlands president Sauli Niinstö (til venstre). Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Obama hadde gjort sin hjemmelekse om Norge og fikk hele teltet ute på plenen til å le, inkludert komikeren Aziz Ansari og Girls-stjernen Allison Williams, da han snakket om sakte-TV i et land som ser på peis som brenner på TV og Bergensbanen minutt for minutt.

Hanne Skartveit kommenterer: Altfor lenge siden sist Norge var invitert til Det hvite hus

En lattermild president fortsatte å spøke fra scenen om de nordiske landene som krangler om hvilket land som er lykkeligst, eller hvor julenissen egentlig er fra.

– Som dere kan se av dekoren: Winter is coming, sa han med referanse til de store isdekorasjonene i festteltet og til den populære TV-serien «Game of Thrones».

Obama: «Skål!»

Men det ble også tid til litt mer sobert innhold da Obama snakket om de lange båndene mellom landene og hvordan utvandringen fra Norden har vært med på å forme USA. Han avsluttet med å utbringe en skål sammen med hele salen for felles vennskap og verdier.

– Skål! sa USAs president på norsk.

Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson kvitterte med å si at landet hans mangler folk nok til å sammenligne seg med USA, men at de gjør opp for det med vulkaner.

– Vi sliter derimot fortsatt med å finne ut hvordan vi kan sikte dem inn dit vi ønsker, la han til og fikk gjestene til å smile og le.

Hans danske kollega Lars Løkke Rasmussen holdt også tale, mens Solberg og hennes kolleger Stefan Löfven fra Sverige og Sauli Niinistö fra Finland talte tidligere på dagen.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder